Vlieland tips & tricksVlieland, het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland. En wat is het er fijn! Overweeg jij ook een trip naar dit eiland? Met deze Vlieland tips haal je het beste uit deze heerlijk relaxte vakantiebestemming.

Vlieland hoort bij de provincie Friesland en is het enige Waddeneiland dat ik nog niet bezocht had. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, ik ben namelijk gek op de Wadden. De weidse stranden, het ongecompliceerde leven, zomer of winter.. het maakt me niet uit. Hoewel, in de winter vind ik de Waddeneilanden misschien zelfs nog wel lekkerder, omdat het er dan een stuk rustiger is.

Vlieland natuur

Ik ga 24 uur genieten op Vlieland, samen met Ilja, Kiki en Mia.

Vlieland, hoe kom je er?

Met de boot. Deze vertrekt meerdere malen per dag vanuit Harlingen. Je auto laat je achter op de parkeerplaats of in de parkeergarage. Laatsgenoemde is net wat duurder maar wel direct bij de vertrekhal.

De boottocht duurt anderhalf uur maar is prima te doen. Er is een zelfbedieningsbuffet waar je allerlei eten en drinken kunt scoren. Ilja en ik waaien uit op het dek. En Mia en Kiki doen wat ze het liefst doen: hangen in de stoelen en druk zijn op de iPhones (“Mam, de wifi werkt supergoed hier!!”)

boot naar Vlieland

Het enige dorp op Vlieland: Vlieland-Oost

Zodra je de boot afstapt ben je in het enige dorp dat Vlieland rijk is, Vlieland-Oost. Pittoreske oude huisjes, een kerkje, restaurantjes, winkeltjes en natuurlijk verschillende accomodaties om te slapen. Wij kiezen voor Hotel Zeezicht, direct gelegen aan het centrale pleintje waar ook de boot aanmeert. Wij lopen dus zo vanaf de boot ons hotel in.

Vlieland

Het eiland verkennen per fiets

Vlieland is niet groot en kun je heel goed per fiets verkennen. Er zijn diverse fietsverhuurbedrijven waar je van tevoren al jouw fiets kunt reserveren. Wij huren onze fietsen bij Zeelen, direct naast ons hotel gelegen. Stel dat je accomodatie buiten het centrum ligt, dan zorgen de fietsverhuurders voor het vervoer van je bagage. Zij staan direct bij de boot klaar om de koffers in ontvangst te nemen.

Fietsverhuur Vlieland

Er zijn allerlei soorten fietsen te huren. Mia en Kiki gaan voor de tandem, Ilja en ik kiezen voor een gewone fiets. Achteraf gezien had ik overigens best een elektrische fiets willen huren, er zijn af en toe wat pittige heuvels op het eiland.

Vlieland tips: wat kun je er doen in 24 uur?

 • De vuurtoren beklimmen. Check wel van tevoren de openingstijden, die vind je hier. Je kunt bij de vuurtoren komen via verschillende routes: met trappen of je neemt het fietspad omhoog. De klim in de vuurtoren zelf is heel goed te doen en het uitzicht bovenop de top is meer dan geweldig.
  Vuurtoren Vlieland
 • Dit mag natuurlijk niet ontbreken bij de Vlieland tips: uitwaaien op de stranden. Waar je ook heen fietst, je komt altijd wel uit bij de zee. Je kunt er ook voor kiezen om met een truck de stranden te verkennen. De Vliehors Expres maakt tochten over de Vliehors, een zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van Vlieland. Deze vlakte wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Heel erg leuk om met kinderen te doen en je hebt dikke kans om onderweg zeehonden tegen te komen.
  Vlieland expres
 • Slenteren door de Dorpsstraat. Dit straatje is waar het allemaal gebeurt. Hier zijn de meeste bars, restaurants en winkeltjes gevestigd. Wij zien de Dorpsstraat alleen bij daglicht, van al het gefietst en de buitenlucht zijn we zo moe geworden, dat we om 21.30 al in slaap vallen.. (Ilja en ik dan, de meiden slapen op een andere kamer en vieren daar hun eigen feestje).
  Vlieland tips
 • Lekker eten & drinken. Van snackbar tot supermarkt en van strandtent tot restaurant. Er zijn volop mogelijkheden om lekker te eten op Vlieland. Wij lunchen bij strandtent ’t Badhuys en eten ’s avonds bij restaurant Het Geuzennest.
 • Relaxen tijdens een yogales. Voordat wij om 12.00 uur de boot terug naar Harlingen nemen, gaan we nog even ultiem relaxen tijdens een yogales waar iedere eilandbezoeker van kan genieten (dus ook als je er even op vakantie bent). Bij mooi weer in de buitenlucht en bij minder weer in de enige brede school die er op Vlieland is.
  yoga vlieland

Vlieland, wat hebben we er genoten.

Het is er lekker klein en overzichtelijk, niet druk en wat mij betreft een perfecte bestemming om echt even te ontspannen. De volgende keer ga ik 48 uur 🙂 Trouwens: Vlieland kun je ook leuk combineren met een citytrip Leeuwarden, zoals wij deden. Het verslag daarover volgt binnenkort.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze Vlieland tips! Heb jij nog meer suggesties om te doen op Vlieland? Ik lees ze graag.

Strand Vlieland