Oats = havermout. En steel cut oats = havergrutten. Wat het verschil precies is, wat je ermee kunt maken en waar je het kunt kopen, dat vertel ik je in dit artikel.

Inspiratie voor heel veel van mijn recepten haal ik van Pinterest. Trouwens, niet alleen inspiratie voor recepten, maar ook voor outfits, interieur, tattoos etc. Maar dat terzijde. Pinterest vind ik een superfijn platform en het leuke eraan vind ik dat het heel internationaal is. Zo kom ik vaak op sites van foodbloggers in Amerika terecht en daar zijn ze bijvoorbeeld al veel langer dan ons bezig met het koken in de slowcooker.

Ik was op zoek naar een recept om havermout mee te maken in de slowcooker. Nou, Amerikaanse recepten genoeg. Alleen zag ik telkens steel cut oats als ingrediënt voorbijkomen (vooral in de zogenaamde “overnight oat” recepten), maar ik had geen idee wat dat was. Na wat gegoogle en doorklikken op verschillende blog ben ik erachter.

Wat is steel cut oats?

De naam zegt het al: het is gesneden haver. Verder is er niets gedaan in het verwerkingsproces. In Nederland noemen we de steel cut oats ook wel havergrutten. Sinds kort kun je havergrutten dankzij Havermoutje en De Halm kopen bij Ekoplaza, Marqt en diverse online winkels.

Links havergrutten en rechts havermout.

Wat is het verschil tussen havergrutten en havermout?

Het eerste verschil zit ’em dus voornamelijk in de verwerking. De steel cut oats is gesneden en verder niet verwerkt. Terwijl de ‘rolled oats’, oftewel de havermout zoals wij die kennen, veel meer is bewerkt. Deze wordt eerst gestoomd, dan opgerold vervolgens geroosterd, waardoor er een vlakker oppervlak wordt gecreëerd, zodat ze sneller koken.

Steel cut oats heeft veel meer een bite dan de gewone havermout en is minder papperig

Ben jij niet zo dol op de consistentie van havermout? Misschien vind je die van de havergrutten dan wel veel beter. Deze hebben namelijk veel meer een bite en zijn niet zo papperig als havermout. Rauw bevatten steel cut oats meer vitaminen en mineralen dan de gewone havermout. Maar zodra je het gaat koken komt het ongeveer weer op dezelfde voedingswaarde als de gewone havermout.

infographic havergrutten vs havermout

bron

Steel cut oats ideaal voor “overnight oats” gerechten

De havergrutten lenen zich doordat ze consistenter zijn perfect voor de zogenaamde overnight oats ontbijtjes. Je laat de haver een nachtje weken in water of bijvoorbeeld amandelmelk en de volgende dag zijn ze klaar om opgewarmd, gegeten te worden. Ik vind de slowcooker hiervoor ideaal: voor het slapen gaan doe je de ingrediënten erin en de volgende ochtend is jouw warme haverontbijtje klaar.

Deze overnight oats met banaan, blauwe bessen en frambozen maakte ik afgelopen weekend:

overnight oats

Tot slot nog een aantal bereidingstips:

  • Amandelmelk maar ook kokosmelk is erg lekker om te gebruiken in recepten met havergrutten of havermout. Zuivelmelk is vooral als je kookt met de slowcooker of Instant Pot niet aan te raden, deze verbrand net wat sneller. Ik gebruik overigens ook heel vaak gewoon water.
  • De verhouding tussen vloeistof en haver is belangrijk, afhankelijk van welk type haver je gebruikt. Voor de havergrutten gebruik je verhouding 3 (vloeistof) tot 1 (havergrutten) en voor gewone havermout 2 (vloeistof) tot 1 (havermout).
  • Als je gaat koken met de slowcooker: vet de binnenkant van de slowcookerschaal in. Ik was dit vergeten en kon naderhand flink aan de bak met de afwasborstel.
  • Voor lekkere recepten met havermout en havergrutten kun je ook de app van Havermoutje en De Halm downloaden. Ik heb hem inmiddels op mijn iPhone staan.

wat is het verschil tussen steel cut oats en havermout