cloved oranges

Cloved oranges: kruidnageltjes prikken in sinaasappels om een kerstgeur te creëren.  Ik kende het niet, jij? In Amerika (en Duitsland?) blijkt het een traditie te zijn dat elk jaar in de periode voor kerst volop gedaan wordt. Door kinderen op school, maar ook door volwassen. Het werkt heel gemakkelijk:

De december-feestmaand, ik hou er toch zo van. De sfeer, de geur, de gezelligheid. Over het maken van een echte kerstgeur in je huis schreef ik al eerder een blog. Je leest er hoe je heel gemakkelijk kerstgeurwater kunt maken.

Kerstgeur met cloved oranges

Op Pinterest zie ik de meest fantastisch bewerkte sinaasappels voorbijkomen. De Amerikanen weten er ware kunstwerkjes van te maken en dat is ook wel logisch: ze hebben het met de paplepel ingegoten gekregen. Waar wij van propjes crêpe-papier kleurrijke tulpen in elkaar flansden, zaten zij sinaasappels met kruidnagels te beprikken.

Op de verschillende blogs lees ik dat de geur in de herinneringen van de Amerikanen altijd zal blijven hangen. Het klaslokaal geurde heerlijk naar kerst door het geprik in de sinaasappels met de kruidnagels.

Zelf een cloved orange maken?

Dit heb je nodig:

  • een prikkertje
  • een sinaasappel
  • hele kruidnagels (hangen gewoon bij de kruiden in het schap van de supermarkt)

Zo eenvoudig werkt het:

  1. Bedenk van tevoren een patroon en stippel dit uit op de sinaasappel (met stift/pen).
  2. Maak gaatjes in de sinaasappel op de plekken die je hebt gemarkeerd.
  3. Prik er kruidnageltjes in.

Nog een mooi voorbeeld uit Amerika:

Terwijl ik mijn eigen cloved oranges aan het maken ben geniet ik van de geur die zich langzaam aan het verspreiden is. Ik moet nog wel even doorprikken, wil ik de kunstwerkjes die ik op Pinterest tegenkom evenaren. Ook gezellig: Sjakie is lekker aan het meegenieten 🙂

cloved oranges

Heb jij nog tips/ideeën voor een heerlijke kerstgeur in huis?