Voor de liefhebbers van Franse chansons… dit vind ik 10 mooie Franse liedjes, die ik de laatste maanden grijs heb gedraaid. Waarom ik zoveel Franse chansons luister?

Dat komt omdat ik een Franse taalcursus heb gevolgd. En ik ben zo’n type: als ik het doe, doe ik het goed. De opleiding begon in september en heb ik van de week afgerond. De afgelopen 3 maanden heb ik mezelf dan ook compleet ondergedompeld in Franse series, films en liedjes.

Wat is een Franse chanson?

Het Franse woord ‘Chanson’ betekent letterlijk lied. De traditionele Franse chanson wordt gekenmerkt door de poëtische en verhalende vorm. In mijn persoonlijke top 10 staan ook wat nieuwere liedjes.

Frans leren met Franse chansons

Franse liedjes vind ik niet alleen heel erg leuk, maar ze kunnen ook heel goed dienen als cursusmateriaal. Door te luisteren en tegelijkertijd de teksten mee te lezen – of te zingen natuurlijk -, oefen je je uitspraak en leer je de tekst beter te begrijpen.

Sennheiser MOMENTUM 3

Mijn favoriete cursusmaatje: een noisecancelling Sennheiser koptelefoon

Met deze headset kan ik optimaal naar de Franse muziek, films en series luisteren. Het is het nieuwste model van Sennheiser, de MOMENTUM Wireless en voor mij heeft hij het vorige model dan ook vervangen. Die het overigens ook perfect deed, zoals je in mijn blog over Prince kunt lezen. De hoofdband en earpads zijn van heel zacht leer en ik heb gekozen voor een prachtige, lichte kleurencombinatie (de andere optie is zwart). Mooi om te zien en ook nog eens heel erg prettig in de omgang. Met de knopjes aan de zijkant heb ik de mogelijkheid uit 3 verschillende noise cancelling standen, ik kan het volume bedienen, tussendoor telefoon opnemen en de muziek starten/pauzeren. Met het grootste gemak connect ik de headset met m’n iPhone, AppleTV en MacBook, en dan is het een kwestie van draadloos genieten van de Franse taal.

Ook tijdens mijn examen droeg ik de koptelefoon. Er werden namelijk verschillende luisterfragmenten afgespeeld en die moest ik natuurlijk goed kunnen horen. Mia was ook thuis maar zij kon gewoon ongestoord koffiezetten, broodjes smeren etc., zonder dat ik er last van had door de perfecte noise cancelling van de koptelefoon.

Dit zijn mijn 10 favoriete Franse chansons

Toen ik voor de cursus op Spotify op zoek ging naar leuke Franse liedjes kwam ik er zoveel tegen die ik nog kende van vroeger. Mijn moeder was ook dol op Franse chansons dus het was een mooie trip down to memorylane. De jaren zestig albums van Marie Laforêt en Françoise Hardy bijvoorbeeld, die kende ik al uit mijn hoofd. Maar ik ben ook veel Franse pareltjes tegengekomen, die ik gladweg vergeten was. In mijn Spotify afspeellijst staan er dan ook iets meer dan 10, maar dit zijn mijn favorieten (op willekeurige volgorde):

#1 La vie en rose, maar dan wel van Grace Jones

#2 Johnny – Vaya con Dions

#3 Prenons le temps – Marie Lafôret

#4 Le temps de l’amour – Françoise Hardy

#5 Quelqu’un ma dit – Carla Bruni

#6 Les Aristochats – Gammes & arpèges

#7 Non non rien n’a change – Les Poppys

#8 Christine – Christine and the Queens

#9 Amoureux solitaires – Lio

#10 Les Champs-Elysées – Joe Dassin

Doe jij ook een Franse (of andere) taalcursus?

Dan nog even bij deze nog een aantal leertips:

  • Kijk veel Franse films en series. Ondertiteling gewoon in het NL in het begin. En misschien na een tijdje de Franse ondertiteling aan?
  • Luister Franse chansons en lees /zing de lyrics mee.
  • Onontbeerlijk: een hele goede headset. Ik raad de MOMENTUM 3 Wireless aan van Sennheiser. Prachtig design. Super gebruiksvriendelijk. En perfect geluid.
  • Wie weet ben jij wel al op een niveau dat je goed Franse boeken en tijdschriften kunt lezen? Ik heb zelf Le Petit Prince weer aangeschaft maar ben er niet aan toegekomen. Ik moet ook eerlijk bekennen dat dit nog best een hoog niveau is, nog niet mijn niveau (A2.1) in ieder geval (terwijl ik het op de middelbare toch op mijn boekenlijst had staan).
  • Naast een lesboek en verschillende leerapps raadde onze lerares ook de TV5monde aan. Op deze website vind je per niveau allerlei actuele videofragmenten die dienen als lesmateriaal. Kijk maar…

Of ik geslaagd ben?

Jazeker, met een 8.75! Ik zie nu al uit naar maart, dan start de nieuwe cursusperiode en mag ik zelfs 2 niveaus hoger (A2.3)!