Waar denk jij aan bij het Griekse eiland Samos? Zon, zee, strand? Dat klopt. Maar weet je ook dat Samos veel meer heeft te bieden? Ik mag met Zoover naar Samos. En als iemand de beste hotspots weet op een vakantielocatie zijn zij het wel. Resultaat: een heerlijke, actieve en toch ontspannen reis. Meer weten? Hier mijn top 5 activiteiten op Samos, Griekenland.

Feitjes over Samos

Samos ligt in de Egeïsche zee, dichtbij Klein Azië. Zo dichtbij, dat het smalste stukje zee tussen Samos en Turkije maar 1,5 kilometer breed is! Het eiland staat bekend om de vele olijfbomen, de prachtige natuur, bergen (je kan fantastisch hiken op Samos) en natuurlijk de wijngaarden met de typisch Griekse muskaatdruif. Je vindt er leuke en gezellige havendorpjes, zoals Kokkari, een typisch Grieks vissersplaatsje met een schattig haventje en gezellige restaurantjes. Of Pythagorion, met zijn heerlijke winkelstraatjes en vele terrassen aan de haven. Dit populaire vakantieplaatsje staat zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst. Naast mijn tips zijn deze 2 havendorpjes zeker een bezoek waard. De beste tijd om Samos te bezoeken is volgens velen het voorjaar en het najaar. Houdt je van drukte en kan je goed tegen de hitte? Dan is de zomer jouw periode. Het kan hier in de zomer makkelijk boven de 40 graden worden!

Tip 1: Snorkelen

Je kan op het strand gaan liggen en af en toe een zwemmetje doen. Of je pakt het net iets groter aan. Op Samos kan je fantastisch snorkelen en duiken. Het water is kristalhelder, de vissen zwemmen onder je door en er zijn grotten met prachtige lichtinval onder water. Mijn snorkel expeditie begint bij het prachtige, typisch Griekse Kerveli Hotel. Een hotel omgeven door cipressen en olijfbomen, met een heerlijk relaxte sfeer. Vanaf daar gaan we met de boot op pad. We snorkelen bij grotten, varen langs een idyllisch strand waar je alleen per boot kunt komen en picknicken op het water. Echt een perfecte dag! Het is mijn eerste keer snorkelen en daar is Samos heel geschikt voor. Het water is stil en op veel plekken ondiep, zodat je zelfs met kinderen moeiteloos op snorkelavontuur kan. Ga jij liever voor het echte werk? Je kan in plaats van snorkelen ook scuba diven.

Tip 2: Yoga

Wil je een meer rustgevende activiteit? Dan kun je bij Kerveli hotel ook een yogales bijwonen. En niet zomaar een yogales! Op een prachtige buitenlocatie, met uitzicht op het water volg ik een les, georganiseerd door Samos Yoga Shala. De eigenaresse woont op Samos en vertelt vol enthousiasme over ‘haar’ eiland. Een plek waar je ook in de winter goed terecht kan om bijvoorbeeld te hiken volgens haar. Maar eerst ontspannen. Wat mij opvalt: er wordt heel goed gelet op wat jij wil en aankan. Pijn in je rug, nog nooit een yogales gehad, of juist een ervaren yogi? Ze past de les aan op jouw wensen. Ik geef me over aan de omgeving, luister naar de vogels en het ruisen van de zee en ‘go with the yogaflow’.

Tip 3: Paardrijden

Tsja, hier heb ik een beetje een hard hoofd in. Want om heel eerlijk te zijn, ben ik een beetje bang voor paarden. Maar goed, angsten zijn er om overwonnen te worden, dus daar ga ik dan. Bij vertrek lach ik echt nog als een boer met kiespijn, maar dat duurt niet lang. Mijn paard (Catharina) is echt superlief en gemakkelijk. Met ondergaande zon rijden we door een prachtig bos in de omgeving van Vlamari. Af en toe over brede paden, af en toe echt tussen de bomen door. Ik geniet en durf op het laatst zelfs foto’s te maken. Heel fraai met zo’n paardrijcap. Maar het maakt me niet uit: ik kan paardrijden! En niet onbelangrijk: de paarden zien er goed verzorgd uit, hebben een prachtige buitenruimte en worden liefdevol verzorgd. Na afloop beloon ik Catharina met een soort cacaoboon. Galopperen zal je me voorlopig niet zien doen, maar dit stappen door het Griekse bos was een feest.

Tip 4: Manolates

In het noorden van Samos ligt Manolates, een bergdorpje aan de top van de Vallei van de Nachtegalen. Dat klinkt toch al geweldig! Manolates staat bekend als het kunstenaarsdorp. Waarom is me al snel duidelijk. Het barst hier van de winkeltjes met handgemaakt keramiek, sieraden, kleden, etc. En het uitzicht over zee is adembenemend. Overal bloemen, prachtige, verweerde Griekse huizen en inwoners die werken aan hun kunstwerken. Die inwoners, dat zijn er 200 in totaal. Onvoorstelbaar toch. Stop zeker voor een drankje aan het kleine dorpspleintje! Niet alleen fantastisch qua sfeer, je drinkt hier goede Griekse koffie of een typische muskaatwijn. En zeker weten dat je Manolates niet verlaat zonder een souvenir.

Tip 5: De tunnel van Eupalinos

Indrukwekkend, dat is de tunnel van Eupalinos in 1 woord gezegd. De tunnel ligt bij Pythagorion en is niets minder dan een technisch hoogstandje van lang, lang geleden. De ondergrondse tunnel is maar liefst 1036 meter lang! Niet gegraven met machines, maar 2500 jaar geleden uitgehouwen in het kalksteen van de berg Kastro. Wat een werk. Dat doe je natuurlijk niet zomaar. De tunnel is een ondergronds aquaduct, waarmee de stad Pythagorion van schoon water werd voorzien. Om tijd te winnen, werd de tunnel van 2 kanten van de berg gegraven. En dat de ingenieur Eupalinos goed was in wiskunde bleek na 10 jaar graven. Toen de twee ploegen elkaar eindelijk bereikten wat het verschil maar een paar tientallen centimeters. Je kunt de tunnel niet helemaal doorlopen. De eerste 500 meter is begaanbaar. Het beginstuk is heel smal en laag, daarna wordt het al snel breder. En als je dan door de tunnel loopt besef je je pas echt hoe bijzonder het is. De tunnel is eindeloos en de waterwegen zijn zo diep dat het me duizelt. De tunnel van Eupalinos is trouwens ook heel geschikt om te bezoeken op een snikhete dag. Het is heerlijk koel daarbinnen.

Nog 1 laatste tip als toegift: ik verbleef in het Ino Village hotel bij Samos stad. Een heerlijk familiehotel met aan de voorkant een prachtig oude gevel. Daarachter vind je  mooie, gerenoveerde kamers, een heerlijk zwembad met ligbedden en een overdekt terras waar je heerlijk kunt ontbijten met uitzicht over de stad en de zee. Aanrader!