uitzicht over ljubljana

Op vakantie naar Slovenië? Ik was er zelf niet opgekomen. En dat is oerstom! Want Slovenië is een fantastische winterbestemming voor iedereen. Je kunt er naartoe voor een citytrip, om cultuur op te snuiven, voor een kuurtje in een spa of voor een sportieve skitrip. Wat je ook gaat doen, de omgeving is overal even betoverend. En deze highlights wil je zeker niet missen.

Klein maar oh zo fijn!

Slovenië is eigenlijk maar een klein landje. Op een oppervlak van ongeveer de helft van Nederland, wonen iets meer dan 2 miljoen mensen. Misschien dat we vanwege de omvang Slovenië een beetje vergeten. Je rijdt er snel doorheen als je naar Kroatie gaat. Of je stopt ervoor als je gaat skiën in Italie of Oostenrijk. Zonde! Want Slovenië heeft mooie, woeste bergen en bossen, een klein stukje kust, een prachtige hoofdstad en zoveel meer. Het is klein, maar oh zo fijn!

Highlights Slovenië

Slovenië is het enige land waar het woord LOVE in verstopt zit. Ik snap waarom. Wie Slovenië bezoekt, gaat er van houden. Ik ben in ieder geval verliefd. Waarom? Dat begrijp je vast als je leest welke highlights ik heb bezocht.

barok gebouw ljubljana

1. Ljubljana:

De hoofdstad van Slovenië. Wie de stad niet kent, verwacht misschien een typische Oostblok stad. Niks is minder waar. Ljubljana is een hippe stad, vol historische gebouwen. Met een centrum waar de shoppers hun hart op kunnen halen. Restaurants waar de foodies hun vingers bij aflikken en culturele trekpleisters waar je even stil van wordt. Vanaf 1 december is de stad in kerstsfeer, met veel kerstverlichting, een kerstmarkt en overal waar je kijkt kraampjes en kroegen met witte en rode gluhwein. Omdat Ljubljana een universiteit heeft, zie je veel van de ruim 60.000 studenten op straat. Uitgaan gebeurt daar voornamelijk buiten. Met jas, muts en wanten onder de terrasheater genieten van warme wijn. Heel gezellig!

kerstmarkt ljubljana

2. Spa, spa en nog eens spa:

Slovenië heeft een rijke kuurtraditie. Waarschijnlijk omdat het land enorm veel thermale bronnen heeft. Het is voor Slovenen heel normaal om in het weekend met het hele gezin een dagje spa te doen. En geef ze eens ongelijk. Ik verbleef een dag en nacht in Thermana Laško, een spa met een heel groot wellnesspark op een wel heel mooie plek,  aan de oever van de rivier Savinja.

Naast poedelen in het thermale water, kun je hier terecht voor allerlei soorten massages, een manicure, yogalessen en zelfs een bezoekje aan de kapper. In het wellness gedeelte vind je een keur aan sauna’s. Voor watjes zoals ik is er een niet superhete sauna. De die-hards gaan voor wat graden meer. Natuurlijk is er ook een Turks stoombad, kun je dompelen in koud water en is er zelfs een grote tap met water met kruiden om flink te hydrateren. Heerlijk!

3. Wintersport: 

Op maar een half uurtje rijden van Ljubljana ligt Krvavec skiresort. Ik vond het echt te gek dat je van een citytrip in Ljubljana zo overstapt naar een wintersportvakantie in Krvavec. Het is geen supergroot skigebied, maar wel lekker gevarieerd en midden in de bossen.

skiresort slovenie

Als je helemaal naar de top van het skigebied gaat, ben je zo’n anderhalf uur kwijt om weer helemaal beneden te komen. De natuur is prachtig en de sneeuw wordt goed op peil gehouden met sneeuwkanonnen. Kan je even blijven, boek dan een nacht in het hotel op de piste. Handig, want dan kan je een drankje drinken op de piste. En het uitzicht vanaf de kamers is magisch.

4. Het kasteel van Bled: Het Kasteel van Bled (Blejski grad) ligt op de top van een 130 meter hoge rots aan het meer van Bled, in het noordwesten van Slovenië. Dit 16e eeuwse kasteel is een tikje toeristisch, maar toch de moeite waard. Het uitzicht vanaf het kasteel op het meer en het eilandje in het midden is fantastisch. Op het eiland staat een kerk, die geliefd is als trouwlocatie. Hoewel de Sloveense mannen wel op moeten passen wie ze kiezen als hun bruid. Om de kerk te bereiken moet je 99 treden beklimmen. De traditie wil dat de bruidegom zijn bruid naar boven draagt. Poeh! Dan moet je maar hopen dat de bruid niet net heeft geluncht bij het kasteel. Daar kun je heerlijk eten met een spectaculair uitzicht. En neem als toetje zeker de Blejske kremšnite. Smullen!

Ben je gek op kastelen? Lees ook de tips voor Slot Neuschwanstein (Duitsland) op OHIMP.

gebak uit slovenieIk was vier dagen in Slovenië en heb vier dagen genoten. Ik weet het heel zeker: hier kom ik nog een keer terug. Om nog meer te zien van Ljubljana en zeker ook om nog een keer te skiën. Zoals ze in Slovenië zeggen: I feel SLOVEenia. Dat geldt zeker ook voor mij.

Weetjes over Slovenië:

  • Tot 1991 hoorde Slovenië bij Joegoslavie
  • In 2004 werd Slovenie lid van de EU, in 2007 is de euro ingevoerd als betaalmiddel
  • Slovenie heeft ‘maar’ twee grote steden: Ljubljana en Maribor.
  • Meer dan de helft van Slovenië is bebost!
  • De kaart van Slovenie heeft wat weg van een kip. Als mensen uitleggen waar ze wonen, doen ze dat soms door te vertellen in welk lichaamsdeel van de kip ze wonen 🙂
  • Er leven zo’n 400 bruine beren in Slovenië. Die kun je dus tegen het grote lijf lopen tijdens een boswandeling.
  • Slovenië heeft een rijke wijn- en koffiecultuur. Een Starbucks zul je er niet snel vinden, dat heeft volgens Slovenen niks met koffie te maken. En de oudste wijnrank ter wereld staat in Sovenie. Deze Stara trta (De Oude Wijnstok) is meer dan 400 jaar oud!

Ben jij ook in Slovenië geweest en heb je andere highlights die we niet mogen missen? Ik hoor ze graag  in een reactie onder dit bericht, voor mijn volgende reis naar Slovenië. Misschien wel in de zomer, kijken of het dan net zo betoverend is.