Helmond

Aan welke stad denk jij bij een weekendje Brabant? Ik durf te wedden dat het niet Helmond, de 6e stad van Brabant is. In Helmond kun je genieten van cultuur, lekker eten en natuurlijk Brabantse gezelligheid.

Ik (Ilja) ga samen met mijn dochter Kiki een weekendje naar Helmond. Heerlijk, dat reizen voor OHIMP. Zo was ik vorige week nog in Alkmaar om leuke tips te verzamelen.

Mijn 8 tips voor een heerlijk weekendje Alkmaar lees je hier.

Maar nu eerst, Helmond. Kiki heeft voor onderweg een lekkere playlist gemaakt met al onze favoriete songs. De zon schijnt en de koffie to-go van Starbucks smaakt prima. Helmond here we come!

1.Theater Speelhuis

Eenmaal in Helmond worden we opgewacht door onze gids. En wat voor een! Thomas Pieters, de stadskunstenaar van Helmond, leidt ons rond in zijn geboortestad. We trappen af bij Theater Speelhuis, de schouwburg van Helmond. We begrijpen als snel waarom Thomas hier zo enthousiast over is. De schouwburg is een voormalige kerk. De foyer, garderobe, bar, etc. zijn om de kerk heen gebouwd, zonder een schroef in de muur te boren. De kerk is volledig intact gelaten. Theater Speelhuis is nog niet helemaal af, maar is wel al in gebruik. En binnen is het prachtig. Als artiest moet het een feestje zijn om hier te spelen!

Theater Speelhuis

2.Kasteel van Helmond

Door naar de tweede culturele trekpleister van Helmond: het kasteel. Het ligt midden in de stad en heeft een prachtige kasteeltuin met mooie beelden. Het kasteel stamt uit de 14e eeuw en is in de zomer een trekpleister voor jong en oud in Helmond en omgeving. Vanaf 6 juli kun je hier namelijk genieten van de kasteeltuinconcerten. De programmering biedt voor ieder wat wils: van salsa, tot blues, tot nederpop. Wat een toplocatie voor een zomeravondconcert!

kasteel helmond

3.Hotel West-Ende

Inmiddels is het tijd om in te checken in ons hotel. Ook dat is goed geregeld in Helmond. We logeren een nachtje in Golden Tulip Hotel West-Ende. Een prachtig, historisch hotel, gebouwd in de late 19e eeuw. Het hotel was vroeger de villa van een rijke textiel- en metaalfabrikant. Inmiddels is er een modern, smaakvol deel aangebouwd. De kamers zijn luxe, er is een dakterras en op het terras beneden zit je heerlijk. Kiki en ik genieten er van een lekkere Pinkyrose limonade om even af te koelen. Ook erg leuk: de teksten op de badkameraccessoires. Humor!

hotel west-ende helmond

 

5.De Cacaofabriek

Thomas neemt ons daarna mee voor een wandeling naar de Cacoafabriek. Ook weer zo’n gebouw met een rijke historie. Van 1894-1932 was dit gebouw een fabriek van cacaopoeder en chocola. Na renovatie is het nu een culturele broedplaats. Je kunt er eten, concerten bezoeken, wisselende exposities bekijken, naar de film en meer. En Kiki heeft mazzel. Er is een expositie met prachtige (potlood)tekeningen. Omdat ze zelf ook graag tekent, is dit echt wat voor haar. Daarna genieten we buiten van een heerlijke maaltijd. Asperges met zalm en gamba’s, yummy!

Kiki Cacaofabriek Helmond

cacaofabriek-helmond

 

6.Stadspark De Warande

Na een heerlijk nachtje in ons hotel worden we weer verwend met een zonnige dag. Prima weer om te wandelen. Thomas neemt ons mee naar stadspark De Warande. Dit park was ooit het jachtterrein van de Heer van Helmond. Nu kun je er heerlijk wandelen, picknicken of een bezoekje brengen aan de kinderboerderij. En ook hier kun je weer cultuur opsnuiven. In de prachtige muziekkoepel worden regelmatig concerten gegeven. Van Shantykoren, tot slagwerkgroepen en popkoren. Zeker bij mooi weer het bezoeken waard!

stadspark De Warande Helmond

 

7.Restaurant De Rozario

Wandelen maakt hongerig. Tijd voor lunch. En wat voor een lunch! We eten bij het jeugdvoetbalmaatje van Thomas, Jermain de Rozario. In zijn restaurant De Rozario weten we niet wat ons overkomt. Ieder gerecht dat op tafel komt is niet alleen fantastisch lekker, maar ook prachtig opgemaakt. Van servies tot glas, tot het kistje waarin het brood wordt gepresenteerd, alles klopt. We genieten en verwonderen ons iedere gang weer over de bijzondere smaken. Alleen al voor dit restaurant is een bezoek aan Helmond een must! Goed om te weten: het restaurant heeft nu een heerlijke jubileumaanbieding.

oesters DeRozario

Na de lange, uitgebreide, verrukkelijke lunch stappen we weer in de auto. Playlist nog even uit. Eerst even bespreken wat we ervan vonden. We kunnen er kort over zijn: voor de liefhebber van cultuur, muziek en lekker eten (en wie is dat nou niet) is een weekendje Helmond genieten!