hot apple cider

In de hele wereld, behalve in Noord-Amerika, is cider een drankje van fruit met alcohol. Deze Amerikaanse hot apple cider is alcoholvrij en met dit recept heel eenvoudig te maken. 

De Amerikanen maken traditioneel hot apple cider rond de feestdagen. Een pan apple cider op het fornuis staat namelijk garant voor een heerlijk gezellige kerstgeur. Niet zo gek ook als je je bedenkt dat Amerikaanse apple cider wordt gemaakt van o.a. verse appels, sinaasappel, kaneel en kruidnagel.

Feestdagen op z’n Amerikaans

Ik heb het idee dat de Amerikanen hun feestdagen veel intenser beleven. Neem Halloween bijvoorbeeld. Vorig jaar herfst maakte ik een roadtrip door Californie en ik kwam langs verschillende pompoenboerderijen. Dat is een industrie op zich daar! Complete families die kruiwagens vol pompoenen kochten, in allerlei soorten en maten. Heel San Francisco kleurde oranje en de huizen met tuin waren allen zonder uitzondering versierd met Halloween attributen.

Op Pinterest kwam ik deze to-do lijst van een Amerikaanse tegen. Zegt al genoeg toch?

to do herfst

En met Kerst is het niet anders. Huizen worden hysterisch versierd (ik moet altijd denken aan de film Christmas Vacation met Chevy Chase, hilarisch) en kalkoenrecepten massaal gedeeld. Amerika heeft veel kersttradities die wij Europeanen amper kennen?! Knutselen is bijvoorbeeld een hot item in december. Vorig jaar maakte ik de zogenaamde Cloved Oranges: sinaasappelen versierd met kruidnagelen. Heerlijk om te doen en het ruikt ook nog eens verrukkelijk. Hier vertel ik er meer over.kerstsinaasappels

Of wat dacht je van deze Scented Christmas Water? Hoe je het heel gemakkelijk maakt lees je hier.

Ingrediënten voor de Amerikaanse hot apple cider:

  • 9 middelgrote appelen (je kunt variëren qua soort en kleur).
  • 1 sinaasappel (of 2 mandarijntjes)
  • 3 kaneelstokjes
  • 1 hele nootmuskaat
  • 2 theelepels hele kruidnagels
  • 1/2 theelepel piment
  • 12-16 kopjes water
  • 1/3 – 2/3 kopje bruine suiker (of de gewenste zoetstof *)

Hot apple cider ingredients

Bereidingswijze hot apple cider (voor de slowcooker én gewone pan)

Was de appelen en de sinaasappel en snijd ze grofweg in vieren. (Maak je geen zorgen over het verwijderen van schillen, pitten of steeltjes.) Leg de stukken in de kom van je slowcooker en voeg de overige ingrediënten toe. Vul de slowcooker kom met water tot het bijna vol is. Kook op hoog voor 3-4 uur of op laag voor 6-8 uur.

Ongeveer een uur voordat de cider klaar is met koken, gebruik je een pureestamper om de appel- en sinaasappelschijfjes fijn te stampen als ze zacht zijn. Laat het vervolgens nog een uur koken.

Zeef uiteindelijk het sap van de appelcider in een schone kan of fles.

Serveer warm.

hot apple cider recept

Geen slowcooker? Geen probleem!

Plaats in stap 1 alle ingrediënten in een grote pan in plaats van een slowcooker. Draai het vuur hoog en breng alles aan de kook terwijl je af en toe roert. Vervolgens laat je het afgedekt ongeveer 2 uur sudderen. Pureer het fruit zoals beschreven en laat de cider vervolgens nog 1 uur koken.

De apple cider is maximaal 5 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt het gewoon opwarmen maar probeer het vooral ook eens met wat ijsklontjes!