Een best wel groot probleem… onze vloerbalken vertonen sporen van zwam. Ga ik dit nog een paar jaar aankijken en onze eikenhouten vloer een nieuw leven geven? Of pak ik het rigoreuzer aan, laat de balken vervangen en kies een nieuwe vloer. Wat het ook wordt, de nodige houten vloeren inspiratie kan ik in ieder geval wel gebruiken. Wie weet jij ook?

Nee, op een project als dit zat ik niet te wachten. Want nieuwe vloerbalken betekent dat alle spullen van de benedenverdieping uit het huis moeten (en geloof me, ik heb flink wat troep ;-)). Dan gaan de mannen aan de slag en komt de hele vloer open te liggen (ik ben als de dood voor de spinnen die dan via de trap naar onze slaapkamers vluchten). Dat is echt een mega klus waarbij de keuken maar amper gespaard kan blijven! Als de vloer na de operatie weer dicht gaat ben je er dus nog niet. Want dan komt het afwerken: nieuwe vloer, stuc- en schilderwerk opnieuw/bijlaten werken. Maar gelijk voor vloerverwarming gaan? Toch maar een andere keuken? Nieuw kruipluik. Welja, laat ik dan ook gelijk maar die uitbouw en opbouw doen.

Of… zal ik het nog even een of meerdere jaren aankijken en onze huidige vloer een mooie make-over geven?

Hieronder 2 foto’s van onze eikenhouten vloer. Op links Mia die zonder te oefenen gewoon supereasy in een lotushouding gaat zitten. Ik oefen al maanden maar breek nog steeds m’n enkels als ik ze zo over elkaar vouw. Op rechts Fransje en Sjakie, die in plaats van de vloer hun heil hogerop zoeken.

houten vloer inspiratie
houten vloer inspiratie

4x mooie, houten vloeren inspiratie

Er zijn natuurlijk meer smaken dan houten vloeren. Zo vind ik Novilon ook erg mooi. Dit heb ik boven in onze slaapkamers liggen en ook in ons strandhuisje (hier zie je de make-over van ons strandhuisje). Qua houten vloeren inspiratie kom ik uit op 4 prachtige variaties:

  1. Het upgraden van een houten vloer door er ruiten op te schilderen.
  2. Het upgraden van de houten vloer door hem wit te schilderen.
  3. Een nieuwe vloer laten leggen, bijvoorbeeld een supermooie visgraatvloer.
  4. De oude vloer opnieuw opschuren en behandelen met bijvoorbeeld whitewash.
houten vloer met ruit

Het schilderen van ruiten op een bestaande houten vloer lijkt me een prima tussenoplossing. Misschien wel een beetje bewerkelijk en wellicht mooier in een grotere woonruimte dan de onze?

houten vloer met ruit
houten vloer met ruit

De houten vloer wit schilderen

Het lijkt me fantastisch om een witte houten vloer te hebben. Het is zelfs al jaren een droom van me. Qua houten vloeren inspiratie verzamel ik op Pinterest dan ook al heel lang allerlei interieurfoto’s van witte houten vloeren.

witte houten vloer
witte houten vloer
witte houten vloer
witte houten vloer

Een mooie visgraatvloer

Een echte klassieker onder de houten vloeren is de visgraatvloer. En ik blijf ‘em prachtig vinden! Ik vind vooral de visgraatvloeren van smalle planken heel erg mooi, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Als ik voor deze vloer zou gaan dan zou ik hem wel door een specialist laten leggen, door iemand met een hart voor hout.

Het familiebedrijf Fairwood is helemaal gek van hout en zij zijn gespecialiseerd in alles wat er komt kijken bij het kiezen, aanschaffen en leggen van een houten vloer. Zij kunnen een visgraatvloer in smalle planken, in walvisformaat en alles daartussenin leveren. Ook hebben ze echt houten klikvisgraat vloeren om zwevend te leggen in appartementen.

visgraatvloer
visgraatvloer
visgraatvloer

De bestaande eiken houten vloer opfrissen

Wat natuurlijk ook een oplossing kan zijn voor ons vloerbalkenprobleem, is de vloer die er nu ligt gewoon een opfrisbeurt te (laten) geven. Bijvoorbeeld door ‘em op te schuren en opnieuw in de olie te zetten. Maar ja, qua projectintensiteit is het nog steeds een pittige klus, want een tijdelijke verhuizing van al het meubilair en de woonaccessoires naar onder een afdekzeil in de tuin zal evengoed moeten gebeuren. Waarom dan niet gelijk kiezen voor een wat rigoreuzere aanpak?

houten vloeren inspiratie
houten vloeren inspiratie

Twijfel, twijfel, twijfel

Want wat moet ik nou toch doen? Vloerbalken maar gelijk laten vervangen? Wie het weet mag het zeggen! En ook tips voor aannemers die hier ervaren in zijn hoor ik graag. In ieder geval val ik als een blok voor deze witgeschilderde visgraatvloer, vind je het geen plaatje?!

herringbone floor white