Onlangs heb ik het voor het eerst gedaan. Wadlopen. Al heel lang wilde ik dit een keer uitproberen en tijdens weekendje Dokkum was eindelijk het moment daar. Ik doe een korte tocht bij Paesens-Moddergat en na afloop weet ik het zeker: dit vraagt om meer!

Samen met Ilja ben ik twee dagen in Friesland. Op dag 1 verkennen we Dokkum en dag 2 staat in het teken van de natuur. Als eerste gaan we de wadwandeltocht maken en daarna op Landrover safari in Nationaal Park Lauwersoog. Dat was trouwens ook erg leuk:

Friesland/Groningen tip: safari in Nationaal Park Lauwersmeer

Wadlopen bij Paesens-Moddergat

Op 10 minuutjes rijden van Dokkum ligt Paesens-Moddergat. Dit is de naam voor het dorp Moddergat en het dorp Paesens, die samen één gemeenschap vormen.

Paesens-Moddergat staat ook bekend om het kweldergebied achter de dijk. Tussen de dijk en de slikvelden van de Waddenzee ligt namelijk het natuurgebied de Peazemerlannen. Ook liggen er twee dijken die je tot wel 2,5 kilometer het wad op brengen, zonder vieze voeten te krijgen.

dijk Paesens Moddergat

Wist je dat… De Waddenzee één van de bijzonderste natuurgebieden ter wereld is. UNESCO heeft dit onderstreept door het in juni 2009 op te nemen in de werelderfgoedlijst, net als bijvoorbeeld de Grand Canyon in de Verenigde Staten en het Great Barrier Reef in Australië.

wadlopen bij Dokkum

Wat trekken we aan voor het wadlopen

Tijdens de voorbereidingen thuis nog werd ik erop gewezen dat een wadlooptocht in korte broek en op oude gympies gemaakt wordt. Oei, ik moest er niet aan denken! Het is begin april en nog hartstikke koud. Het schijnt namelijk zo te zijn dat als je bepaalde tochten maakt, je wel tot je knieën kunt wegzakken in de modder. Gelukkig heeft onze gids Harm-Jan een wat mildere tocht in gedachten en stippelt hij een route uit waarbij we niet zo diep wegzakken en evengoed toch een goed wadloopavontuur beleven.

wadlooptocht Paesens Moddergat

Wij dragen:

  • regenlaarzen
  • oude broeken
  • dikke truien
  • wind- en waterdichte jassen
  • sjaal/handschoenen

Tip: als jij ook gaat wadlopen, check dan van tevoren met de organisator wat de kledingvoorschriften zijn.

En dan kan de tocht beginnen

We wandelen eerst een stuk over de dijk. We passeren modderpoelen met klei waar veel keramisten blij van zouden worden.

Paesens Moddergat Waddenzee

Aan het einde van de dijk gaan we de zee op. Het is er prachtig! Heel sereen en rustig met niet meer dan wat kwetterende vogels en de stem van Harm-Jan.

wandelen over het wad

We lopen ongeveer 3 kilometer het wad op, totdat de zee ons tegemoet komt. En die is nog best snel! Harm-Jan tuurt op zijn kompas en wijst ons de weg terug.

wadlopen

Vanwege het jaargetijde (of de stroom, dat weet ik even niet meer) is er tijdens onze wadlooptocht weinig eetbaars uit de zee te vinden. Op andere momenten is dat wel en dan organiseert Harm-Jan hele leuke excursies waarbij je de door jou gevonden zeevruchten na de wandeling gaat bereiden en verorberen.

wadlooptips

Eenmaal terug op de dijk hebben we dit mooie, oer-Hollandse vergezicht:

wadlooptocht Paesens Moddergat

En, wadlopen voor herhaling vatbaar?

Zeker! Maar dan het liefst wel een flinke tocht, misschien wel naar een van de waddeneilanden? Ook heb ik ergens gelezen dat er wadlooptochten zijn bij de Mont St. Michel in Frankrijk. Dat lijkt me helemaal geweldig.

Heb jij als een een wadlooptocht gemaakt? En, hoe vond je het??

wadlooptips