MauritshuisJohannes Vermeer schilderde het Meisje met de Parel in 1655. Zelf was hij toen pas 23 jaar oud. Over Johannes is niet veel bekend, laat staan over zijn geportretteerden. Al honderden jaren vraagt men zich af: wie is toch het Meisje met de Parel.  Maar ik kan jullie verklappen, ik ken gewoon haar achterachterachterachterkleinkind!!

meisje_met_de_parel

De kunst van het vergelijken

Ik kan het niet helpen, maar ik ga altijd op zoek naar gelijkenissen in schilderijen. Zo liep ik laatst door het Frans Hals Museum in Haarlem en zag ik niemand minder dan Bob Marley staan op een schilderij van meer dan 400 jaar oud. Helemaal in de ban van de kunst van het vergelijken trof mij de gelijkenis tussen Het Meisje met de Parel en Kiki (BFF van Mia). Dat moet ik vastleggen dacht ik. En kijk eens aan, ongelofelijk toch?!

Johannes Vermeer

meisje met de parel look alike

The making of: het Meisje met de Parel anno 2014

Ilja, mag ik je dochter even lenen. Ik heb haar gespot op een schilderij uit 1655“. Kiki komt binnen, beetje onzeker over wat haar nu weer te wachten staat, ze kent me al langer dan vandaag. Ik laat haar het Meisje met de Parel zien en vraag of ze de gelijkenis ziet. “Neuh, niet echt“. Gelukkig vindt ze haar wel knap. De attributen: een sjaal, een parel oorbel en een mosterdgeel vest. “Ik lijk wel één van de 7 dwergen in dit vest!” Een toefje lippenstift maakt het af. We oefenen even de juiste pose: “nee Kiek, niet lachen… hahahaha“. En in slechts 4 klikken is raak. Ik laat de vergelijking aan Kiki zien. “Wow, dit is best eng” zegt ze met grote verbaasde ogen. Ik zelf heb torenhoog kippenvel op mijn lichaam staan.

making_off

Je vindt het origineel in het Mauritshuis

Het Meisje met de Parel kun je gewoon in Nederland bekijken, in Den Haag. Want daar zit het Mauritshuis, helemaal weer fris geopend sinds juni 2014.

Over het Mauritshuis:

Het Mauritshuis is het thuis van de beste Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het Puttertje van Fabritius en De Stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van dit zeventiende-eeuwse monument.

Mauritshuis
plein 29
2511 CS  Den Haag

Andere vrolijke musea posts:

Frans Hals Museum
Werken van Rijksstudio bij Fatboy
Het Meisje met de Parel is springlevend!
Het Dolhuys in Haarlem