Een roadtrip door Zweden staat hoog op de travelwishlist van menig vakantieganger. Ook op de jouwe? En ben je daarnaast dol op de Wallander films en boeken van Henning Mankell?? Voeg Ystad in Zweden dan maar toe aan je bucketlist.

Laatst deed ik een zgn. crimetrip door de provincie Skåne in Zweden. Ik bezocht Ystad, om de Wallander spots te ontdekken. En Malmö, om iconische plekken uit The Bridge te zien (daarover later meer). En wat was het geweldig!! Aan de hand van foto’s van de Wallander films (de BBC versie waarvan seizoen 1, 2 en 3 op Netflix te zien is) en mijn eigen foto’s laat ik je zien wat ik allemaal ben tegengekomen.

De Ystad film studio’s

Ystad is de stad waar de films en boeken van Wallander zich afspelen. Een dorpje in het zuidelijkste puntje van Zweden, omgeven door prachtige natuur. In hartje Ystad staan de filmstudio’s, waar de oorsprong ligt van o.a. The Bridge en Wallander. En het leuke is: deze filmstudio’s en het bijbehorende filmmuseum zijn voor het publiek toegankelijk!

Ik krijg een rondleiding van Jack, de creative director van beide series, door de Ystad studios. De eerste “prop” die hij me laat zien is deze muur. Nou, die herken ik natuurlijk wel. Jij?

Door alle Wallander films heen zie je deze “muur” – want veel meer dan een houten stellage is het niet – in het politiebureau waar Wallander werkzaam is:

In de films krijgt Wallander op een gegeven moment een nieuwe kantoorplek. Het is een prachtige ruimte helemaal ingericht met meubilair uit de sixties. Groot is mijn verbazing als ik zie dat achter zijn bureau het schilderij van Dorus Rijkers hangt, een geborduurd werk dat ik zelf in mijn strandhuisje heb hangen!!

Dorus Rijkers

Kijk, hier zie je het bij Wallander hangen:

kantoor Kurt Wallander

Als ik Jack hierover vertel weet hij gelijk welk schilderij ik bedoel. Sterker nog, hij weet zeker dat het ergens in de studio’s ligt! Samen gaan we zoeken in dozen met schilderijen die in de serie zijn gebruikt. Helaas vinden we hem niet, maar Jack belooft zodra hij hem vindt, dat het per post naar me toe komt!!

Jack - Ystad studios

The man who smiled:

Ook leuk: in het museum van de Ystad Studios hangen de originele schetsen van de Wallander film “The man who smiled”:

Of wat dacht je van deze box uit dezelfde film:

Het filmmuseum is heel toegankelijk, je kunt alle items gewoon aanraken en optillen. Ik vind het een grappig idee dat Kenneth Branagh (Kurt Wallander in de BBC films) deze spullen echt heeft vastgehouden 😉

Van Jack krijg ik nog tips over plekken in de omgeving waar bekende Wallander scènes zijn opgenomen.

Zo rij ik langs het woonhuis van Wallander in Ystad:

Een beetje maf is het wel. In dit huis wonen mensen die gewoon bezig zijn met dagelijkse dingen… sta ik daar een beetje stiekem foto’s te maken. Hier zie je een shot uit de film:

Firewall

In het centrum van Ystad ligt een prachtig plein omgeven met monumentale panden uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Maar, er staat ook een pinautomaat, die een prominenten rol speelt in “Firewall”. Herken je hem:

Dit is een shot uit de film:

Sidetracked:

In “Sidetracked” steekt een meisje zichzelf in de brand in een prachtig koolzaadveld. Een beetje luguber misschien, maar de omgeving is er echt prachtig:

In reallife is het niet anders en is de omgeving even mooi. Alleen staat het koolzaadveld nu niet in de bloei:

Ga jij hem maken, die roadtrip door Zweden?

Dan is Ystad sowieso de moeite waard. Als Wallander fan kun je er in de zomer zelfs een Wallander tour doen, in een oude brandweerauto dwars door de stad. Maar ook als je geen Wallander fan bent is Ystad de moeite van een stop waard. Het is een prachtig oud dorp waar je fijn kunt shoppen, heerlijk kunt eten en behoorlijk wat cultuur kunt snuiven.

Meer over Ystad en de Wallander mogelijkheden (zoals een app, een wandelroute en de brandweerautotocht) lees je hier.

Nog een aantal stoptips voor een roadtrip door Zweden door de provincie Skåne:

Die heb ik in deze blog vol met foto’s voor je op een rijtje gezet.