Ben je ook zo gek op verse munt? Dit is een supersimpel recept voor homemade muntsiroop.

Dol ben ik op een verse kop muntthee. De smaak vind ik niet alleen lekker fris, munt blijkt ook nog eens hartstikke gezond te zijn.

is munt gezond?

Munt gezond?

Munt blijkt verlichtend te werken bij misselijkheid en hoofdpijn. Ook zou het een kalmerend effect hebben en is het goed voor de spijsvertering. Munt schijnt zelfs je alertheid en geheugen te verbeteren!

Reden temeer om eens lekker aan de slag te gaan met verse munt.

bron

slowcooker muntsiroop

Ook lekker: deze verse gemberlimonade

Recept: suikervrije gembersiroop

Zelf maken: verse muntsiroop

Terwijl ik wegmijmer over wat ik zoal met munt zal gaan maken zit ik in 30 graden te puffen in ons strandhuisje. Nee, dit zijn niet de ideale weersomstandigheden voor een kop hete thee. Maar, een lekkere ijsthee zou natuurlijk wel kunnen! Nu kan ik lekker makkelijk een pot muntthee maken en deze laten afkoelen – voilà ijsthee – maar ik heb een nieuwe slowcooker (overigens hier te koop bij bol.com), en die wil ik ook graag gebruiken.

slowcooker muntijsthee

Wat ik ga doen: een verse muntsiroop maken die ik ga aanlengen met bruiswater. Noem het een muntlimonade of noem het een muntijsthee. Lekker is hij in ieder geval!

Zo maak je het:

Stop in een pannetje of in je slowcooker:

  • een kopje suiker (ik gebruik kokosbloesemsuiker, vandaar de wat bruinige kleur van mijn siroop)
  • veel takjes munt (ik halveer een muntplantje)
  • 1 liter water

slowcooker muntijsthee

Maak je dit recept net als ik in de slowcooker, dan zet je deze 3 uur op low. Maak je ’em in een gewone pan, dan laat je het een half uur tot uur pruttelen en roer je tussendoor goed door. Vervolgens is het een kwestie van de munt eruit halen, overgieten in een mooie (schone!) fles en klaar is je siroop.

verse muntlimonade

Deze siroop is niet stroperig zoals de limonades uit de winkel. Het is gewoon dun en heeft een heerlijke, zoetige (niet overdadig!) muntsmaak. Ik leng hem voor een ijsthee aan met bruiswater en doe er een partje limoen, ijs en extra muntblaadje bij.Aan het einde van de middag vormt de muntsiroop de basis voor een zelfverzonnen gin-tonic recept, daarover snel meer!