Wijn proeven en schilderen

Wijn en kunst gaan vaak hand in hand. Ook bij mij thuis. Om specifiek te zijn: ik drink wijn en mijn dochter maakt kunst. Kiki is dit jaar begonnen aan haar opleiding op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Haar huiswerk voor december: een stilleven schilderen. En precies op dat moment komt de uitnodiging voor een wijnproeverij/schilderworkshop met de wijnen van de Gallo Family Vineyards. Schot in de roos!

Styling van een stilleven

Een dag voor de workshop krijgen we een enorm pakket binnen. Inhoud: 2 flessen wit en 2 flessen rood, een schildersezel, kwasten en verf. We hebben er helemaal zin in. Eerst maar eens nadenken over de setting van ons stilleven. Een rondje Pinterest, een bezoekje aan de kringloopwinkel en een kritische blik op onze wijnglazen later zijn we er uit. Dit is het geworden:

 

Schildertechnieken en chardonnay

En dan is het zover. Schortjes om, wijntjes ingeschonken, ezeltjes opgesteld en gaan. Via Zoom helpt Caroline van het Grachtenatelier ons met de schildertechnieken. Wat gaat ze snel! Ik zit te stuntelen met schaduw en diepte. Naast me is Kiki goed op dreef. Waar mijn druiven niet echt uit de verf komen, zien die van haar uit om op te eten. Ik neem nog maar een slokje van de Gallo Family Vineyards chardonnay. Misschien helpt het als ik wat losser kom. En die wijn is lekker zeg! Ik ruik en proef vooral de vanille. Ondanks de volle 13% alcohol smaakt deze chardonnay heel licht.

stilleven met Gallo Merlot
Ilja en Kiki schilderen
Kiki schilderen

Zeg hallo tegen Gallo!

Inmiddels zijn we toegekomen aan het schilderen van het etiket van de wijn. Say what? Dat lukt toch nooit, om dat logo en die letters leesbaar op het doek te krijgen? Met de professionele begeleiding van Caroline lukt het toch best aardig. Twee uur later hebben we ons stilleven op het doek vastgelegd en zijn onze wijnglazen leeg. Ik zie een duidelijk verschil tussen die van mij en die van Kiki. Maar he, ik ben beter in wijn drinken. Diezelfde avond waag ik me ook aan de Merlot van Gallo Family Vineyards. Die vind ik nog lekkerder dan de witte. Heel toegankelijk en soepel. Een allemansvriend! Ik snap nu helemaal waarom ze bij de Gallo Family Vineyards zeggen: Er is een Gallo wijn voor elk moment. Wanneer het tijd is voor wijn, zeg hallo tegen Gallo. Ik proost op onze schilderkunsten. En Kiki? Die heeft haar huiswerk voor december in the pocket.

stilleven Kiki

Omdat die wijn naar meer smaakt, heb ik even gekeken waar de wijnen van Gallo Family Vineyards te koop zijn. En dat is een aangename verrassing. Je koopt deze wijn heel gemakkelijk in allerlei supermarkten. Je kunt hem zelfs online bestellen bij bol.com. In deze tijd wel zo handig.

De rode wijn: Gallo Family Vineyards Merlot is verkrijgbaar bij:

 • Jumbo
 • Hoogvliet
 • Dirk van den Broek
 • Coop
 • Makro
 • Plus
 • Poiesz
 • Spar
 • Vomar
 • Jan Linders
 • Dagwinkel
 • Lekker Makkelijk

De witte wijn: Gallo Family Vineyards Chardonnay is verkrijgbaar bij:

 • Jumbo
 • PLUS
 • COOP
 • SPAR
 • DIII
 • Vomar
 • Hoogvliet
 • Dagwinkel
 • Poiesz
 • Boon
 • Jan linders
 • bol.com
Ilja en Kiki proosten met Gallo

Over de wijnen van de Gallo Family

Het verhaal van E&J Gallo Winery begon in 1933 aan het einde van de “Drooglegging”, toen Ernest en Julio Gallo – twee broers van Italiaanse afkomt in hun vroege twintiger jaren – een wijnmakerij in Californië oprichtten met niet meer dan een liefde voor wijn en veel vastberadenheid. Vanaf de eerste dag was het doel duidelijk: het creëren van heerlijke wijnen waar iedereen op elk moment van de dag van kon genieten. Vier generaties later, met meer dan 80 jaar toewijding, ervaring en kennis, volgt de Gallo familie nog steeds dezelfde filosofie. Voor meer informatie bezoek je de website van Gallo Family Vineyards.