Reizen is altijd weer een feestje. En van iedere reis neem je wel weer iets mee naar huis. Bij mij is dat vaak een recept. Tijdens onze laatste reis naar Innsbruck kregen we in het hotel Bircher Muesli. En die was zo lekker! Ik maak hem nu ook graag als ontbijt op het strandhuisje. Met in Innsbruck gekochte ingrediënten. Gelukkig zijn deze in Nederland ook prima verkrijgbaar!

Wat is Bircher Muesli?

Bircher Muesli lijkt erg op overnight oats. Het recept is al behoorlijk oud. Rond 1900 zette de Zwitserse dokter Bircher-Benner het voor aan zijn patienten. Een recept wat de tand des tijds dus heeft doorstaan. Dan moet het wel goed zijn. Het verschil met overnight oats is, dat er aan Bircher Meusli ook noten en granen worden toegevoegd. In het originele recept gaat er ook een geraspte appel door. Dat zat er in Innsbruck niet doorheen. Maar inderdaad wel allerlei pitten. En dat maakte het zo lekker. Ik ben wel ietsje afgeweken van de hotelversie. Daar gebruikten ze koemelk en -yoghurt, die heb ik vervangen door mijn favoriet: kokosmelk en -yoghurt. Maar eigenlijk kan dit ook prima met welke (plantaardige) melk dan ook.

bircher muesli hotel
ingredienten bircher muesli
Ingredienten voor 2 flinke porties:

  • 80 gram havermout
  • 180 ml melk naar keuze
  • 180 ml yoghurt naar keuze
  • 1 eetlepel kokosbloesemsiroop (of agavesiroop, of honing, of een andere zoetstof die je lekker vindt)
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 eetlepel zonnebloem- en/of pompoenpitten
  • Vers rood fruit (frambozen, aalbessen, aardbeien, etc.)
Nou, veel makkelijker kan het niet. Meng alle ingredienten, behalve het fruit, in een kom. Schenk dit mengsel in een kom of pot en laat het minimaal 30 minuten weken. Een hele nacht laten staan is het lekkerst. Bij het ontbijt gooi je er wat fruit overheen en je bent klaar om aan te vallen. En natuurlijk kan je eindeloos varieren. Bijvoorbeeld met een snufje kaneel erbij, toch die geraspte appel erdoor, een lepel pindakaas, een lepel chia, etc. etc. Heb je nog leuke variatietips? Laat het weten in een reactie, dan kan iedereen ervan genieten. Guten Appetit!
bircher muesli strandhuisje