Het is zondag en ik lig wat te luieren op de bank. Mijn aandacht gaat afwisselend uit naar Netflix en social media. Het boeit me allemaal niet echt, totdat ik op Instagram stuit op hilarische foto’s van visual designer Hayati. Klassieke meesterwerken bewerkt hij in Photoshop zodanig, dat het net is alsof de hoofdrolspelers op dit moment echt levend zijn. Vooral zijn foto’s van het Meisje met de Parel en Vincent Van Gogh vind ik geweldig. Ik heb de leukste uitgezocht en er mijn eigen verhaaltje bij gemaakt.

Wat Hayati doet is natuurlijk niets nieuws. Ik bedoel, de honderd (duizenden?) verschillende bewerking van Mona Lisa kunnen je niet ontgaan zijn, toch? En ook het Meisje met de Parel is al meerdere malen inzet geweest van verschillende remakes. Sterker, daar heb ik zelf ook een keertje een bijdrage aan geleverd:

She’s alive! Het Meisje met de Parel (Johannes Vermeer)

Toch valt het werk van Hayati op. Hij bewerkt namelijk niet alleen het portret zelf, maar plaatst ze in een hedendaagse setting, zodat het net is alsof de karakters op dit moment in leven zijn.

Wat als het Meisje met de Parel en van Gogh leefden, anno nu…

Als ik door het werk van Hyati “blader” zie ik opeens een verhaaltje voor me, met in de hoofdrol het Meisje met de Parel van Vincent Van Gogh. Lees je mee? Het wordt zo wel heel realistisch hoor 😉

De eerste ontmoeting

Na een dag hard werken in zijn atelier stapt Vincent moe maar voldaan in zijn auto. Hij heeft er zin in, in even een flinke workout in de sportschool. Zal hij gaan kickboksen of toch maar gewoon de circuittraining doen? Terwijl hij wacht tot het stoplicht op groen springt valt zijn oog op het loket bij de Mac Drive. Wat een leuk meisje staat daar te werken! Zeker, ze zal half zijn leeftijd zijn. Maar bij de meiden van tegenwoordig valt dat toch echt niet meer te raden?! Het sportschoolidee hangt hij aan de wilgen, en niet veel later neemt hij zijn bestelling in ontvangst bij het Mac loket.

Meisje met de Parel fastfood

Mmm, denkt het Meisje met de Parel. Deze man zou mijn vader kunnen wezen, maar dat doet niets af aan zijn knapheid. Als hij me op een date zou vragen dan…
Zeg, hoe laat ben jij klaar met werken?”
Over 5 minuten meneer.

En een paar maanden later gebeurt het onvermijdelijke:

Vincent is in de relatie wel een beetje dominant maar het Meisje met de Parel ondergaat zijn nukken gedwee. En och, wat is hij toch in z’n sas met Vinnie junior! Al fietsend en hikend trekken ze door het land waarbij Vinnie steevast bij papa op de buik hangt.

Met een kleine baby in huis en al die outdoor activiteiten wordt de was er niet minder om. Het Meisje met de Parel heeft er een dagtaak aan om het allemaal bij te benen en vraagt zich meermaals af: “Is dit alles wat het leven mij te bieden heeft?”

Het huwelijk is geen lang leven beschoren. Het leeftijdsverschil blijkt te groot en de drang naar vrijheid blijft beiden bekruipen. Zoals het een modern gezin betaamt maken ze duidelijke afspraken over het co-ouderschap en zo hebben de twee ook weer wat tijd voor zichzelf. Vincent houdt de kleur er goed in (zelfs zijn nagels ontkomen niet aan zijn schildersdrang). Het Meisje met de Parel krijgt haar oude baantje bij de Mac Drive terug en proost er verder lekker op los.