Dit slowcooker ontbijtrecept kookt terwijl jij lekker ligt te slapen. Je wordt dus wakker terwijl er een kant-en-klaar ontbijtje op je staat te wachten. En je huis geurt ook nog eens heerlijk. Aanvallen maar!

Voor dit recept gebruik ik havergrutten in plaats van havermout. Havergrutten – in Amerika heten ze steel cut oats – zijn minder bewerkt dan havermout en zijn daardoor consistenter van samenstelling. Perfect dus voor een zogenaamd ‘overnight oats’ ontbijtje.

Wat is het verschil tussen Steel Cut Oats en gewone oats?

Overnight oats uit de slowcooker

Mijn havermoutontbijtje maak ik meestal in een steelpannetje op het fornuis. Ik meng dan wat havermout, amandelmelk en plakjes banaan en warm het al roerend een kwartiertje op. Het resultaat is een heerlijke havermoutpap. Lekker voedzaam en een perfecte start van de dag. Maar hoe fijn als je ’s morgens wakker wordt en het ontbijtje staat al voor je klaar! De puber zal het niet voor me doen en een husband heb ik ook niet. Maar een slowcooker, die heb ik wel! Dus afgelopen weekend heb om 23 uur wat ingrediënten in de kom van de slowcooker gemengd en zo kon ik de volgende ochtend gelijk gaan smullen. Nou ja, ik heb het wel wat opgevrolijkt met wat extra blauwe bessen, frambozen en zaden.

steel cut oats uit de slowcooker

Ingrediënten voor de overnight oats met havergrutten

  • 1 deel havergrutten (ik gebruikte een kopje)
  • 2 delen amandelmelk (2 kopjes dus)
  • 1 deel water (1 kopje)
  • 1 grote banaan in plakjes. Ik raad het gebruik van een hele rijpe banaan aan. Rijpe bananen zijn zoeter en smaakvoller. Ook heb ik gelezen dat als ze rijpen hun zetmeelgehalte wordt verminderd; en dit helpt ze te koken zonder een roze / paarse kleur te krijgen. (In mijn geval was de banaan denk ik niet rijp genoeg en had ik dus die wat rozigere kleur. Vreemd, maar evengoed lekker).
  • 1 kopje blauwe bessen
  • snufje zout. Een beetje zout brengt de smaak beter naar voren.

Bereiding:

Vet de binnenkant van de slowcooker schaal in. Ik doe dit altijd met een spray met een beetje neutrale olijfolie. Maar wat boter of kokosvet volstaat ook. Doe alle ingrediënten erin en zet hem voor 7 uur op low. Zo ziet het bij mij voor de bereiding eruit op links. En op rechts toen ik om 8.30 uur beneden kwam.

slowcooker ontbijtrecept

In totaal heeft het dus 9,5 uur in de slowcooker gezeten waarvan 7 uur gekookt en 2,5 uur op de warmhoudstand. Het ziet er misschien niet gelijk heel smakelijk uit maar dat is het wel! Even doorroeren en garneren met fruit, noten, zaden en eventueel wat extra honing en klaar is je ontbijtje.

Eet smakelijk!

overnight oats