Sinds 1901 doet de Koepel in Haarlem dienst als gevangenis. En zo leverde hij trouw dienst, tot aan 2015. Nu staat hij leeg en wordt er nagedacht over een nieuw leven voor dit rijksmonument. Nog de hele maand maart kun je een kijkje nemen in de Koepel in Haarlem. En dat is écht een aanrader.

Iedere Haarlemmer kent de Koepel, er waren echter tot voor kort weinig Haarlemmers die ook de binnenkant hebben gezien. Sinds eind 2017 kun je in de Koepel in Haarlem een rondleiding doen. Een gids die vroeger daadwerkelijk bewaarder is geweest in de gevangenis verzorgt de rondleiding en weet natuurlijk heel veel leuke en spannende achtergrondinformatie te geven.

cellencomplex koepel haarlem

Cees is onze gids

En dat doet hij toch zo leuk. Vol passie en enthousiasme vertelt hij over zijn tijd als bewaarder, vanaf 1987. We krijgen de gymzaal te zien, de isoleercellen, de cel van Hannie Schaft en natuurlijk de koepel zelf. We zijn met een groep van 20 mensen, allemaal Haarlemmers die benieuwd zijn naar het gevangenisleven in de Koepel. Iedereen kan zich er een voorstelling bij maken, maar door de verhalen van Cees en het daadwerkelijk betreden van de cellen krijg je er pas echt een gevoel bij.

detail Koepel in Haarlem

cel in de koepel in Haarlem

Het valt mij op dat veel van het gebouw in een jaren ’80 stijl is ingericht. Ik had gehoopt meer echt oude details te zien, maar dan zouden de gedetineerden onder wel heel embarmelijke toestanden hun tijd hebben moeten uitzitten. Kijk, dit is wel echt zo’n leuk oud detail:

detail Koepel in Haarlem

detail Koepel in Haarlem

Het laatste deel van de rondleiding vindt daadwerkelijk plaats in de koepel. Moet je kijken hoe geweldig:

Koepel in Haarlem

Koepel in Haarlem

meldkamer koepel Haarlem

Wil jij ook de Koepel in Haarlem bezoeken?

Dan moet je er wel snel bij zijn. Tot eind maart 2018 (vooralsnog)is dit mogelijk. Tickets reserveer je hier.

De stichting Panopticon is nu eigenaar van De Koepel. Zij gaan ervoor zorgen dat dit rijksmonument een prachtige nieuwe bestemming krijgt. Ze maken er een multifunctioneel gebouw van, met een university college, start ups, horeca en zelfs een filmhuis. Ik kan niet wachten!

In deze vlog zie je Hotel Staats en Restaurant de Ripper terug (aanrader om heen te gaan!). En natuurlijk hoe geweldig het is in de Koepel. Veel kijkplezier 🙂

Koepel in Haarlem