Duitse taalreis

Mia gaat naar een andere school. En in haar nieuwe vakkenpakket zit Duits. Het was kiezen: natuurkunde en scheikunde of Duits. Dus ik heb besloten: het wordt Duits. Maar of Mia achter deze beslissing staat…

Als de mentor van Mia’s nieuwe school me belt stelt hij me voor de keuze. Gaat Mia natuurkunde of scheikunde in het nieuwe jaar doen, of liever Duits. Het lijkt me geen moeilijke beslissing, op haar huidige rapport staat ze voor natuurkunde en scheikunde gemiddeld een 3 en Duits… dat heeft ze nog helemaal niet gehad. Ik spreek echter een aardig woordje Duits en weet dat Mia goed is (kan zijn) in talen. Duits dus.

Duits?! Bepaal jij dat!

“Mia, volgend jaar ga je Duits leren op school! Leuk he?!”
“Duits? Echt niet! Dat bepaal jij toch niet?! Ik spreek helemaal geen Duits! Dat is een $%^* taal!”

Op deze reactie had ik niet helemaal gerekend. Maar eigenlijk is het wel een logische, de puber wil natuurlijk het gevoel hebben zelf de beslissing te hebben genomen. Voorzichtig motiveer ik mijn standpunt en na flink wat morren denk ik dat ze inziet dat Duits inderdaad de meest logische keuze is.

Er is alleen 1 probleem, ze loopt straks wel een jaar achter met Duits

De andere leerlingen waarmee ze in de klas komt te zitten hebben namelijk al een jaar Duits achter de rug. Ik weet niet of jij Duits in je vakkenpakket had vroeger? De grammatica is nogal een gedoetje en om daarmee al met een achterstand op een nieuwe school te beginnen…

Hoe gaan we dit oplossen? Van haar mentor krijg ik het Duitse, 1e jaars leerboek. Jeetje dat begint gelijk hartstikke moeilijk. Bij de opgaven hoort een website, maar de inlogcodes zijn alleen bestemd voor de leerlingen die daar al op school zitten. Daar hebben we dus niets aan. De hele zomer bijles Duits? Dat wil ik haar al helemaal niet aan doen. Een rondje Google biedt de perfecte oplossing:

Een 2-weekse Duitse taalreis in Berlijn voor jongeren van 14-17 jaar

VET! Dit is niet zomaar een taalreis. Deze is speciaal voor pubers en wordt gecombineerd met watersporten! De kinderen krijgen ’s morgens les en gaan ’s middags voetballen, volleyballen, zeilen, suppen.. noem maar op! Ze slapen met 3 studenten in huisjes aan een meer en maken excursies, o.a. naar de binnenstad van Berlijn. Er komen kinderen van over de hele wereld en die stromen in op verschillende niveaus. Er wordt de hele dag door Duits gesproken dus een jaar achterstand zou in principe met 2 weken grotendeels ingehaald kunnen worden. Ik bel en chat met Studytravel, de aanbieder van deze reis, en het persoonlijke en supergezellige contact trekt mij over de streep. Dit gaan we doen!

Maar hoe zou Mia het vinden, een Duitse taalreis?

Ik wil niet weer de fout maken dat ze het gevoel krijgt dat ik de beslissing heb genomen, dus ik ga het eerst aan haar voorleggen. En hier heb ik een slim trucje voor:

“Mia, hoe zou jij het vinden om 2 weken voor de zomervakantie al te stoppen met school?”
“Huh, mag dat dan. Leuk!”
“Ja, want ik heb een hele toffe Duitse taalreis voor je gevonden, waar je met kinderen van 14 tot 17 jaar Duits kunt leren in Berlijn! En dat kan en mag zelfs al vóórdat de zomervakantie begint. Dan heb je daarna gewoon heerlijk 6 weken zomervakantie.”

Ik laat haar de beschrijving op de site zien en ze leest het aandachtig door.

“Oeh wat eng, dat durf ik niet!”

Kijk, dat is een goeie reactie. Als ze had gezegd “Echt niet, ga lekker zelf maar!”, dan zou ik het anders moeten aanpakken. Maar het niet durven, daar kan ik haar overheen praten.

“Natuurlijk is het spannend. Maar de school heeft mij uitgelegd dat alle kinderen die er komen ook alleen zijn, en dat er heel veel – net als jij – nog geen woord Duits spreken. Bovendien… ik denk dat er hele knappe jongens zullen komen. Omdat er ook veel gesport wordt!”
“Ook jongens uit Frankrijk?”
“Vast wel, en ook uit Spanje, Zwitserland en Mexico”.

Neuschwanstein

En dus gaan WIJ op Duitse taalreis

Ja, je leest het goed… WIJ. Want waarom zou ik, terwijl Mia 2 weken aan het studeren is, niet zelf ook weer mijn Duitse taalkennis wat opfrissen?! Het plan is als volgt:

Mia en ik vliegen samen naar Berlijn. Zij wordt daar opgehaald door een transfer die haar naar de school brengt. Ik huur een Fiat 500 en rij daarmee naar München. In München heb ik een week lang een intensieve taalcursus voor volwassenen. Na mijn studieweek maak ik 7-daagse roadtrip door Duitsland, en doe ik allerlei mooie, authentieke steden en bezienswaardigheden aan (waaronder slot Neuschwanstein!), die op de weg liggen van München naar Berlijn. En na de 2 weken Duitsland vliegen we samen weer terug naar Nederland, en spreken we beiden vast vloeiend Duits. En kan de zomervakantie beginnen!

Over een paar dagen is het al zo ver, ik ben heel benieuwd hoe we het gaan vinden en hoe effectief het zal zijn. We houden je op de hoogte!

Heb jij ervaring met taalreizen? Laat het me dan vooral weten 🙂