Of we onze zoon even af willen zetten in de Ardennen, voor een korte vakantie met zijn vrienden. Vier uur heen en vier uur terug. Niet echt mijn idee van een lekker weekend. Dat moet beter kunnen. Dus besluit ik (Ilja) om er wat van te maken. Op de gok boek ik een citytrip naar het kleinste stadje van de wereld: Durbuy. Een goede gok!

Durbuy, het kleinste stadje van de wereld

Jim zit met zijn vrienden in een echt gehucht in de Belgische Ardennen. “Je kan er niks, behalve bier drinken”, aldus Jim. Net de informatie waar je als ouder op zit te wachten. Ook in dat opzicht vind ik het niet vervelend om een beetje in de buurt te zitten. Dat loslaten is niet mijn ding :-). Op een half uurtje rijden van zijn vakantiestek ligt Durbuy, het kleinste stadje van de wereld. Tenminste, dat zeggen de inwoners zelf. Het ziet er supergezellig uit. Met middeleeuwse straatjes, een paar winkeltjes, kroegjes en enorm veel restaurants. Daar houd ik van!

begroeid-huisje-in-durbuy-in-de-ardennen

Honderddertig treden naar de stad

Ik boek een kamer bij Villa Roma, een B&B op loopafstand van het stadje. De Nederlandse eigenaren vertellen dat we over de weg naar Durbuy kunnen lopen, of door het bos. Marco en ik kiezen natuurlijk voor die laatste optie. Onderweg komen we langs een ‘jamfabriek’, waar in grote koperen ketels jam met seizoensfruit wordt gemaakt. Superleuk! Ik neem bramen- en frambozenjam mee. Daarna het bos in, waar we via een lange trap naar het stadje lopen. Een leuke wandeling, best een beetje pittig. En dan moeten we straks nog terug, waarschijnlijk met een Belgisch biertje in de benen……

trap-naar-het-centrum-van-durbuy

Sept, hotspot in Durbuy

Onderaan de trap zit een keur aan restaurants. Wij vallen als een blok voor de allereerste die we tegenkomen, Sept. Rieten parasols, grove houten krukken en tafels en vriendelijk personeel.

durbuy-sept-buiten

We zitten goed. Sept heeft een keur aan Belgische bieren, heerlijke wijnen en een leuke kaart met tapas. We nemen op aanraden van de bediening een Oster Blonde en kiezen voor een uitgebreid tapas menu.

Oster bier bij restaurant Sept in Durbuy

Het eten en het drinken is zalig! Van bijzondere bruschetta’s tot malse lamsspiesjes, alles is even lekker. En terwijl wij genieten van de Belgische biertjes in België is Bonnie aan het genieten van een Belgisch biertje in Maastricht. Life is good 🙂

tapas-bij-sept-in-durbuy durbuy-sept-toetje

Na Sept drinken we een afzakkertje in de piratenbar. Superfoute tent, waar we niet ontkomen aan een selfie met de Johnny Depp van Durbuy. Doe mij maar de echte…

selfie-piratenbar-durbuy

Wandeling langs de Ourthe

Na een heerlijke nacht en een goed ontbijt (met homemade appeltaart!) is het tijd voor wat beweging. Ook nu zijn de eigenaren van Villa Roma weer behulpzaam. We krijgen een wandelkaart mee en het advies om de route langs de Ourthe te lopen. Een wandeling van 10 kilometer. Prima om die tapas van gisteren weg te werken. We komen langs prachtige huizen in kneuterige dorpjes. In het dorpje Barveaux nemen we even pauze op een terrasje aan het water. Daarna lopen we vooral langs de Ourthe. Door bossen, langs rotsen en vallende (s)tenen en met constant  groepjes kano-ers op de rivier. Gezellig! Na 10 ontspannen kilometers hebben we best weer wat verdiend. We doen een tweede ronde bier en tapa’s bij Sept.

Durbuy wandeling langs de Ourthe

durbuy-kanoers

Belgische blosjes en een wit bierbekkie

De volgende morgen is het tijd om naar huis te rijden. We laden de jammetjes in en rijden voldaan naar huis. Een heerlijk weekend buiten in de natuur en op terrasjes, we hebben er een Belgisch blosje aan over gehouden. In tegenstelling tot Jimmy. Hij houdt aan zijn dieet in België een wit bierbekkie over. Het maakt mij niet uit, hij is er weer. En wij hebben er een top vakantie-adresje bij!