mug cake

De mug cake, wie kent hem niet. Nou… ik dus! Maar het blijkt een supersnelle manier om een lekker en gezond tussendoortje op tafel te toveren. En die hapt heerlijk weg uit het porselein waar je het direct in bereid hebt. Ik heb twee lekkere (suikervrije recepten):

Zo’n mug cake maak je klaar in een magnetronbestendige mok. Die zet je 3 minuutjes in de magnetron en klaar is cake. Ben je niet zo dol op de magnetron, dan plaats je de beker gewoon voor 13-15 minuten in de oven.

Ik heb 5 verschillende suikervrije recepten uitgeprobeerd maar vond deze twee het makkelijkst en het lekkerst:

chocolade mug cake met banaan en havermout 

 • 1/2 banaan
 •  1 ei
 • 3 eetlepels havermout
 • 1 eetlepel cacao
 • 2 eetlepels water

Prak de banaan en doe het mengsel in de mok. Voeg de andere ingrediënten er aan toe en meng alles goed door elkaar. Doe de mok voor 3 minuten in de magnetron op 800/1000 watt. Even laten afkoelen… eet smakelijk!

mugcake banaan

Mugcake met amandel en banaan

 • 1/2 banaan
 •  2 eetlepels meel (ik gebruik kikkererwtenmeel maar kokosmeel schijnt ook heerlijk te zijn)
 • 1/4 theelepel bakpoeder
 • 2 theelepels honing (of kokosbloemsuiker als je het zoeter wilt)
 • 3 eetlepels melk (ik gebruik amandelmelk)
 • 1 eetlepel notenpasta (ik gebruik amandelpasta maar denk dat pindakaas ook erg lekker is)

Prak de banaan en doe het mengsel in de mok. Voeg de andere ingrediënten er aan toe en meng alles goed door elkaar. Doe de mok voor 3 minuten in de magnetron op 800/1000 watt. Even laten afkoelen… eet smakelijk!

cake in een kopje

 Extra tip:

Ik heb bij 1 variant van de mug cakes gehad dat ik een te hoge, smalle beker gebruikte met als gevolg dat er een soort van ontplofte “kraag” op mijn beker zat. Ik merk eigenlijk dat kopjes het beste werken.

mug cake havermout