In de schappen ligt het er weer vol mee: Sinterklaas snoepgoed. Letters, pepernoten, muizen, kruidnoten, taaitaai, chocolade munten… Maar wat ik me altijd afvraag, wat is nu eigenlijk het verschil tussen pepernoten en kruidnoten? 

Een lekker kruidnootje of een lekker pepernootje? Allemaal een pot nat, toch? Beide termen worden door iedereen door elkaar gehaald maar er blijkt wel degelijk een verschil tussen pepernoten en kruidnoten te zijn.

De dobbelsteentjes

Voor mij is het een complete verrassing, maar als we het hebben over de pepernoot, dan bedoelen we het dobbelsteentje van de zachte peperkoek met anijssmaak. Deze dus:

pepernoten

De kruidnoten zijn juist die halve bolletjes met speculaaskruiden die meer in de buurt komen van een ieniemienie koekje:

kruidnoten

Tssss. Wist jij dit verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Grappig weetje:

Met Sinterklaas worden de peper kruidnoten door Piet als ritueel door de kamer gestrooid. Wist je dat hier een verhaal achter zit? De strooiende arm verwijst symbolisch naar vruchtbaarheid; naar een boer die zaden strooit over zijn akker. Dit ritueel werd meestal begin december uitgevoerd, wat het haakje met 5 december verklaard.

Heb jij je buik vol van al dat suikergoed?

Misschien zijn deze gezonde varianten op het Sinterklaas snoepgoed dat wel een optie:

Trouwens, heb je nog suprise-maak-stress? Check dan deze link maar even: makkelijke surprises maken

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten