Wintersporters zijn er in vele soorten en maten. Dus kijk je naar welk skigebied het beste bij jouw wintersport stijl past, toch? In Ski amadé in Oostenrijk hoeft dat helemaal niet. Wat jouw wensen ook zijn, hier worden ze vervuld! Of je nu hardcore wilt skiën, freestyle wilt snowboarden, of het sportieve af wilt afwisselen met wellness en lekker eten, het kan allemaal. En nog veel meer!

Mijn Ski Amadé top 5

Ski amadé is één skigebied, verspreid over 5 regio’s. Dat is nogal wat! Alles bij elkaar opgeteld betekent dat dat je 760 kilometer piste kunt bedwingen, 270 verschillende skiliften kunt pakken en in 260 skihutten een hapje kunt eten. En dat alles met 1 skipas. Niet normaal toch! De 5 regio’s zijn Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig en het Großarltal. Ik mag een lang weekend het Gasteinertal verkennen. En een lang weekend is eigenlijk veel te kort. Er is hier, behalve skiën, zoveel te doen dat het eigenlijk niet in 1 blog past. Ik ga het proberen, met mijn Ski amadé top 5.

1.Skiën, skiën en nog eens skiën

Voor het type hardcore wintersporter is Ski amadé een walhalla. Van de totale 760 km piste kan 90% worden ‘besneeuwd’ met kunstsneeuw. Dat betekent sneeuwzekerheid op zo’n 680 km piste. Niet slecht, toch. En omdat er flink wordt geïnvesteerd in het gebied, zijn die pistes ook goed bereikbaar. Zo kan je in Bad Hofgastein, waar ik verblijf, met de nieuwe Schlossalm gondelbaan in twee delen naar het bergstation op de Schlossalm. Vanaf daar ligt de langste afdaling van de centrale Oost-Alpen aan je voeten: Van het bergstation op 2.066 meter naar het dal op 850 meter. Een eindeloze afdaling. Ook aan de snowboarders en freestylers is in Ski-amadé gedacht. De RIDE Ski amadé met 9 snowparks, 14 funslopes en funcrosses en een flink aantal freeride-routes, is hen op het lijf geschreven. En leuke extra: talentvolle boarders kunnen er geld verdienen met hun kunsten. Tijdens het pop-up event Cash4Tricks kunnen ze geld verdienen met hun beste jumps en rides.

2. Après-ski: schnapps, DJ’s en een open eindtijd

Je hebt après-ski en après-ski in Ski-amadé. Ik bezocht de Silver Bullet in Bad Gastein en keek mijn ogen uit! Een club met een echte après-ski uitstraling aan de buitenkant, met veel houtwerk en balken. Aan de binnenkant is het Oostenrijkse gemixt met Indianenstijl. Verspreid over twee verdiepingen vind je genoeg barretjes om bier, schnapps of cocktails te bestellen. Geen Anton aus Tirol hier, maar een DJ in een bijna zwevende DJ-boot, die nummers draait waarop je echt niet stil kunt staan. Verzoeknummers zijn mogelijk (behalve Anton aus Tirol dus). Er is hier regelmatig live muziek, er draaien internationale DJ’s en ze organiseren allerlei events. Om 15 uur in de middag gaan ze open en er is geen vaste sluitingstijd. Ook als je geen fan bent van après-ski, moet je dit een keer gezien hebben. Ik ben zelf niet (meer) zo’n een feestbeest, maar vond het jammer dat ik na een paar uurtjes moest vertrekken. Gelukkig mocht ik daarna uit eten, ook geen straf.

3. Eten, eten en nog eens eten

Skiën maakt hongerig. En daar weten ze in Ski amadé wel raad mee. Zowel op de piste als in de dorpen in het dal kun je heerlijk eten. Op de piste zijn veel skihutten van het ouderwetse soort, gezellig, veel hout en meestal gerund door families. De gerechten zijn eenvoudig, maar heel smakelijk en vaak gemaakt met lokale producten. In de dorpen kun je kiezen voor traditioneel of nieuw-culinair. Zo at ik een heerlijke pasta in een restaurant waar uitsluitend werd gekookt op een zelfgestookt vuur om de volgende dag aan te schuiven in een hip en culinair restaurant met fantastische Gin-Tonics en een Aziatisch getinte keuken. Hoogtepunt vond ik (letterlijk en figuurlijk) een ontbijt in een glazen koepel op de piste, op het hoogste punt van Gastein. 

4. Enjoy the view: de hoogste hangbrug van Europa

Zin in een dagje skiën en een adembenemend uitzicht? Ga dan een dagje met je skipas naar Bad Gastein en pak de Stubnerkogel. Vanaf het dalstation brengt een snelle gondel je tot een hoogte van 2.200 meter. En als je daar uitstapt zie je hem al hangen: een 140 meter lange hangbrug met een open roostervloer, die heerlijk mee beweegt met de wind. Een uitdaging voor mensen met hoogtevrees, maar meer dan de moeite waard. Het hoogste punt van de brug is 28 meter hoog. En dat gevoel van hoogte wordt nog eens versterkt door het feit dat de brug op 2.200 meter hangt. Maar hé, als ik het durf, durf jij het zeker. En het uitzicht is spectaculair. Aan het eind van de brug vind je een automaat om een selfie te maken. Handig als je dat door knikkende knieën en trillende handen zelf niet durft.

5. Een dagje niet skiën? Spa-time!

Die Oostenrijkers boffen maar! In alle gebieden van Ski amadé stikt het van de bronnen. Dus is een dagje spa daar heel gewoon. In het hotel waar ik verblijf, Hotel Norica in Bad Hofgastein, wandel je vanuit je kamer via een ondergrondse loopbrug naar de Alpentherme.  Dat kan gewoon in je badjas, want de brug is goed verwarmd. De spa heeft een Keltisch tintje en je vindt er een sauna, zoutwaterstoombad, een thermaal binnenzwembad en je kunt er thermisch water drinken uit een drinkfontein. In de Keltische sauna kun je kiezen uit de Celtic Fin (90 ° C-sauna), de Celtic Bio (60 ° C-sauna) en de Keltische pekel (40° C stoombad met 13% pekel). Om daarna even af te koelen met ijs uit de ijs crusher in de ontspanningsruimte. Eigenlijk heb je dan alles wat je nodig hebt, maar ik vind dat ik na al dat skiën wel een massage heb verdiend. Om daarna op mijn kamer in een diepe slaap te storten, dromend van de pistes die ik de volgende dag ga bedwingen.

Teveel om op te noemen

Je snapt het al, ik heb een heerlijke tijd gehad. En dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn superleuke ritje met paard en wagen en een slokje glühwein tussendoor. En de fantastische, aparte piste voor skiles aan kleine kinderen. En de superleuke winkeltjes in het dorp. En de fantastische skileraren, die mij na 40 jaar skiën toch nog zo veel wisten te leren. Het is teveel om op te noemen. Ga er gewoon zelf naar toe. En omdat beelden veel meer zeggen dan woorden, een kleine sfeerimpressie van mijn tijd in Gastein – Ski amadé. Enjoy!