John Lennon muur Praag

Als ik ’s morgens vroeg de Charles Bridge op wandel verwacht ik klassiek Praag te gaan zien. Maar ik loop Willem (?) uit Rusland tegen het lijf en hij wil me persé wat Streetart in Praag laten zien. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen!

Op de Charles Bridge maak ik foto’s van de slotjes. Ik kijk eigenlijk niet naar het antieke kunstwerk waarachter deze slotjes bevestigd zijn, totdat een jongen zijn vingertoppen op de sterren drukt en wat onverstaanbare dingen mompelt.

Slotjes op de Charles Bridge

Zo ontmoet ik Willem, een student journalistiek uit Rusland. Hij legt uit dat dit een plek is waar je een wens mag doen als je daar behoefte aan hebt. Wie heeft dat nou niet? Ik doe er 2: 1 voor Mia en 1 voor mezelf.

wens doen op de Charles Bridge

Willem vindt het rete-interessant dat ik met min of meer journalistieke doeleinden in Praag ben en biedt aan me een aantal plekken te laten zien, die niet direct in de reisgids staan. Zo beland ik bij de John Lennon wall, aan de overzijde van de brug.

John Lennon Tribute

Na de moord op John Lennon in 1980, veranderde dit stukje muur in Praag van de ene op de andere dag in een kunstwerk met een politiek tintje. Jonge activisten kalkten ’s nachts protestleuzen op de muur met bijbehorende graffiti kunst. Overdag maakte de politie van Praag de muur weer wit en ’s nachts kwamen de graffiti kunstenaars weer. Het was een kat en muis spelletje. De muur groeide uit tot een symbool van protest tegen het totalitaire regime, ook wel Lennonisme genoemd. Vandaag de dag mag de muur gekleurd blijven/worden en staat het symbool voor liefde en vrede.

Je kunt de John Lennon muur vinden op een rustig pleintje in het Malá Strana district in Praag.

John Lennon wall Praag

John Lennon tribute

John Lennon tribute Praag

Aan de overkant van de Charles Bridge slenter ik nog wat rond en krijg ik toch te zien wat ik oorspronkelijk verwachtte: een kasteel, een kathedraal en vele mooie oude straatjes.

Streetart in Praag spotten met de local

De rest van de dag doe ik de Prague Alternative Tour. Onze gids is Sany, de enige vrouwelijke graffity artist uit Praag, dat belooft wat! We gaan eerst naar een plek in de wijk Karlin waar hele muren vol staan met de mooiste “werken”. Space Invader was hier laatst ook, maar zijn “piece” ligt helaas net uit onze route.

Alternative Tours groep

Praag graffiti

Graffiti Praag

Streetart Praag

 Urban Praag to the max!!

In de wijk Liben is de studio van Sany gevestigd. Een oud pand wordt bewoond door 50 kunstenaars die maar één ding willen: kunst creëren. De 1 is fotograaf, de ander danser maar het gros “spuit” op muren. Geweldig vind ik de Grafomat, waar je voor een prikkie een spuitbus verf uit de muur trekt.

graffomat

urban Praag

Praag Urban

Alternative Tours Praag

De naastgelegen elektriciteitsfabriek is omgetoverd tot expositieruimte.

Wat een geweldige ruimte. In een hoek liggen oude fabriekslampen en lichtschakelaars die het op Marktplaats meer dan goed zouden doen en op de meterkast staat een lege fles Absinthe. We hebben hier duidelijk te maken met rasechte kunstenaars.

Absinthe

Liben Praag

industrieel Praag

atelier Praag

expositieruimte Praag

Ik wil er niet weg! Should I stay or should I go 😉

Meer tips van de locals:

  • Eten bij restaurant Cross Club. Wij hebben hier heerlijk gegeten: veel vegetarische gerechten maar ook fijne biologische hamburgers. Het gehele restaurant is gemaakt van oude busonderdelen en met al de moderne kunst, hippe DJ’s en gezellige lampjes is hier zijn een festival op zich.
  • De meest upcoming buurt in Praag is Žizkov, de area rond de TV toren. Vanaf de TV toren heb je gelijk prachtig uitzicht over de stad.
  • Bezoek de vlooienmarkt. Ik was er, en het wat ge-wel-dig!
  • Werk van de Tsjechische kunstenaar David Černý vind je op veel plekken terug in Praag. Super objecten die allemaal heerlijk controversieel zijn. Wil je zelf werk van David Černý zien? Dan kun je op dit moment ook terecht bij het Amsterdam Light Festival.

Meer info over een stedentrip naar Praag:

Win een citytrip naar Praag

VisitCzech geeft een romantische citytrip naar Praag weg. Meedoen is heel eenvoudig en kan hier tot 31-12-2015 op de Facebookpagina van VisitCzech. Succes!!

Streetart in Praag