Je kunt natuurlijk altijd op citytrip naar Parijs, Londen of New York gaan. Maar weet je hoeveel leuks ons eigen land te bieden heeft? Ik maakte laatst een stedentrip naar Deventer en ik kan je deze Hanzestad écht aanraden. Dit zijn 15 leuke tips om er te doen.Deventer is een van de 5 oudste steden van Nederland en telt rond de 100.000 inwoners. De oude stadskern is heel mooi bewaard gebleven en in Deventer kun je prima slenteren, shoppen en eten en drinken. Het barst er werkelijk waar van de fantastische hotspots. Allemaal perfecte ingrediënten voor een leuke stedentrip dus.

Deventer

Stedentrip naar Deventer? 15x leuk om te doen

Overweeg je een stedentrip naar Deventer? Ik was er 36 uur en had een bomvol programma. Er is zoveel leuks te doen, dat ik zelfs aan 36 uur niet genoeg had. Vijftien highlights die ik er zelf heb mogen ervaren zijn:

Citytrip Deventer

Eten & drinken

Och wat een leuke eettentjes allemaal in Deventer. Bij onderstaande locaties ben ik gaan smullen:

De Noorman in Deventer

 • Ontbijten en lunchen bij de Noorman. Je eet hier voornamelijk Schandinavische gerechtjes, my cup of tea!
 • Koffie en Deventer Koek eet je bij Bussink, al tientallen jaren de plek voor deze Deventerse lekkernij.
 • Lunchen kun je doen bij Plek, een fantastische conceptstore met een supergezellige foodspot.
 • Bierproeven bij Davo, dé huisbrouwerij van Deventer. En oei wat zijn ze lekker!
 • Lekker eten bij Fooddock, de eerste foodhal in het Oosten van het land. Allemaal gezellige eettentjes onder een dak, in het hippe Havenkwartier.
 • Mexicaans eten en cocktails drinken bij het kleurrijke El Popo.

Winkelen

Shoppen in Deventer is echt TOP. Je slentert door de eeuwenoude straatjes en steegjes en onderweg kom je zoveel leuke boetiekjes en winkels tegen.

Ik heb de volgende winkels bezocht maar er zijn er nog zoveel meer.

 • Hoge Ramen, wat een leuke cadeauwinkel. Je komt hier niet meer weg en het is er zo groot! Gelukkig hebben ze ook een online store 😉
 • Flotte, fijn winkeltje met mooie kleding en spullen voor je huis. Je kunt hier ook lunchen en check vooral ook even de prachtige toonbank.
 • Plek noemde ik hierboven al, maar onder het kopje ‘Winkelen’ mag je deze shop echt niet missen.
 • Designwinkel Carlos in Huis, met prachtige woonaccessoires die ik allemaal wel mee terug de trein in zou willen nemen.

Cultuur en musea

In zo’n oude stad kun je natuurlijk wel een hoop cultuur en musea verwachten.

 • Wil je meer weten over het ontstaan van Deventer? Dan word je blij in Museum De Waag. Wist je dat in een zogenaamde waag vroeger de plek was waar handelaren hun goederen lieten wegen. Sinds 1914 doet De Waag in Deventer dienst als museum en vind je er historische stukken uit Deventer en kun je wisselende tentoonstellingen bezoeken.
  De Waag in Deventer
 • Vanaf de toren van de Lebuinuskerk (1559) heb je fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving. Met helder weer schijn je zelfs helemaal naar Zwolle te kunnen kijken! Ik beklim de toren by night en geniet van het lichtjesspektakel.
 • In het Havenkwartier tref je meer moderne, urban en industriële kunst. Dit wijkje is helemaal in opkomst en erg leuk om doorheen te wandelen. Loop dan ook even binnen bij Kunstenlab waar wisselende tentoonstellingen zijn van jonge, moderne kunstenaars. Als ik er ben is er een expositie van kunstenaars die allemaal affiniteit hebben met muziek en geluid.
  Kunstenlab Deventer
 • Ga je in december naar Deventer? Probeer dan te gaan als het Dickensfestijn er is. Hier vertel ik er alles over.

Hoteltip Deventer

Tot slot heb ik nog een hoteltip voor je als je op stedentrip naar Deventer gaat. Lucy in the Sky is een samenwerking tussen architecten en designers en het heeft twee “micro hotels”. Ik verblijf in de zogenaamde Cube en kan genieten van 360 uitzicht. Het is echt een unieke accommodatie en het maakt je verblijf in Deventer helemaal af. Ook handig, het zit om de hoek bij Fooddock en Davo. Hier lees je mijn review over Lucy in the Sky en laat ik je meer foto’s zien.

Lucy in the Sky in Deventer

Vloggietime: Stedentrip naar Deventer

Ik heb een aantal dingen nog helemaal niet belicht. Zoals dat ik heb mogen overnachten in Museum de Waag! Super bijzonder natuurlijk, slapen op een fantastisch Auping bed onder een eeuwenoud schilderij van de Haarlemmer Jan Nagel. Ook over het toezingen van singer-songwriter Vera Bon, het tripje met het pontje naar de overkant en hoe mijn iPhone werd afgelikt door een hond heb ik nog niets verteld. Maar, het komt allemaal aan bod in mijn reisvlog die ik over Deventer maakte. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!