Praag Alternative Tours

“At the end of the metrostation there is a fleemarket tomorrow. You might find that supernice Bonnie…”. Sany, gids van Prague Alternative Tours kent mij pas een paar uur maar weet precies de gevoelige snaar te raken. Een vlooienmarkt? In Praag?! Cooool!

Zondagochtend, het is mijn laatste dag in Praag. Je zou denken dat ik kapot ben na 2 volle dagen Praag to the max. Maar om 7.30 spring ik kwiek uit mijn bed, onder de douche hup mijn kleren in. Een ontbijtje van het ontbijtbuffet gooi ik in mijn rugzak en in een mum van tijd zit ik in de metro. Spannend, wat ga ik voor schatten scoren op de vlooienmarkt in Praag?

8.30 kom ik aan op een oud terrein. Ondanks het vieze weer vind ik het er gelijk geweldig. Kleurrijke “meuk” contrasteert prachtig met de industriële panden en ik voel dat ik me compleet ga verliezen op deze rommelmarkt. Heb ik eigenlijk nog iets nodig? Nee natuurlijk! Maar alleen kijken, ha ik ken mezelf wel beter.

rommelmarkt in praag

Ok laat ik het anders stellen, wat heb ik niet nodig maar is wel nice-to-have?

  • Een glazen vis. Sany heeft gister uitgelegd dat sierlijk glaswerk ten tijde van de communistische periode in Tsjechie (1948-1992) , het enige min of meer luxe product was dat mensen zich konden veroorloven. Vissen van glas had je in alle soorten maten, hoe kleurrijker, hoe kostbaarder.
  • Een oud speelgoedje uit de sixties/seventies. Waarom?  Zal wel iets met nostalgie te maken hebben.
  • Oude foto’s. Heerlijk om te fantaseren over het leven van deze echte mensen van vroeger.

Eat your heart out miss Dubois!

De koffers met oude foto’s en kaarten liggen gewoon open en bloot in de regen. Zonde! Ze vragen erom om gered te worden door een vrouw met een rugzak waar nog heel veel ruimte in is. Maar er is niemand bij deze “kraam” te bekennen dus ik besluit later terug te komen.

praag vlooienmarkt

Praag AlternatiefDaar ligt een vis!!

Cool blijven Bon. Vooral niet te hebberig lijken. Sany had verteld dat dit soort vissen minimaal 60 euro kosten. “Maybe you are lucky on the fleemarket tomorrow.” Ik zie nog veel meer leuks, een oud vaasje een schattig hertje. “How much?” vraag ik in mijn zoetste Engels. Het vaasje kost 20czk (75 cent) en het hertje 10czk (35 cent). Lachertje! Dit koop ik vast, dan weet de verkoper dat ik oprecht ben. Nu de vis. “How much?” vraag ik op mijn aller allerzoetste Engels. Hij kijkt me peilend aan, ondertussen druk bellend en onderhandelend met weet ik veel wie. “300”. Op m’n iPhone check ik snel wat 300czk in euro’s is: 11,09 euro! Hihi!! Kan ik dit nog verder uitonderhandelen? Ik leg 150czk (5,50) neer en kijk hem hoopvol aan. Gaat hij het doen?? YES! Het binnenhengelen van deze vis was een makkie.

meuk PraagHet hek is van de dam

Was de rugzak net nog leeg, binnen een half uur is hij afgeladen vol. Een dienblad, antieke bierflesjes, een leuk vaasje, thermosokken (nieuwe dan hè, ik trek trouwens gelijk een paar aan), nog een vis, wat potjes, een iPhone hoesje voor Mia, koekjes, zooltjes van wol (nieuw, wacht.. die stop ik ook gelijk in mijn schoenen) en een accordeon. Een accordeon?! Nee dat moest ik maar niet doen. Maar o o o wat zou die leuk staan in mijn huis voor die 10 euro.

fleemarket Prague

Plat op m’n snuffert.

Ongelofelijk dat dit me gebeurt. Het zal toch niet komen doordat ik serieus overbeladen ben? Ik laat mijn hertje vallen, buk om het op te rapen en de zwaartekracht van mijn rugzak neemt de overhand. En dus lig ik op de rommelmarkt van Praag als een toeristische aasgier in een plas te spartelen!!! (helaas heb ik er geen foto van, maar je ziet het denk ik wel voor je?)

flee market Prague

Praag 2e hands

Misschien moest ik maar gaan

Inmiddels is het 10.30 uur en ga ik terug naar het Fusion Hotel. Ik ben wel toe aan een 2e douche na deze zwempartij. De antieke foto’s komen de volgende keer wel, want Praag… ik ben er voor gevallen!

Urban Praag

praag rommelmarkt

stedentrip Praag

Kijk, hier zijn mijn schatten:

Het is uiteindelijk flink proppen in mijn koffer en ik ben reuzeblij met alle thermosokken die ik heb gekocht; ze dienen prima als bescherming voor de vele vaasjes, flesjes en potjes. En, vind je het wat:

vaasjes uit Praag
sixties speelgoed dieren
vissen van glasOok zin in een vlooienmarkt in Praag

Je vindt deze vlooienmarkt vlakbij het metrostation Kolbenova (Metro Kolbenova B). Hier aangekomen zie je een gele muur. Volg deze muur en je komt vanzelf uit bij de markt. Andere markten in Praag kwam ik tegen op deze site.

Meer info over een stedentrip naar Praag:

Ik wil terug!