Ga jij een Innsbruck citytrip doen? Of ben je op doorreis door Oostenrijk en overweeg je een stop in deze hoofdstad van Tirol? Doen! Want of je nu een foodie, een hiker, een cultuurminner of een shopper bent… Innsbruck has it all! Lees snel verder voor 10 fijne tips en weetjes. 

Innsbruck is een 800 jaar oude stad en de hoofdstad van de deelstaat Tirol. Het heeft 120.000 inwoners en ligt in een diep en groot dal, omgeven door prachtige bergen. Innsbruck is een bekende wintersportbestemming (hier vind je mijn Innsbruck wintertips) maar ook in de zomer kun je er enorm genieten. En dat heb ik aan den lijve mogen ondervinden! Want onlangs was ik er samen met vriendin en OHIMP redacteur Ilja 5 dagen lang. En wat was het er goed vertoeven! Dit zijn 10 highlights van ons reisje:

nachttrein naar Innsbruck

Tip #1 Innsbruck citytrip | neem de nachttrein

Naar Innsbruck reizen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld met de auto gaan. Je kunt het vliegtuig pakken naar München en vanaf daar met een taxi verder (duurt zo’n 2 uur). Ook gaat er in het hoogseizoen een vlucht rechtstreeks naar Innsbruck. Maar… je kunt ook overwegen om met de trein – en in ons geval de nachttrein – je Innsbruck citytrip te beginnen.  En geloof me, het vakantiegevoel zit er dan gelijk goed in hoor. Wij nemen vanaf station Heemstede de trein naar Amsterdam Centraal. Aldaar vertrekt de nachttrein om 19.00 uur. We hebben de slaapcoupé voor onszelf en vanaf een uurtje of 23.00 pluggen we onze oordoppen in (wij zijn beiden lichte slapers en natuurlijk niet de enigen in het treinstel) en laten ons heerlijk in slaap wiegen. Om 8.00 uur worden we wakker, genieten van het door de steward geserveerde ontbijtje en een uur later rijden we het station van Innsbruck binnen.

Meer informatie over reizen met de “nightjet” vind je hier.

Citytrip naar Innsbruck
Citytrip naar Innsbruck

#2 Weetje | waarom heet Innsbruck Innsbruck?

Voor de naam Innsbruck is een hele simpele verklaring: door Innsbruck stroomt de rivier de Inn. En Bruck betekent… brug.

De brug over de Inn waar de stad naar vernoemd is, maakte van Innsbruck in de 12e eeuw een belangrijke halte in de handelsroutes vanuit Italië en Zwitserland naar Duitsland. Hier konden ze uitrusten en eten.

In Innsbruck vind je nog steeds heel veel middeleeuwse gebouwen, waaronder de Franciscaanse Hofkirche en het Neues Hof, een 15e-eeuwse residentie met een beroemd balkon met gouden dak (daarover bij tip 8 meer informatie).

Ook nu nog is Innsbruck is een belangrijke, internationale stad. Niet alleen vanwege de zomerse en winterse vakantiemogelijkheden. Innsbruck is een universiteitsstad met meer dan 40.000 studenten. Veel van deze studenten komen uit het buitenland.

Innsbruck hoteltip Stage 12

#3 Innsbruck hoteltip: Stage 12

Tijdens onze Innsbruck citytrip logeren wij in het Stage 12 hotel. Het hotel beschikt over een spa en een fitnesscentrum. De kamers zijn erg mooi ingericht met een hele fijne badkamer, heerlijk bed en onze kamer heeft prachtig uitzicht op de bergen. Er is een uitgebreid ontbijtbuffet met o.a. veel vers fruit en een ontzettend lekker havermout gerechtje. Daar hebben we het recept van! (Zie hieronder).

De hotelbar is enorm gezellig en het bijbehorende terras is ook in trek bij de locals. De ligging van het hotel is echt perfect, 4 km vanaf de luchthaven, 1 km vanaf het centraal station, middenin het centrum met belangrijke bezienswaardigheden op een steenworp afstand en een shopping mall 10 meter verderop (waar de 360 grad bar is, ook daarover binnenkort meer). Wat verder nog het vermelden waard is: onze kamer is geluidsdicht (dat vind ik persoonlijk erg belangrijk) en het personeel is super vriendelijk. O ja, er is gratis, goedwerkende WiFi.

Oostenrijkse Bircher Muesli

Supergezond en superlekker!

Openbaar vervoer Innsbruck

Tip #4 | Maak gratis (!) gebruik van het openbaar vervoer in Innsbruck

Het openbaar vervoer van Innsbruck is best uitgebreid. Er zijn meerdere trams en bussen die je van A naar Z rijden. Als je als toerist gebruik wilt maken van het OV dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Welcome Card. Deze kaart ontvang je gratis via accomodaties die aan het programma deelnemen. De Welcome Card is er in drie uitvoeringen: vanaf twee overnachtingen krijg je de Welcome Card en vanaf drie nachten de Welcome Card plus. Je kunt ook nog een upgrade aanschaffen en zo maak je jouw Welcome Card unlimited. Met onze kaart reizen wij gratis met het OV en kunnen we ook alle kabelbanen omhoog nemen.

Wil je meer weten? Kijk dan even naar de verschillende Innsbruck cards.

