Laatst in Deventer mocht ik de opening van het jaarlijkse Dickensfestijn meemaken. Wat een ultieme kerstbeleving! Ik was er een uurtje voor de officiele start en heb de kans gehad een paar hele mooie foto’s te schieten. Kijk je mee?

Ga je ook naar het Dickensfestijn? Mijn shoonouders slaan geen jaar over, wie weet zie je ze nog wel!

Aldus vriendin Rachel.

Deventer Dickensfestijn

Maar ik ben in Deventer om de hotspots te ontdekken en te slapen op unieke locaties. Mijn programma eindigt bij de start van het Dickensfestijn in Deventer en dat is eigenlijk maar goed ook. Dit festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers (125.000!) en het is er een drukte van jewelste. Maar als je van kerstmis houdt en van het sfeertje eromheen, dan zou ik het Dickensfestijn in Deventer zeker op je bucketlist zetten. Op zaterdag, van 9 tot 11 slenter ik er rond, nog vóór het er druk wordt.

Deventer Dickensfestijn

Bij deze dame en haar vriendinnen mochten we binnen kijken, terwijl ze zich omkleedden. Het was erg koud deze dag dus onder deze kleding draagt ze warm thermo-ondergoed. Wat ik leuk vind is dat ze haar elastiekje nog in haar hand heeft. De meiden waren nog volop bezig met alle voorbereidingen en make-up.

Deventer Dickensfestijn

De rechterdame heeft een hele gezellige avond gehad, voorafgaand aan het Dickensfestijn. Met een nog hese stem vertelt ze hoe ze telkens weer uitziet naar dit jaarlijkse feest. “Ik ben echt in een verkeerde tijd geboren, ik zou het hele jaar door wel in dit soort kleding willen lopen!”

In beeld: het Dickensfestijn in Deventer

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt verwachten als je naar het Dickensfestijn in Deventer gaat? Scroll dan even lekker door mijn foto’s.

Het Dickensfestijn in Deventer

Wat een prachtige en lieve vrouw. Elk jaar weer kleedt ze zich in haar mooie outfit en grijpt ze de gelegenheid aan om haar brocante waar aan de man te brengen. En daar zitten mooie stukken tussen zeg!

brocante in Deventer

Ik heb er eigenlijk nog steeds spijt van dat ik het geborduurde schilderij met de zeeman “Dorus Rijkers” niet heb gekocht. Ik heb er namelijk al 2 van en eigenlijk spaar ik ze een soort van… Kijk, hier zie je er eentje hangen in ons strandhuisje. Maar goed, een tochtje langs al de leuke winkeltjes in Deventer heeft ervoor gezorgd dat ik al zoveel bagage heb voor de terugreis naar Haarlem met de trein. Wie weet is hij er nog en sla ik volgend jaar mijn slag 😉

brocante in Deventer

De Dickens acteurs

Wat ik zo leuk vind is dat de “acteurs” van dit spektakel in de meeste gevallen buurtbewoners zijn van het eeuwenoude wijkje Het Bergkwartier, waar het festival plaatsvindt. Deze mensen zijn enorm betrokken en kijken er echt naar uit. Kostuums zijn in eigen bezit of worden gehuurd, bij een speciaal Dickens comité dat honderden kostuums op voorraad heeft. Iedereen doet mee, van jong tot oud. Er gelden voor de acteurs wel een aantal regels. Om het zo authentiek mogelijk te houden is het de bedoeling dat je tijdens het Dickensfestijn zoveel mogelijk in je rol blijft. Geen mobieltjes en geen rode lippenstift dus, want dat hadden de mensen uit de Dickenstijd ook niet.

dickensfestijn acteurs

Dit jongetje bijvoorbeeld. Ik probeerde een praatje aan te knopen, maar hij bleef maar liggen en een beetje kreunen.

Er doen ook allerlei muziek- en theatergezelschappen mee aan het Dickenfestijn. Deze dames met hun kinderen waren ronduit hilarisch.

dickens acteurs

Ook deze muzikanten zaten goed in hun rol. De man met de pauwenveer blaast op een stok en geeft een komische act weg.

muzikanten dickensfestijn

Ik ben echt blij dat ik voor de grote drukte rondloop op het Deventer Dickensfestijn. De straten zijn nog leeg en de personages komen vers aangekleed uit hun huizen. Fantastisch dat jong en oud zich zo betrokken voelt om van het festival een succes te maken.

dickensfestijn in Deventer 2017 dickensfestijn in Deventer 2017 dickensfestijn in Deventer 2017 dickensfestijn in Deventer 2017

Deze kinderen hebben echt moeten oefenen om als acteurs mee te mogen doen aan het festival. Och wat zou ik dat leuk gevonden hebben vroeger. En dan maar hopen dat je een grote rol mag spelen!

kinderen Dickensfestijn kinderen Dickensfestijn

Als ik deze foto zo zie met de jonge dandy’s, had ik ook wel in die tijd willen leven. Doet me een beetje denken aan Peaky Blinders?

Dickensfestijn in Deventer 2017

Maar ik denk dat ze al voorzien zijn… 😉

Dickensfestijn

Ook zin gekregen in het Dickensfestijn?

In 2018 vindt het Dickensfestijn in Deventer plaats op 15 en 16 december. Ik zou lekker vroeg gaan om ultiem te kunnen genieten. En daarna natuurlijk Deventer in, om alle leuke winkeltjes en restaurantjes te gaan ontdekken.

O ja, in deze korte video laat ik je nog het kostuumatelier zien, pas ik zelf een hoed, heb een close encounter met… schapen en voer ik verschillende, leuke gesprekjes met de acteurs en buurtbewoners. Meer info over het Dickensfestijn vind je ook op deze site.

Nog even over de foto’s in dit artikel: deze zijn niet rechtenvrij. Als je ze wilt gebruiken voor publicaties, neem je dan even contact met me op?

Dickensfestijn in Deventer in 2017