Groningen roadtrip

De tijd dat ik een vette Audi leasebak reed is al bijna 2 jaar voorbij. Ik switchte van vaste baan naar het leven als ZZP-er en dat betekende: op zoek naar een eigen auto. Maar goed, een tweedehands auto kopen, hoe pak je dat aan als vrouw alleen? Ik deed het met deze 5 handige tips.

Bij sommige zaken is het toch echt heel handig als je een man hebt. Dat dacht ik ook toen ik mijn tweedehandsauto ging kopen. Maar uitdagingen zijn er om genomen te worden en aan stigma’s doe ik niet. Zo maakte ik van mijn zoektocht een succes.

Tweedehands auto kopen? Zo pak je het aan

Stap 1 – Lees je in

Er zijn heel veel sites waar je tips kunt vinden over waar je op moet letten als je een tweedehandsauto gaat kopen. Denk aan: koop liever bij een particulier, let op de kilometerstand, klopt de APK etc. Op de site van de Centraal Beheer staat bijvoorbeeld veel nuttige en betrouwbare informatie

Stap 2 – Bepaal je budget en type auto

Als je gewoon lukraak Marktplaats opent en gaat zoeken naar een tweedehandsauto dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Ik had een lijstje gemaakt met 3 favoriete types (Audi, Mini Cooper, Fiat 500) en kon er direct al 2 wegstrepen omdat die echt te kostbaar waren. Overigens vond ik Marktplaats een prima plek om te zoeken naar een tweedehandsauto. Vooral ook omdat je kunt zien hoe lang een verkoper al op Marktplaats zit. Dat biedt toch net wat meer vertrouwen.

Stap 3 – Denk vervolgens na over andere randvoorwaarden

Ben je er qua type uit, dan ga je de randvoorwaarden bepalen. Het kan zijn dat stap 2 en 3 een beetje door elkaar lopen, want bijvoorbeeld een kilometerstand en prijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik wilde een auto met een kilometerstand van onder de 100.000, die zuinig was en die ik makkelijk in onze straat kon parkeren. Ik hoefde geen hockeyteams meer te vervoeren dus een 5-deurs type auto was niet noodzakelijk.

Lees ook: 2-daagse roadtrip door Groningen in de Fiat 500

Stap 4 – Maak een selectie van 3 auto’s en ga proefritten maken

Zelf heb ik deze tip niet helemaal nageleefd, want de eerste proefrit die ik maakte was gelijk een schot in de roos. Ik had drie Fiat 500’s geselecteerd waarvan ik eigenlijk de knalgele al de leukste vond. Tijdens de proefrit:

  • Zette ik de muziek in de auto uit om alle geluiden te kunnen signaleren en beoordelen.
  • Probeerde ik alle knopjes: van de ramen, de ruitenwissers, de toeter… noem maar op.
  • Liep ik een rondje om de auto terwijl deze draaide en de lichten aan stonden.
  • Opende ik de achterbak en checkte ik of de reserveband nog aanwezig was.
  • En beoordeelde ik de eigenaar op betrouwbaarheid door een min of meer persoonlijk gesprek aan
    te knopen.

Stap 5 – Ben je eruit? Dan is het alleen nog een kwestie van het papierwerk regelen

Natuurlijk ga je even de onderhandeling aan met de verkoper, om de prijs zo gunstig mogelijk voor jezelf te regelen. Tegen het uiteindelijke papierwerk zag ik heel erg op. Maar eigenlijk is het een fluitje van een cent. Koop je de auto bij een particulier, dan ga je samen naar een door het RDW aangesteld kentekenloket. Als je een auto bij een garage koopt, dan zet deze meestal het kenteken direct op jouw naam. Vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat, ben je verplicht een WA autoverzekering voor de auto te hebben. Dit regel je dus al voorafgaand aan de koop.

Nog steeds blij met mijn Fiatje

Een tweedehands auto kopen vond ik echt best wel een uitdaging. Het blijft natuurlijk altijd een risico omdat er redelijk eenvoudig verborgen gebreken kunnen zijn. Eerder dit jaar heb ik een enorme reparatie bij de garage gehad – door eigen schuld overigens – en toen ik de garage vroeg “Is deze reparatie nog wel de moeite van de investering waard?” antwoord hij volmondig: “Jazeker! Je auto is verder in topconditie alleen is het nou eenmaal niet handig om in een trekhaak te rijden en vervolgens maanden doen alsof er niets gebeurd is.

Ahum…

hoe kom je makkelijk en snel op Schiphol