herfst fotografie tipsNu de natuur zich op z’n mooist laat zien is het een genot om prachtige foto’s met je spiegelreflexcamera te gaan maken. Eerder deze week trok ik (Saskia) er met mijn camera op uit om een paar mooie foto’s te maken. Ik geef je graag tips om mooie herfstfoto’s te maken en nog beter te worden in herfstfotografie.

De prachtige rode, gele en oranje kleuren. Paddenstoelen die uit de grond schieten en kastanjes die op de grond vallen….Prachtige onderwerpen voor herfstfotografie.

Het weer doet er niet toe: ga lekker op pad

Hoewel het tijdens mijn herfstfotografie rondje niet heel erg mooi weer is (lees: heel grijs), is het toch gelukt om een paar mooie shots te maken. Natuurlijk is het leuker en nog mooier om met een blauwe lucht en lekker zonnetje foto’s te maken, maar met deze tips maakt het eigenlijk niet uit wat voor weer het is.

herfstfotografie

Herfstfotografie: tips voor de instellingen

  1. Ik zette mijn camera in de ‘M’ stand. Sluitertijd 1/60, diafragma op f11. Je belichting moet je vervolgens regelen met de iso. In geval van grijs weer, zoals bij mij, mag deze best richting de 1000. Als je de sluitertijd onder de 1/60 komt dan kun je niet meer uit de hand fotograferen. Gebruik dan een statief. Voordeel is dat je de iso waarde weer terug kunt schroeven, wat de kwaliteit van je foto ten goede komt.
  2. Als je een landschapsfoto wil maken zet je je diafragma op een groot getal, bijvoorbeeld f 9 of f11
  3. Als je een detail in beeld wil brengen, zoals bijvoorbeeld een paddenstoel dan gebruik je een laag diafragma getal voor meer scherpte/diepte.
  4. Zet je witbalans op de stand die bij het weertype hoort en niet op automatisch. Ik zette de mijne dus op “bewolkt”.

Herfstfotografie: tips voor de compositie

  1. Allereerst is het van belang dat je goed kijkt waar het licht vandaan komt en dan vooral hoe het op je onderwerp valt. Als het grijs weer is, zoals bij mij, is dat niet echt van belang. Maar schijnt de zon wel is het belangrijk hoe de zon je onderwerp uitlicht. Ook om ongewenste schaduwen te voorkomen. Verander dus regelmatig van positie.
  2. Denk goed na over je compositie: vaak werkt het leuk om diepte te krijgen in een foto om ‘m wat spannender te maken. Een kader van bomen rond je foto’s (zoals hieronder) werkt goed.
  3. Maak foto’s vanuit een ander standpunt. Dus niet gewoon staand, maar liever door je knieën of zelfs liggend. Heb je een camera met live view, dan hoef je niet op je buik in het gras. Een lege vuilniszak meenemen is een goed idee, dan wordt je broek niet vies. Handig!
  4. Bomen kunnen voor een mooi lijnenspel zorgen. Gebruik die lijnen voor een rustige foto, zoals je kunt zien op de foto hieronder.

 herfstfotografie

Bij deze foto is er sprake van diepte door het gebruik van een natuurlijk kader: de boom links en de takken bovenaan.

herfstfotografie

Hier heb ik gebruik gemaakt van het lijnenspel van de bomen. Ik heb er bewust voor gekozen om de rechterrij van de bomen (niet geheel zichtbaar) uit de foto te laten. Nu wordt je aandacht getrokken naar de linkerkant van de bomenrij.

herfstfotografie

Deze paddenstoelen/zwammen zijn prachtig. Door het diafragma op een laag getal te zetten krijg je meer diepte in de foto en wordt de achtergrond mooi vaag.

Meer uit je spiegelreflexcamera halen? Lees dan deze fotografietips nog eens na: