Laatst in Friesland verwonderde ik me weer over haar platheid. Nou ja, platheid… dat klinkt ook een beetje gek. Ik bedoel de weidsheid en de vergezichten, niet door bergen of heuvels gehinderd. Wat een uniek stukje Nederland is Friesland toch! 2 dagen vertoef ik er samen met vriendin/collega Ilja, onder andere in het leuke stadje Dokkum. Dit zijn een aantal leuke tips voor Dokkum en een fantastische herberg in de buurt.

Wist je dat Friesland vorig jaar op de derde plek belandde, in Lonely Planet’s Best in Europe 2018! Dat is best bijzonder, want het is de hoogste notering ooit voor een Nederlandse bestemming op deze lijst. Dat ik niet de enige ben die onder de indruk is van deze Hollandse bestemming, dat moge duidelijk zijn.

Een weekendje Friesland – altijd een goed idee

Al veel vaker ben ik in Friesland geweest. Uiteraard in Leeuwarden (superleuke stad, kijk maar), op Vlieland, in Oldeberkoop (tip: Hotel Lunia!) en op Ameland. Zelfs al een keer in Dokkum, maar dat was ver voor mijn bloggersbestaan en er staat me niet zoveel meer van bij.

Vlieland tips: 24 uur genieten

Friesland is dus wat mij betreft altijd wel een goed idee. Heel blij ben ik dan ook met de uitnodiging voor een weekendje Dokkum. Nou ja, weekendje… Ilja en ik konden er maar 2 dagen voor vrij maken dus doen we de eerste dag Dokkum, de tweede dag gaan we wadlopen (daarover binnenkort meer) en op safari in Nationaal Park Lauwersmeer (aanrader!!).

Dit vinden wij de leukste tips voor Dokkum

Als je ook een dagje of weekend naar Dokkum gaat, dan zou je exact het programma kunnen aanhouden dat wij doen. Ik zal het in dezelfde volgorde “behandelen” en zet de tijdstippen er voor het gemak ook bij:

Tip 1 (11.00 uur): Allereerst een klein stukje geschiedenis in de Bonifatiuskapel

Bonifatius kapel

Bonifatius, ken jij hem nog uit de geschiedenisboeken? Hij is de man die Dokkum beroemd maakte. Toen Bonifatius op 5 juni 754 in Dokkum vermoord werd, is hij heilig verklaard. Hoe triest het leven voor de missionaris ook afliep, de stad hield er een schat aan verhalen en een prachtige bron met kapel als bedevaartsoord aan over. Wij krijgen een rondleiding in de kapel en worden zo weer helemaal bijgespijkerd. Je kunt er overigens ook gewoon even rondwandelen en aan de hand van de uitlegborden aan de wand de levensloop van Bonifatius en zijn belangrijke bijdrage aan de geschiedenis ophalen.

Tip 2 (12.00 uur): Lunch bij Stadscafé Artisante

Het zonnetje schijnt, maar na de wandeling door de (open) kapel hebben wij het toch erg koud gekregen. We gaan lekker opwarmen bij het gezellige Stadscafé Artisante, in hartje Dokkum. Hier genieten we op een mooi plekje aan het raam van een goede lunch.

8x tips voor Dokkum

Wat een leuk interieur heeft het stadscafé, vind je niet? Wij nemen er trouwens geen toetje, want de volgende stop op het programma voorziet daar ruimschoots in.

Tip 3 (13.00 uur): IJsje bij Zuivelcoöperatie ZUCO

Deze winkel is kersvers in Dokkum. Letterlijk en figuurlijk. Eigenaren Sander en Hessel-Jan hebben de kleinste zuivelcoöperatie van Nederland bedacht. Hier wordt dagverse, biologische melk verwerkt tot allerlei eerlijk zuivelproducten.

8x tips voor Dokkum - ZUCO

De locals weten hun weg naar deze winkel inmiddels te vinden. Voor 1 euro statiegeld “kopen” ze een ouderwetse glazen fles en vullen deze met bijvoorbeeld (karne)melk, yoghurt en vla. Het bedrijfje is te vinden in een van de oudste panden van Dokkum, wat tevens een Rijksmonument is. Wij nemen er ondanks de kou een supersmakelijk ijsje. 

IJsje bij Zuco in Dokkum

Tip 4 (13.30 – 15.30 uur): Shoppen en sightseeing

Het centrum van Dokkum is lekker klein en overzichtelijk. Tijdens ons wandelingetje komen we het volgende tegen:

  • In elk van de 11 steden die Friesland rijk is staat een fontein en in Dokkum een hele bijzondere, namelijk een ijsfontein. Het is een kunstwerk gemaakt door de Nederlandse beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer. De vorm van de ijsfontein verwijst naar een sculptuur van ijs die ontstond in de smeltende Noordzee tijdens de legendarisch koude winter van 1963. Aan de buitenzijde is de fontein beslagen door het ijs. En hier kun je heel leuk in tekenen en schrijven 😉
  • Wie de Elfstedentocht een beetje kent, weet dat de schaatsers in het hart van Dokkum, op het water van de Zijl, na hun stempel via hetzelfde water de stad weer verlaten op weg naar Leeuwarden. Dat punt in Dokkum wordt het keerpunt van de Elfstedentocht genoemd. Wij zitten op een van de bankjes bij Zijl. Later komen we erachter dat het bankje waar wij op zaten de vorm heeft van een Friese doorloper. De punt van dit “schaatsbankje” geeft de richting aan die de schaatsers van de Elfstedentocht nemen. Jammer dat we er geen foto van hebben genomen.
  • Shoppen! Heel veel leuke winkeltjes, waaronder Sorella, 1622 lifestyle en Mikaza. Maar ook bij de Xenos gaan we lekker los. Deze winkel mag dan in veel steden te vinden zijn, ik vind er altijd wel weer iets van mijn gading.
    8x tips voor Dokkum

Tip 5 (15.30 – 17.30): Bierproeverij bij Stadsbrouwerij Bonifatius

Wij maken kennis met Frank, een van de oprichters van Stadsbrouwerij Bonifatius. Als ontwerper is hij verantwoordelijk voor de inrichting van het café en de vormgeving van de huisstijl, de etiketten, het drukwerk etc. En dat doet hij echt geweldig! We proeven verschillende biertjes (Bonifatiusbieren) en krijgen bij elk biertje een ander passend hapje. Ilja als rasechte bierkenner is zwaar onder de indruk van de smaken en combinaties. Bij het donkerste biertje krijgen we bijvoorbeeld chocolade. Wat een lekkere combinatie!

Dokkum Tips Stadsbrouwerij Bonifatius

De Stadsbrouwerij is op de begane grond een heel gezellig en toegankelijk café, met in de zomer een terras met zicht op het water en de oude binnenstad. En wie bier drinkt, moet op een gegeven moment toch echt even naar het toilet. Nou, neem daar maar even de tijd voor. Niet omdat je 2 trappen op moet lopen, maar omdat het er zo bijzonder vormgegeven is. De wastafels, de buizenvormen (dit is het damestoilet, zie je de buizenconstructie in de vrouwelijke vorm?), de oude radiatoren… Ik vind het allemaal even prachtig.

Tip 6 (17.30 – 19.00 uur): Diner bij KB Restaurant

Je ziet het goed, wij hebben vanavond een early dinner. Dat doen we omdat er de volgende ochtend vroeg een wadloopavontuur op de planning staat. We slapen in een fantastische herberg (zie tip 8) en willen daar lekker vroeg ons bedje induiken. Als je ons programma gaat volgen kun je met de tijden uiteraard variëren. Het pand waarin KB Restaurant gevestigd is deed voorheen dienst als videotheek. Tegenwoordig kun je hier genieten van heerlijke maaltijden die in de meeste gevallen bereid zijn met regionale producten. Na de lunch, het ijsje en de biertjes en hapjes zitten wij stiekem wel al een beetje vol. We kiezen daarom voor een proeverijtje van allerlei gerechten op de uitgebreide kaart, met daarbij een passende witte wijn. Het is gewoon alweer smullen geblazen en de schaaltjes en bordjes gaan schoon leeg. 

Tip 7 (19.00 uur): Klokkenspel van het Carillon

Eigenlijk stond deze activiteit niet op ons programma, maar komen we er bij toeval achter. Als we KB namelijk verlaten lopen we langs het stadhuis waar een heel mooi klokkenspel luidt. Wat blijkt: elke vrijdagavond bespeelt de stadsbeiaardier het carillon van 19.00 tot 20.00 uur. Wat een toeval! Via de balie van het stadhuis is het zelfs mogelijk om verzoeken voor de carillonconcerten in te dienen. Deze foto maakte ik eerder op de dag:

Tips voor Dokkum

Tip 8: Lekker slapen bij Herberg de Waard van Ternaard

Nou hadden wij voor ons weekendje Friesland/Dokkum kunnen kiezen voor een hotel of B&B in Dokkum. Maar dat doen we niet. We hebben namelijk gehoord dat het in Herberg de Waard van Ternaard heel erg goed vertoeven is. De herberg ligt ongeveer 10 minuten verderop, aan het dorpsplein in het ieniemienie dorpje Ternaard. We hebben een ontzettend ruime en fijne kamer met supermooi uitzicht op een van de vele oude kerkjes die Friesland rijk is. Na deze lange dag genieten we er nog even van en duiken dan in onze heerlijke comfortabele bedden.

Friesland tips - Herberg de Waard van Ternaard

De volgende ochtend gaat de wekker om 6 uur! Je moet er wad wat voor over hebben, om te gaan wadlopen… Maar eerst verorberen Ilja en ik een fantastisch ontbijt in de herberg, met verse jus en eitjes. Het allerlekkerste vind ik het versgebakken brood (met meel van de lokale molen) en de gerookte zalm. Gewoonlijk zou ik niet zo snel ontbijten met zalm, maar deze is goddelijk! Tussendemiddag – na het wadlopen- lunchen we ook weer bij Herberg de Waard.

En niet even snel, maar giga uitgebreid. 5 gangen! En bij elke gang een ander slokje wijn. Niet teveel uiteraard, want na de lunch gaan we onze laatste activiteit doen: op safari door Nationaal Park Lauwersoog. Daarover lees je hier meer:

Friesland/Groningen tip: safari in Nationaal Park Lauwersmeer

Wil meer tips voor Dokkum?

Want uiteraard is er nog veel meer te doen en hebben wij lang niet alles gezien. Meer leuke plekken in Friesland en tips voor Dokkum vind je ook op de site van Friesland.

Leuke tips voor een dagje/weekendje Dokkum in Friesland