Al een paar maanden ben ik druk in de weer met het uitvinden wat nu de beste manier is om een avocadopit te laten ontkiemen. Ik ben eruit! Deze manier werkt als een tierelier.

Een avocado is supergezond. Zo heeft deze vrucht ontstekingsremmende krachten, bevat hij veel vitamine A (goed voor o.a. de ogen) en werkt hij goed tegen een hoge bloeddruk. En wist je dat je door het eten van avocado kunt afvallen?!

Afvallen met avocado? Dit en meer weetjes

Van avocadopit tot avocado plant. Welke manier werkt nu het best?

Pinterest zag ik toch zo een leuk plaatje voorbijkomen van een avodoplantje. Nou ja, plantje… niet meer dan een stengeltje eigenlijk. Maar toch, in al z’n eenvoud zou het echt wel een aanwinst zijn voor ons plantenrijke interieur. Dat het jaren duurt voordat er daadwerkelijk een avocado aangroeit, dat neem ik maar voor lief.

avocadoboom groeien

Vergeet deze manier!

verkeerde manier

bron afbeelding

Een veelgenoemde manier om van avocadopit tot avocado plant te komen is met sateprikkers. In je schoongewassen pit steek je drie prikkers en de onderkant van de pit hang je vervolgens in het water, dat je elke week ververst.

Ik heb 2 pitten 2 maanden op deze manier op een comfortabel, zonnig plekje in de vensterbank gezet, met NUL resultaat.

Deze manier om je avocadopit te laten ontspruiten werkt het best:

  • Maak de pit onder de kraan schoon met lauwwarm water. Het velletje kun je er gewoon omheen laten zitten.
  • Omwikkel de pit met keuken- of WCpapier.
  • Leg de omwikkelde pit op een klein schaaltje.
  • Laat er wat water overheen lopen.
  • Dek het schaaltje af. Of doe het bakje met pit in een plastic zakje en sluit dit luchtdicht af (bijvoorbeeld met een ziplocker).
  • Zet het op een warm plekje (in de zomer in de vensterbank in het zonnetje, in de winter op de radiator).
  • Controleer om de 3-4 dagen of het papier nog vochtig is.
  • Ververs het papier eens per week.

avocadopit ontkiemen

Je zult zien, na 2 weken krijgt de avocadopit al een worteltje! Trek hier niet aan, wees geduldig. Het worteltje moet lang genoeg zijn om op een fles onder water te kunnen, dus beter om de pit nog even een extra weekje in z’n warme, vochtige “huisje” te laten. Als het worteltje 1 a 2 centimeter is kun je de pit met het worteltje in het water op een fles met water zetten. Soms is het worteltje een beetje scheef gegroeid, dan leg je de pit gewoon schuin op de fles. De wortel groeit uiteindelijk naar beneden dus in de loop der tijd kun je de pit rechtop zetten. De pit zal gaan splijten, dit hoort en maakt ’em eigenlijk alleen maar mooier. Het bruine velletje kun je er tijdens het proces heel gemakkelijk afhalen.

avocadopit ontkiemen

4 avocadoplantjes op rij

Wat een leuk DIY project is dit! Ik heb om de 2 weken deze avocadopit methode uitgevoerd en daardoor kan ik heel goed de 4 verschillende stadia laten zien. De volgende stap is natuurlijk dat ik de pitten in de aarde ga zetten. Maar voorlopig geniet ik nog even van deze fases.

Avocadoplant groeien

Avocadoplant groeien