Katten. Onze katten. Jeetje wat houden wij van ze. En wat zijn ze toch leuk! Fransje is het vrouwtje en Sjakie is het mannetje. Broer en zus, maar gezellig doen tegen elkaar, ho maar. Op dit moment hebben Fransje en Sjakie een nieuwe “verslaving”. Ze worden er helemaal wild van en zodra Sjakie het ding ziet begint hij al te kwijlen. Welk ding? Dat ga ik je vertellen. En ook waarom ik blij ben dat ik een aansprakelijkheidsverzekering heb, want Sjakie haalde me daar toch laatst een smerige truc uit…

Kijk, dit is Fransje.

fransje

En dit is Sjakie.

sjakie

Ze zijn net 13 jaar geworden! En de namen, die komen van mijn oom waar wij ze destijds van gekregen hebben. Ome Frans rookt graag shaggies. Sjakie heette eerste Sjekkie maar is op de een of andere manier Sjakie geworden. Mia is de eigenaresse van Fransje. En Sjakie is de man in huis en behoort mij toe.

Fransje en Sjakie kunnen elkaar niet luchten of zien. Deze foto is dan ook een zeldzaamheid:

fransje en sjakie

Meestal negeren ze elkaar volkomen hoewel Fransje nog wel eens toenadering zoekt. Zoals hier bij de nieuwe kattentipi.

Fransje: “Kom je spelen Sjaak?”
Sjaak: “Laat me met rust joh.”

fransje en sjakie

Maffe karakterkatten

De katten van ons sporen niet helemaal. Beiden hebben ze hele gekke karaktertrekken, iets dat wij juist enorm leuk vinden. Hoewel, laatst moest ik door Sjakie wel even een beroep doen op mijn aansprakelijkheidsverzekering, maar daarover later meer.

Die gekke Sjaak van ons is helemaal wild van de Honig kruidenbuiltjes. Echt ik hoef de kruidenla maar open te doen en hij komt al aangestormd. Vervolgens geef ik hem zo’n zakje en gaat hij erop rollen en kwijlen. Sjaak is wel een beetje een chagrijn. Een ochtendhumeur joh! En ook nog eens hartstikke jaloers. Als Fransje naar zijn zin een beetje teveel aandacht krijgt is hij in staat om aan te vallen. Een echte vent dus.

Fransje, och och wat een schatje is dat toch. Ze ligt het liefst boven op Mia’s bed. Zodra een van ons boven is komt ze aangehuppeld en stoot dan de gekste kreetjes uit om aandacht te krijgen. Even rustig je make-up eraf halen is er niet bij. Ze springt in de wasbak en geeft net zo lang kopjes tegen je handen totdat ze de volle aandacht heeft. Fransje is twee keer zwanger geweest en beide keren heeft ze met bevallen gewacht tot wij thuis kwamen. Zat ze daar in de vensterbank, ik zal het nooit vergeten. En hoe wreed, dat we alle kittens hebben weggeven!!

Moeder Frans

De nieuwe “verslaving” van Fransje en Sjakie

Ken jij de tangle teezers, die plastic borstels die een tijdje terug helemaal je van het waren. (En terecht, wij gebruiken ze nog steeds graag). Nou, wij hebben een oud exemplaar met hier en daar een kromme tand. Zodra ik er bij Fransje of Sjakie mee aan kom lopen worden ze al helemaal gek. Ik aai met de tangle teezer over hun voorhoofd en dan vallen ze in katzwijm. Ja echt, ik weet nu waar het woord vandaan komt 🙂 Ze leggen hun oren plat, beginnen keihard te spinnen en ik weet het zeker, ze hopen dat dit moment nooit voorbijgaat. Als ik dit bij Sjakie doe moet ik erna wel de dweil pakken, want hij kwijlt serieus alles onder.

In de sloot gevallen

Laatst moest ik Sjakie “tangle teezeren” uit noodzaak. Het zit zo. Achter ons huis hebben wij een slootje. En in dat slootje zwemmen jonge eendjes. En deze eendjes zijn natuurlijk ontzettend interessant voor onze katten. Kennelijk had Sjakie een verkeerde inschatting gemaakt en is hij op de een of andere manier in de sloot gevallen. Van onder tot boven zat hij onder de modder. Ik kreeg eerst nog de slappe lach, totdat de buurvrouw aanbelde. In paniek was hij kennelijk bij haar naar binnen gevlucht en als een gek door het huis gaan rennen. De muren, de bank, de vloerbedekking… alles zat onder de modder! Ik ben met haar gaan poetsen maar kreeg het niet allemaal schoon. Gelukkig zijn daar aansprakelijkheidsverzekeringen voor en hoef ik niet zelf kosten te maken. Heel handig, dit akkefietje gebeurde op een zondag en ook die dag kon ik de schade bij FBTO melden.

Sjakie onder de modder

Jammer, geen foto’s gemaakt…

Sjakie valt wel vaker in de sloot en de ene keer is het erger dan de andere keer. Deze foto is van een minder erg voorval. Hoewel zijn rug echt mega vies was. Hem op zo’n moment schoon krijgen is nog een enorme uitdaging. Ik wacht meestal tot de modder droog is, wat niet heel bevorderlijk is voor het interieur. En dan is het een kwestie van borstelen (=sinds kort dus tangle teezeren), iets wat Sjakie natuurlijk helemaal niet erg vindt. Maar je begrijpt zeker wel waar de kwijl in combinatie met de opgedroogde modder toe leidt? Juistem… meer modder 😉

Heb jij ook katten? En hebben die van jou ook van die gekke karaktertrekken?