kaiserschmarrn Onlangs was ik een paar dagen in Oostenrijk en heb ik toch zulke lekkere pannenkoekjes gegeten: Kaiserschmarrn. Een heerlijk zoet gerecht met erg veel suiker. Tsja dat vind ik dan wel een nadeel. Laatst maakte ik een gezonde variant op deze Oostenrijkse lekkernij: supermakkelijk en superlekker!

Lunchen op de skipiste

Ik weet niet of jij van skiën houdt? Ik had het bijna 20 jaar niet gedaan maar er is echt niet veel veranderd

(of ik nog kan skiën? Je leest het hier). Ook het lunchen is hetzelfde gebleven: iedereen klost rond op de onhandige skischoenen en doet zich tegoed aan grote glazen bier, cola en flinke porties patat, pasta en schnitzel. Ongegeneerd doe ik mee en ik eet mijn buik rond aan Oostenrijkse pannenkoekjes, de zgn. Kaiserschmarrn.

Eenmaal thuis kijk ik met een schuldgevoel, maar toch vooral met weemoed terug op onze avonturen. Ik wil die sfeer weer proeven en besluit de Oostenrijkse pannenkoekjes zelf te bakken. Maar dan wel een gezonde variant, niet alleen suikervrij, maar zelfs helemaal vegan! Dat blijkt kinderlijk eenvoudig en ook nog eens superlekker te zijn:

Recept voor suikervrije Kaiserschmarrn

 • 150 gram speltmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • 125 ml amandelmelk (of rijstmelk, wat je wilt)
 • 100 ml spa rood (ja, je leest het goed! Zo wordt de pannenkoek extra dik en luchtig)
 • 1 appel in blokjes (of meerdere appels, voel je vrij)
 • optioneel: rozijnen, nootjes, diepvriesfruit, ter garnering
 • kokosolie om in te bakken
 • honing

Recept voor suikervrije Kaiserschmarrn (Oostenrijkse pannenkoekjes)

Bereidingswijze Oostenrijkse pannenkoekjes

 1. Meng de speltmeel, bakpoeder, kaneel en zout in een kom
 2. Voeg de melk en spa rood toe en roer door.
 3. Doe kokosolie in de pan en bak pannenkoeken van het beslag. Zet wanneer de pannenkoeken aan beide kanten licht bruin zijn even apart op een bord.
 4. Bak de appelstukjes in de pan (bestrooi ze van tevoren met wat honing en kaneel)
 5. Scheur of snij de pannenkoeken in stukjes en voeg deze na 3 minuten toe aan de appels
 6. Bak alles tot het een mooie bruine kleur heeft.
 7. Pak je mooiste Oostenrijkse bord, serveer met honing en diepvriesfruit en geniet!

Oostenrijkse pannenkoekjes

Lang hoef ik overigens niet te wachten op het volgende tripje!

Want volgende week sta ik weer een paar dagen op de latten. Ik ga naar Kitzbüheler Alpen – Brixental om te skiën maar ook vooral om te eten: want het wordt een culinaire wintersport. Het meest zie ik uit naar het nachtskiën en het eten bij sterrenrestaurant Rosengarten van Simon Taxacher in Kirchberg, een kok met maar liefst 4 sterren! (en zelf ziet hij er ook best appetijtelijk uit ;-)!