Ik had er niet eerder van gehoord, Granola. Het blijkt niet meer dan een Amerikaanse benaming te zijn voor geroosterde ontbijtgranen, min of meer vergelijkbaar met cruesli. Maar als je het zo uitlegt, doe je Granola tekort. GRANOLA, lekker met een Italiaanse tongval. Dat klinkt al beter. En zo makkelijk zelf te maken, dat kan jij ook…

DIY, Granola:

  • 1 a 2 kopjes havermout
  • wat rozijnen of cranberries
  • wat van je favoriete noten (die stamp je ietsjes fijn)
  • bijv. een kopje gepofte quinoa
  • een schep zaden (lijnzaad, zonnebloempitten… dat werk)
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels (raw) cacaopoeder (optioneel)
  • 4 eetlepels honing of agave siroop
  • 1 eetlepel kokosvet
  • snufje zout

Wees trouwens niet bang om creatief te zijn met de ingredienten; geraspte kokos, snufje nootmuskaat, pijnboompitten etc.

Je mengt het allemaal goed door elkaar en schept het op een met bakpapier beklede bakplaat. 25 minuten in de oven op 175 graden, tussendoor omscheppen.. en klaar is je eigen bereide powerfood Granola.

Granola dus.

Een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. Ik gebruik het vaak in mijn smoothie. Of zomaar, los uit het vuistje. Die geur, de smaak. Heerlijk! Ik heb het in een grote “mason jar” gestopt en kan er weer een hele week tegenaan.

Mason Jar Granola

 

En ondertussen zing ik telkens maar Granola, zoals Pavarotti Granada zingt 🙂

zelf maken granola