Vegan Kaiserschmarrn

Een recept voor deze heerlijke, Oostenrijkse pannenkoekjes

5x Salzburgerland tips

Ook in Salzburgerland valt veel te beleven

Bergwandelingen Innsbruck

Tip #5 | Wandelen in de bergen

  • De Nordkette – het berggebied aan de noordzijde van Innsbruck. Hier ga je naartoe met een bergtreintje en een gondel. Vanaf daar kun je nog door naar Hafelekar en de top. Uiteraard laten wij die kans niet liggen!
  • De Patcherkofel – hier wandelen wij de Zirbenweg en wat een geluk, de alpenrozen staan in bloei! Na de wandeling lunchen we uitgebreid (en lekker!) in restaurant Das Kofel (hierover binnenkort meer informatie).
  • De Mutteralm – hier kun je heerlijk wandelen en een mooi stuwmeer bezoeken. Dit is ook dé plek in Innsbruck voor de zogenaamde mountain karts! (zie tip 7).
  • De Simmeringalm – een net wat pittigere wandeling met een prachtig uitkijkpunt. Helaas hebben wij deze wandeling niet kunnen maken vanwege het slechte weer dat opeens op kwam zetten. Een mooie reden om snel terug te keren!!

Er zijn uiteraard nog veel meer mooie wandelmogelijkheden. Bekijk hier de verschillende routes.

Bergwandelingen Innsbruck
Fietsen in Innsbruck

Innsbruck citytrip tip #6 | verken de stad per fiets

Als ik een stad bezoek dan vind ik het altijd leuk om dit een dag(deel) per fiets te doen. En dan wel het liefst een E-bike 😉 Dat doen we ook in Innsbruck. We maken een tocht langs de Inn, komen door buitenwijken, langs een mooi meer, een klimmuur en uiteindelijk strijken we neer op een terras bij de welbekende gekleurde huizen en met op de achtergrond de bergen. Ook zien we een hele handige fietspaal met allemaal gereedschappen voor fietsers met pech. Wat een idee voor in Nederland ook! Overigens is het fietsen in Innsbruck echt in opkomst. Niet alleen op de bergen – waar mountainbiken een waar fenomeen is – maar vooral ook in de stad, zo komen er steeds meer fietspaden.

mountainkarts Innsbruck

Tip #7 | sjees de berg af met een “mountain kart”

Rodelen in de winter = mountainkarten in de zomer. Geweldig toch?! Op deze bijzondere fietsjes krijg je op de Mutereralm de kans om via een afgesloten baan de berg af te crossen en een rodel gevoel te krijgen. En wat hadden wij er een zin in. Maar op de middag dat deze activiteit voor ons gepland stond, kwam het met bakken uit de lucht. Om in die weersomstandhieden de berg af te sjesen, dat was voor niemand een pretje geweest. Geeft niet, weer een reden om terug te keren!

Overigens hebben wij wel de rit met de bus naar de Mutereralm gemaakt. Ook zijn we met de gondel omhoog gegaan. Alleen dit was al een waar uitje. Bij helder weer geniet je van prachtige vergezichten. Op de Mutereralm hebben wij fantastische Kaiserschmarrn gegeten bij het restaurant aldaar. Meer informatie.

Citytrip Innsbruck tips zomer

Tip #8 | cultuur en musea

Niets lekkerder dan een citytrip met een combinatie van shoppen, actief bezig zijn en een beetje cultuur snuiven. Wij kiezen voor een begeleide stadswandeling om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van Innsbruck. Onze gids vertelt honderduit over de middeleeuwen, de hoogheden en de verschillende middeleeuwse gebouwen. We staan stil bij het Gouden Dak, de bekendste highlight van Innsbruck denk ik wel. Het Goldenes Dachl is een balkon met luifel, dat in 1500 voorzien werd van bijna drieduizend vergulde dakpannen. Ook brengen we een bezoek aan de Hofburg. Deze werd gebouwd in 1460 en tegenwoordig kun je er oude, keizerlijke vertrekken bekijken. Sisi heeft hier nog gewoond! Ook bezoeken we de Hofkirche met de indrukwekkende bronzen beelden en de Hofgarten, de oude tuinen van het paleis die nu dienst doen als openbaar park.

Eten in Oostenrijk

Tip #9 | lekker eten & drinken

Aan lekkere eet- en drinkgelegenheden in Innsbruck geen tekort. Wij hebben genoten van traditionele schnitzel, hippe vega “ham”burgers, exclusieve gerechten met uitzicht over de stad, huisgemaakte limonades en homemade brewed bier… Al onze tips vind je heel snel op een aparte “10x lekker eten & drinken in Innsbruck” pagina.

overige activiteiten citytrip Innsbruck

Tip #10 | wat verder nog leuk is om te doen in Innsbruck…

Wat wij boven verwachting ontzettend interessant vonden was de Bergisel Sprungschanze. Deze springschans is bekend van het Vierschanzentoernooi, dat elk jaar begin januari in Innsbruck plaatsvindt. De schans zelf en de tribune zijn al overweldigend. Maar extra indrukwekkend was het dat het jeugdteam van Innsbruck aan het trainen was, en wij dus het schansspringen van dichtbij konden meemaken. De lift naar de top van de schans deelden wij dus met de springers!

Een van de grote trekpleisters van Innsbruck is Swarovski Kristallwelten. Een bijzonder museum, eigenlijk meer een belevingspark dat voor elke liefhebber van glitter & glamour een must-do is. Ook voor kinderen is dit erg leuk om te doen. In het exclusieve, bijbehorende restaurant genieten wij van een heerlijke lunch, met uitzicht op de bergen.

Innsbruck has it all!

10 tips zijn bij lange na niet genoeg om aan te geven wat allemaal leuk is om te doen in Innsbruck. Zomervakantie of wintersport, jong en oud, iedereen gaat hier genieten! Alle informatie over Innsbruck in het Nederlands vind je op de site van Innsbruck.info. We hopen je met onze 10 tips in ieder geval alvast geinspireerd te hebben om deze mooie stad zelf ook als vakantiebestemming te overwegen. Veel plezier alvast!

Innsbruck citytrip 10 tips en weetjes