Tulpen zijn al jarenlang mijn favoriete bloemen. Heel erg blij ben ik dan ook met de uitnodiging om een dagje rond te touren langs de tulpenvelden in de Kop van Noord-Holland. Mijn gastheer is niemand minder dan boer Tom, bekend van Boer zoekt Vrouw en Eigen Huis en Tuin.

Een paar jaar terug was ik bij de Keukenhof. Het was 2e Paasdag en wat me naast alle prachtige bloemen vooral ook bij staat, is de enorme drukte. Verkeersopstoppingen en lange rijen domineerden destijds de dag. Logisch natuurlijk, want de bloeiende bloembollen en kleurrijke velden zijn prachtig om te zien. Gelukkig kent Nederland ook plekken waar het rustig is en waar je zonder stress heerlijk kunt fietsen, rijden of wandelen zonder het gevaar door een touringcar omver gereden te worden.

tulpen in Holland

Mag ik u voorstellen: de Kop van Noord-Holland

Van half maart tot en met half mei verandert de Kop van Noord-Holland in een grote bloemenzee. Miljoenen krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen laten op dat moment met trots hun kleuren zien.

Nederland blijkt dankzij de lange lentes met koele nachten perfect geschikt voor de tulpenkweek. Het zijn de ideale omstandigheden voor bolgewassen, en voor de tulpenbollen in het bijzonder.

Wist je dat de Kop van Noord-Holland het allergrootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld is?!

In de Kop van Noord-Holland ligt de gemeente Hollands Kroon. Op een zogenaamde E-chopper ga ik dit gebied onder leiding van Boer Tom verkennen. Ik ben overigens niet alleen, maar met nog een aantal andere “Instagrammers”. We doen namelijk een zogenaamde Instameet.

Instameet met boer Tom

Een Instameet?

Bij een Instameet komen een aantal Instagrammers op een fotogenieke plek bij elkaar en gaan gezamenlijk mooie foto’s schieten. Naast dat het gezellig is om met gelijkgestemden op pad te gaan, kun je ook van elkaar leren als het op fotograferen en creativiteit aankomt. Dit is overigens mijn allereerste Instameet, en ik vind het superleuk. De Boer Tom Tulpenmeet is georganiseerd door Patrick en Linda (als je op hun namen klikt kom je uit bij hun Instagram account en zie je wat voor prachtige foto’s zij maken), in samenwerking met Boer Tom (zelf ook geen slechte fotograaf). De organisatie Hollandbovenamsterdam is ook betrokken, omdat zij zich tot doel hebben gesteld om de prachtige kop van Noord-Holland bij het grote publiek en toeristen onder de aandacht te brengen.

tulips in Holland

Op pad met boer Tom

We verzamelen om 9.00 uur ’s morgens bij de boerderij van tulpenbollenboer Tom. De e-choppers staan al klaar maar eerst drinken we een bakkie en maken kennis met elkaar. Tom trapt af met een interessant weetje: wist je namelijk dat de tulpen die je in de winkel koopt, helemaal niet van de tulpenvelden afkomstig zijn? De tulpen die bij jou thuis in de vaas belanden zijn gekweekt in kassen. De mooie en kleurrijke tulpenvelden die je altijd in het voorjaar ziet, zijn bedoeld om bollen te kweken. En dat is een hele intensieve bezigheid, waar Tom het hele jaar door mee bezig is.

tulpenbollenvelden

Tuffend door de Noord-Hollandse bollenstreek

Heb jij wel eens op een E-chopper gezeten? Dat is een soort van scooter die elektrisch rijdt. Onze choppers zijn van Fred’s Verhuur en gaan maximaal 27 kilometer per uur. Ze maken geen enkel geluid en wat rijdt het lekker! Ik zou er zo eentje achterin mijn auto willen laden. We bezoeken verschillende tulpenvelden en met toestemming van de lokale boeren maken we (heel erg veel) foto’s en filmpjes.

e-chopper

Tussendemiddag eten we een giga uitgebreide lunch bij de familie Klaver in het dorpje Winkel. Zij runnen een kaasboerderij van zelfgeproduceerde melk. Het eindproduct is een fantastische koeien- of geitenkaas die helemaal ambachtelijk gemaakt is.

Eyecandy, de hele dag door

Wat een fantastische dag was dit zeg. We hadden sowieso veel geluk met het weer. Volop zonneschijn en toch net niet te warm. Boer Tom, de tulpenvelden, de molens, de boerderijen, allemaal heerlijk Hollands en een lust voor het oog.

tulpenvelden Noord-Holland

Tulpen 10-daagse in de Kop van Noord-Holland

Eigenlijk ben ik net te laat met het publiceren van dit artikel, want een paar tulpen events in de Kop van Noord-Holland zijn al geweest. Maar wie weet heb je nog iets aan de overige dagen:

  1. 13 april – opening Poldertuin Anna Paulowna
  2. 19, 20, 21 April – helikoptervluchten in Slootdorp
  3. 27 april – opening bloemendagen in Anna Paulowna
  4. 27, 28 april – helikoptervluchten in Julianadorp
  5. 28 april – wandeltocht Kleurrijk Julianadorp
  6. 5 mei – wandeltocht Bloeiend Zijpe
  7. 4-7 mei – Mozaiekendagen in Limmen
  8. t/m 4 mei – BloemBollenBoemel Land van Fluwel
  9. Zelf tulpen plukken in de Floratuin
  10. Met de stoomtram dwars door de bloeiende tulpenvelden in West-Friesland

Meer informatie en alle tips op rij vind je op tulpenindekop.nl

Tulips from Holland