Leuk, december komt er aan! Ik hou er van, die donkere, gure dagen. Gezellig ons houtkacheltje aan en mensen over de vloer. Lekker eten en genieten. En dat begint al met Sinterklaas natuurlijk. De komende weken ga ik ook strooien: met suikervrije december lekkernijen. Hier is de eerste: suikervrije pepernoten.

Het maken van deze ubergezonde, suikervrije pepernoten is eigenlijk nog best gemakkelijk. Wel moest ik voor de ingrediënten even naar onze gezonde toko op de Botermarkt in Haarlem.

Benodigheden:

  • 2 x eigeel
  • 5 eetlepels kokosolie
  • 8 dadels (ik gebruik “verse” dadels van de Turkse groenteboer, gedroogd kan ook. Dan wel eerst even 4 uur laten weken in water)
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 200 gr volkoren speltmeel
  • 1 theelepel vanille essence
  • 5 theelepels koekkruiden
  • 1 theelepel kaneel (hoe meer kaneel hoe beter schijnt! Lees maar…)
  • snufje zout

Bereidingswijze suikervrije pepernoten:

Meng alle ingredienten door elkaar in een grote kom (ik gebruik mijn staafmixer). Als het niet smeuïg genoeg is gebruik je nog wat extra kokosolie. Verwarm de over voor op 175 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het beslag, die je vervolgens een beetje platdrukt. Bak de suikervrije pepernoten in 25/30 minuten af.

Warm het lekkerst! Een paar dagen goed te bewaren in een afgesloten trommel.

Tip: maak de pepernoten ongeveer even groot. Ik had grote en kleine gemaakt met als gevolg dat de grote perfect waren maar de kleine echt wat te donker (laat ik eerlijk wezen: een tikkeltje verbrand…)

Andere lekkere, gezonde Sint recepten:

Sinterklaas speculaas muffins
Spijsbolletjes, zonder suiker

Weet jij nog een lekker Sinterklaas recept?