Groningen roadtrip

Tot een paar jaar geleden associeerde ik (Ilja) Groningen met platteland, wadden, zeehondjes en natuurlijk de bekende slogan: ‘Er gaat niets boven Groningen!’ Als ik nu aan Groningen denk, denk ik nog maar één ding: Aardbevingen. Dat is natuurlijk doodzonde. De bewoners van Groningen hebben al genoeg last van die ellende. Dan moeten wij toeristen niet ook nog eens massaal wegblijven. Op naar Groningen dus, samen met Bonnie!

[map id=”22″]

Groningen: twee dagen en een propvol programma

We hebben maar twee dagen in Groningen, dus we moeten een beetje doorrijden. Zeker als we alle bestemmingen op ons lijstje willen bekijken. Het gele scheurijzertje van Bonnie protesteert gelukkig niet als ze weer eens plankgas over de snelweg rijdt. Ons startpunt, dat kan natuurlijk alleen maar de Martinitoren zijn. We klimmen naar boven en genieten van het uitzicht. Voor even maar hoor, we zijn eigenlijk vooral benieuwd naar het platteland van Groningen. Na Groningen-stad dus snel ‘of road’.

Martinitoren Groningen uitzicht

Garnwerd: tijd voor koffie

Na de Martinitoren buigen we af naar Garnwerd, een klein plaatsje met een beschermd stadsgezicht. Wij drinken een kop koffie in cafe Hammingh, een gezellige bruine kroeg in een voormalig veerhuis. Naast het cafe staat een mooie oude molen en we hebben uitzicht op een haventje. Het begin is prima!

Groningen Garnwerd cafe Hammingh

High tea in de Theefabriek in Houwerzijl

Na cafe Hammingh tuffen we door naar Houwerzijl. Daar gaan we van de koffie over op de thee. Een high tea wel te verstaan, in de Theefabriek. De theefabriek is een theemuseum, theewinkel en natuurlijk ook theehuis op een unieke locatie: een voormalige kerk en pastorie aan de rand van nationaal park Lauwersmeer. Het is er  prachtig. We krijgen de high tea geserveerd in de torenkamer, een knus kamertje met fantastisch uitzicht. We hebben wel wat medelijden met de vriendelijke serveerster. Al die trappen op om ons zalige scones en sandwiches te brengen. Wat zal zij een conditie hebben! Het is genieten hier. Tijdens het laatste kopje thee bespreken we de volgende bestemming.

bonnie-in-toren-theefabriek theefabriek-binnen

Pieterburen en zeehondjes, natuurlijk!

Ja, het is een beetje afgezaagd. Maar je kunt gewoon niet naar Groningen zonder een stop bij zeehondencentrum Pieterburen. Het weer in Groningen zit niet erg mee, we lijken zelf wel een stel verzopen zeehonden. Gelukkig beginnen we binnen. Daar zien we hoe de arts en de verzorgers de jonge gasten in het centrum helpen. Met speciaal voedsel, afgestemd op hun leeftijd en op wat ze nodig hebben om aan te sterken. Daarna toch maar weer naar buiten, de regen in. Daar zien we de zeehonden die al wat aangesterkt zijn. Kijk eens even hoe ze een show weggeven voor de camera.

zeehond-4

Terug in de tijd: Menkemaborg

Door naar Uithuizen, voor een stukje cultuur. We brengen een bezoek aan de Menkemaborg, een Gronings buitenverblijf uit de 14e/15e eeuw. De tuin slaan we over, het regent nu echt pijpenstelen. Gelukkig is er binnen genoeg te zien. Ik vergaap me vooral aan de keuken. Als Downtown Abbey verslaafde zie ik helemaal voor me hoe het personeel hier rond heeft gelopen. Koperen pannen op het vuur, schortjes voor en een overdaad aan luxe eten. We zijn helemaal terug in de tijd.
keuken-borg menkemaborg

De Diek’n: eten op de boerderij

De avond valt in Groningen. We rijden over kronkelende landweggetjes, op zoek naar een restaurant. De Diek’n moet het worden. Eten in een boerderij, waar ze werken met biologische streekproducten. Dat klinkt ons als muziek in de oren. We bestellen uit pure nieuwsgierigheid een glutenvrij biertje en kiezen voor een Gronings tapasplateau. Het is allemaal even lekker! We zakken even lekker onderuit, maar nog niet helemaal. We hebben nog één adresje te gaan vandaag:  onze Bed & Breakfast.
vooraf-restaurant-tapas

Walsemaweer, indrukwekkend en toch knus

We zijn best een beetje moe van al die indrukken (en ok, misschien ook van dat biertje bij het eten). Zo moe, dat ik bij aankomst bij de Bed & Breakfast de inhoud van mijn koffer over de straat gooi. Even vergeten dat de rits open stond. We staan zo te giechelen, dat de eigenaren polshoogte komen nemen. Mooi, want nu we krijgen meteen een uitgebreide rondleiding door het pand. Walsemaweer is gevestigd in een boerderij uit 1869. Het is de thuisbasis van nieuw Akademia, een coöperatie van kunstenaars, wetenschappers en consultants. Maar daarnaast dus ook een Bed & Breakfast, een hele mooie! We slapen als roosjes in onze smaakvolle kamer. Na een heerlijk ontbijt met zelfgemaakte pruimenjam zijn we weer helemaal opgeladen voor dag twee.
bb-kamer-zitje bb-tafel-uitzicht-ramen

De haven van Termunterzijl

We gaan op weg naar Termunterzijl, dicht bij het bekende Delfzijl. Onderweg komen we weer langs prachtige landerijen en molens. We passeren ook een typisch Groningse antiekboerderij. Daar moeten we een stopje voor inlassen. We kijken onze ogen uit! En ook zo leuk: gewoon langs de weg een wasmand met pompoenen voor de verkoop. Die laten we niet liggen. Termunterzijl zelf is een idyllisch haventje. En ook het weer werkt mee vandaag. Bootjes, zon en wind. Het plaatje is compleet. Na een portie fish & chips (wat eten we hier veel!) gaan we op pad naar onze laatste bestemming.
termunterzijl

Roegwold: wandeling over het water

Last, maar zeker niet least is Roegwold. Een natuurgebied aan het Schildmeer, waar je een wandeling kunt maken van een kleine kilometer over het water. Ja echt! Ik kijk mijn ogen uit. Vogels, moerassen, water, wolken, dit is het helemaal! Van de hele roadtrip maakt dit echt diepe indruk. Dat komt vast ook door het heerlijke zonnetje en de wolken die zo prachtig spiegelen in het water. Beter kunnen we onze roadtrip niet afsluiten.
roegwold-wandelvlonders-2
 
Wil je een complete indruk van onze roadtrip door Groningen? Check dan deze video (jaja, we hadden onderweg ook nog een beetje autopech).

En als ik je een tip mag geven: Er gaat nog steeds niks boven Groningen. Maar probeer het niet allemaal in 2 dagen te proppen, Groningen verdient meer tijd!

 

roegwold-wandeling-over-water