Wil je een weekendje genieten van prachtige Nederlandse natuur, pittoreske plaatsjes en lekker eten? Ga dan vooral naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Bonnie en ik (Ilja) hadden het er heerlijk. We waren er allebei al eerder, in onze jeugd. Een trip down memory lane dus, gecombineerd met leuke, nieuwe uitstapjes.

Weerribben-Wieden is een Nationaal Park in de provincie Overijssel en het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. In 1992 werd het park gesticht, toen nog als de Weerribben. In 2009 werd de verbinding met de Wieden hersteld. En daarmee beslaat het Nationaal Park Weerribben-Wieden inmiddels 10.000 ha. Gigantisch dus! Het landschap van het park is ontstaan door vervening en rietteelt. En dat laatste zie je goed terug: overal in de omgeving zie je rietgedekte daken.

de weerribben wieden

Tip 1: Het Leeuwterveld B&B en high tea

First things first. Als we een weekendje Weerribben-Wieden doen, moeten we natuurlijk ergens slapen. Deden we dat in onze jeugd op de camping, nu mogen we een nachtje slapen in de B&B van Froukje en Elbert: Het Leeuwterveld. Zij realiseerden in een voormalige boerderij aan de aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden hun droom. Een woonhuis, met een thee- en koffieschenkerij en een Bed & Breakfast.

Leeuwterveld

Je kunt hier niet alleen heerlijk slapen, de B&B is een perfecte uitvalsplek voor uitstapjes. En om het helemaal af te maken: je kunt er terecht voor een geweldige High Tea. We worden verwend met 5 soorten thee en een tray vol zelfgemaakte lekkernijen. Scones, chocoladetaart met frambozen, brood met zelfgemaakte eiersalade (de kippen kun je begroeten in de tuin), meringues en nog veel meer. En zo lekker, dat we niet kunnen stoppen met eten. Gelukkig staat er nog wat beweging op het programma.

In Bonnie’s vlog zie je al onze belevenissen terug en kun je zien hoe groot de tray met lekkers is. En waarom ik hier zo gek sta te springen? Ook dat kun je bekijken…

Tip 2: Fietsen en de watertaxi

Wil je de Weerribben-Wieden echt verkennen? Pak dan de fiets. Er zijn een aantal prachtige fietsroutes uitgezet. Wij kiezen voor een fietstocht gecombineerd met varen. Vanaf bezoekerscentrum de Wieden, om de hoek bij de B&B, nemen we de fietsen mee op de watertaxi. Na een prachtige tocht over het water, fietsen we vanuit Blokzijl naar Giethoorn. Tenminste, dat was de bedoeling. Jammer dat we niet heel goed zijn in kaartlezen. Het maakt het fietsen niet minder leuk en zo zien we extra veel van de prachtige omgeving. Nog een tip: huur een e-bike. Je legt makkelijker grote afstanden af, zelfs met wind tegen.

Fietsen over de Wieden

Tip 3: Giethoorn

Giethoorn is een toeristisch, maar echt allerschattigst dorpje in de kop van Overijssel. Het is bekend door de vele bruggetjes, waterwegen en bootjes en wordt daarom wel Hollands Venetië genoemd.

Giethoorn

Overdag kan het er erg druk zijn, het dorp is vooral ook geliefd bij Chinese toeristen. Wij gaan laat in de middag en met een fijne Gin Tonic bij restaurant ’t Vonder zien we het dorp langzaam leeg lopen. Rond half 6 maken wij een rondje door een serieus verstild Giethoorn.

Giethoorn

En net als de Chinese toeristen kunnen we het niet laten om foto’s te maken van de leuke huisjes, doorkijkjes en bruggetjes. Een bezoekje aan Giethoorn in de late middag/vroeg avond is echt een aanrader!

Giethoorn

Tip 4: Biefstuk (of iets anders) bij Geertien

Wil je een hapje eten in de Weerribben-Wieden? Dan mag je restaurant Geertien in Muggenbeet niet missen. Bonnie kwam er al met haar ouders, begin jaren ’80, en wist nog dat ze bekend staan om hun biefstuk. Ik kan je vertellen: dat is terecht. Geertien is een restaurant met ouderwetse sfeer en een zeer moderne biefstukgrill: de Beefer. Hiermee wordt het vlees op zeer hoge temperatuur gegrilld. En dat is smullen! Ook de rest van de kaart ziet er smakelijk uit. We zouden wel meer willen proberen, maar de biefstuk is niet bepaald klein. We kunnen niet meer!

(In Bonnie’s vlog kun je trouwens ook goed zien hoe groot die biefstukken zijn ;-))

Tip 5: Varen met de boswachter en wandelen op het Laarzenpad

Vanaf het bezoekerscentrum de Wieden organiseert Natuurmonumenten allerlei leuke vaartochten. Wij maken een vaartocht door de sloten en meren van de Wieden met de leukste boswachter ooit: Matiska. Van haar horen we dat een groot stuk van de Wieden drijfland is. Je kunt er wel op staan, maar onder alle planten zit gewoon 2 meter water! En dat voel je. De grond wiebelt op sommige stukken. We leren over het verschil tussen hooi- en rietlanden en nog veel meer.

varen door de wieden

Na een heerlijk boottochtje neemt Matiska ons mee op het Laarzenpad. De perfecte wandeling met kinderen, maar ook voor volwassenen hartstikke leuk. Zoals de naam al zegt: je doet er goed aan om kaplaarzen aan te trekken. Bij deze wandeling loop je dwars door het rietland, langs moerasbos en door hooiland. Onderweg moet je een aantal slootjes oversteken. Hiervoor liggen er trekpontjes klaar. Te leuk! Praktische tip: draag bedekkende kleding, er kunnen hier veel muggen zitten. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden, het is echt de moeite waard.

varen door de wieden

Onze conclusie: wat is er toch veel moois in Nederland! We hebben genoten van alles wat er te doen is rond het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ondanks de muggenbulten op ons hoofd, zijn we meer dan tevreden!

Wieden Weerribben tips

Wij maakten deze reis op uitnodiging van VisitOost.nl. Bekijk hun website voor nog veel meer prachtige, Hollandse pareltjes en doe lekker veel inspiratie op voor jouw volgende weekendje weg..