Hoe graag we het ook zouden ontkennen, de steeds kortere dagen liegen er niet om: de herfst zit er weer aan te komen. De lente en zomer zijn doorgaans de perfecte seizoenen om op vakantie te gaan, maar ook tijdens de herfst kun je natuurlijk prima een leuke trip boeken. Hieronder vind je mijn fijne Griekenland tips.

Ik schreef al eerder over mijn liefde voor het prachtige Griekenland, waar ik in 1992 voor het eerst kwam en sindsdien regelmatig terug ben geweest. Voor mij is Griekenland een heel veelzijdig vakantieland waar je net zo goed terecht kunt in het voor- en najaar. Zo bracht ik vorig jaar een bezoek aan het mooie (maar ook veelbesproken) eiland Lesbos:

Roadtrip over Lesbos: deze plekken mag je niet missen

4 Griekenland tips

#1 De kloosters van Meteora

Je kent deze kloosters misschien niet bij naam, maar je hebt er vast wel eens foto’s van voorbij zien komen. Door eeuwenlange water- en winderosie vormden zich op de Thessalische vlakte rotsformaties een heel specifiek (en mooi!) uiterlijk. Vanaf ongeveer de 9e eeuw begonnen mensen de rotsen te bewonen; vanaf de 14e eeuw werden op de rotsen kloosters gebouwd. 700 jaar later zijn deze kloosters wereldberoemd en vind je er nog steeds een aantal nonnen en monniken. Hoe fantastisch moet het zijn om op deze plek een zonsondergang mee te maken? Eentje voor op de bucket list!

kloosters van Meteora

Voyagerix

#2 Zakynthos

Zakynthos is het derde, grootste, Ionische eiland van Griekenland. Dit eiland staat onder andere bekend om zijn paradijselijk witte stranden en zeeschildpadden.

zeeschildpad Zakynthos

nelic

Het bekendste strand van Zakynthos is waarschijnlijk het Navagiostrand, waar zich nog steeds een in 1980 aangespoeld scheepswrak bevindt. Zakynthos heeft echter meer te bieden dan natuur.

Zakynthos rocks

Bron: Shutterstock Door Galyna Andrushko

Zo is de gelijknamige hoofdstad van het eiland ook zeker een bezoek waard. Na een aardbeving in 1953 werd Zakynthos-stad gedeeltelijk volgens oude plannen opnieuw opgebouwd, waardoor je er tegenwoordig een interessante mix van oude en nieuwe architectuur vindt.

Zakynthos

Samot

#3 Kreta

Aan het populaire eiland Kreta brachten Mia en ik in 2011 al eens een bezoekje. Dit eiland heeft ons destijds zeker niet teleurgesteld. Kreta is perfect voor een strand- en zwembadvakantie zoals die van ons, maar er bevinden zich ook wereldberoemde toeristische trekpleisters zoals het paleis van Knossos en het strand van Preveli. Ik heb trouwens nog een tweede reden om terug te gaan: de foto’s die we toen maakten gingen door een gecrashte harde schijf helaas verloren. Kreta is natuurlijk best een toeristische plaats, maar dat heeft ook zijn voordelen; zo is er een uitgebreid aanbod aan vakantiehuizen op Kreta.

Kreta

Aetherial Images

#4 Het theater van Epidaurus

Dit theater uit de Griekse Oudheid is wereldberoemd, en heeft tot op de dag van vandaag veel invloed op onze boeken en films. Het is dan ook erg bijzonder dat een van de plekken waar destijds theaterstukken opgevoerd werden, nog zo goed bewaard gebleven is. Het in de 4 e eeuw v.Chr. gecreëerde theater van Epidaurus werd tegen een heuvel aan gebouwd, en de akoestiek is er ongeëvenaard; zelfs gefluister zou vanaf de toneelvloer probleemloos tot op de laatste rijen te horen zijn. Een rondleiding in dit theater lijkt me dus zeker een interessante ervaring.

Georgios Tsichlis

Hopelijk heb je iets aan deze fijne Griekenland tips!