Voor een Hollandse stamppot kun je mij wakker maken. Het liefst eet ik andijviestammpot maar nu ik de stamppot met paksoi heb geproefd heb ik een nieuwe favoriet erbij. Lees verder voor het (supermakkelijke) recept.

Boerenkool vind ik overigens ook heerlijk, maar daar maak ik Mia niet blij mee. Het heeft iets met de geur te maken, zij beweert dat het ook zo smaakt. Andijviestamppot gaat er bij haar in als pap. Maar een beetje stamppot variatie kan natuurlijk geen kwaad. Paksoi heeft een hele neutrale smaak maar bevat toch lekker veel vitamines. Ik maak deze stamppot op smaak met Kikkoman sojasaus. Allereerst vind ik deze sojasaus de beste maar ook het lekkerst. Bovendien, het flesje ziet er zo leuk uit, dat misstaat allesbehalve op mijn aanrecht.

Het lijkt me verder leuk om een Hollandse stamppot een Oosters tintje mee te geven. En dat is perfect gelukt, vooral ook door de combinatie van de Kikkoman sojasaus en geroosterde sesamzaadjes die in dit recept gebruikt worden.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 flinke paksoi
  • spekblokjes
  • sojasaus. Ik gebruik de rode Kikkoman, maar je kunt ook kiezen voor de groene, deze bevat minder zout.
  • 2 el sesamzaad
  • boter en een scheutje melk voor het smeuïg stampen
  • 1 el sesamolie
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd  in stukken. Kook de aardappelen tot je er met gemak met een vork in kunt prikken (ongeveer 20 minuten). Giet ze af en stamp ze met het scheutje melk en wat boter tot een aardappelpuree.

Terwijl de aardappels koken snijd je de paksoi in kleine stukjes. Je gebruikt ook het groene blad. Spoel de paksoi af in een vergiet en laat uitlekken.

Rooster in een koekenpan de sesamzaadjes tot ze wat donker kleuren. Doe ze in een schaaltje en laat afkoelen. Bak vervolgens de spekblokjes uit (ik gebruik allebei de pakjes) en schenk er naar smaak wat Kikkoman sojasaus overheen.

Roer de gesneden paksoi door de aardappelpuree en doe er 2 eetlepels sesamolie bij en nog lekker wat Kikkoman sojasaus naar smaak. Roer de helft van de spekblokjes door de stamppot en bewaar de rest ter garnering. Proef en maak eventueel nog op smaak met peper en zout.

Schep de stamppot met paksoi op de borden, bestrooi met de overgebleven spekblokjes en geroosterde sesamzaadjes.

Mocht je een jus-fan zijn dan kun je dit er uiteraard bijmaken. Voor mij volstond een scheutje bakvet van de spekblokjes en nog een scheutjes extra Kikkoman.

paksoi stamppot met kikkoman

Voor dit gerecht heb ik mij laten inspireren door dit recept.

Wist je dat Kikkoman sojasaus 100% natuurlijk is?

Het bestaat uit slechts 4 ingrediënten: sojabonen, tarwe, water en zout. Als je sojasaus als vervanger van zout in gerechten of dranken gebruikt, zorgt dit voor een lager zoutgehalte in je gerecht. Extra zout is dan dus eigenlijk overbodig en dat is maar goed ook, want met z’n allen gebruiken wij veel te veel zout. Het schijnt dat je Kikkoman sojasaus als smaakmaker in allerlei gerechten kunt toepassen, niet alleen in Oosterse gerechten, maar ook bijvoorbeeld in ijs en koekjes. Deze recepten moet ik nog vinden, maar als het zover is, dan hou ik je op de hoogte!

O ja, sojasaus bewaar je in de koelkast. Wist jij dat?

Eet smakelijk!