wat is pasteis de nata

Pastéis de Nata is één van de lekkerste zoetigheden die je kunt krijgen in Portugal. Het is een typisch roomgebakje dat bij heel veel bakkerijen in Portugal versgemaakt wordt. De lekkerste pasteis de nata vind je in Belem in Lissabon, waar het gebakje als sinds 1837 te verkrijgen is.

Traditiegetrouw worden de pastéis de nata warm gegeten en zijn ze geflambeerd met kaneel en rietsuiker. Je kunt het qua smaak een beetje vergelijken met crème brûlée? Zelf eet ik een pastei de nata gewoon zoals hij komt, soms zelfs nog met een klein toefje poedersuiker. Koud vind ik ze misschien zelfs nog wel lekkerder dan warm.

pasteis de belem

Waar komt pasteis de nata vandaan?

De eerste pastéis de nata werden voor het eerst in 1837 verkocht bij een bakkerij in Belém, een wijk in Lissabon. De pastéis groeiden al snel uit tot een van de populairste lekkernijen van heel Portugal. Het authentieke recept wordt nog altijd gebruikt bij Confeitaria de Belém, de bakkerij van Pastéis de Belém. Tegenwoordig is het gebakje zo populair, dat busladingen vol toeristen in de rij staan bij deze pasteleria (= bakkerij) in Belem, om ze te gaan proeven.

wat is pasteis de belem

Veel bakkers in Portugal hebben het recept overgenomen. Het is daarom niet moeilijk om in Lissabon (of in heel Portugal) pasteis de nata te kopen. Op bijna elke hoek van de straat vind je een pastelaria en bijna allemaal verkopen de traditionele roomgebakjes. Bij de bakkers kun je er vanuit gaan dat ze homemade zijn. Maar wil je het zeker weten, check dan of ze op het raam de sticker “Fabrico Proprio” hebben hangen. Dit keurmerk geeft namelijk aan dat de pasteis daadwerkelijk homemade zijn.

Wat kost een pastei de nata?

Tijdens onze citytrip in Lissabon hebben Mia en ik op verschillende plekken heerlijke pasteis de nata gegeten. Vooral de gebakjes bij bakkerij Manteigaria vond ik heerlijk. Wat het kost? In het wijkje Alfama betaal ik 80 cent voor een pastei de nata. Bij Manteigaria 1 euro.

pasteis de nata Manteigaria

Zelf pasteis de nata maken?

Het schijnt helemaal niet moeilijk te zijn en ik ga het zeker binnenkort een keer proberen. Ondertussen heb ik alvast een goed recept gevonden, op deze site.

Heb jij al eens pasteis de nata gemaakt? Mocht je nog tips hebben,  laat het me weten!

Pasteis de Nata uit Alfama