Gone with the Wind

Mijn favoriete film aller tijden? Dat is er eentje waar ik naar vernoemd ben: Gone With the Wind (1939). Deze maand draait hij in veel bioscopen in Nederland. Ik bezocht de klassieker in Eye Amsterdam. 4 uur lang smullen van de mooiste kostuums, onbereikbare liefdes en super-acteerprestaties. ’s Werelds meest bekende quote komt uit deze film, wist je dat?

“Frankly my dear, I don’t give a damn”.

Rhett Butler zegt het tegen de liefde van zijn leven, Scarlett O’Hara. Gedurende de hele film (die ruim 4 uur duurt!!) hebben Rhett en Scarlett een problematische relatie, waar uiteindelijk dochter Bonnie Blue uit geboren wordt.

Bonnie Blue?!

Jaja, de voornaam heeft mijn moeder mij meegegeven, de tweede naam krijgt Mia mee in 2002, Mia Blue. Arme Bonnie Blue Butler sterft op 5-jarige leeftijd na een val van haar pony. Iedereen op de Tara ranch, waar Rhett en Scarlett wonen, pinkt een traantje weg. Ik doe mee, en al mijn filmbuurtjes ook.

Bonnie Blue

Gone with the Wind in Eye Amsterdam

Tijdens een wandeling door Amsterdam zien we de aankondiging voor Gone with the Wind. Ik wil!! Mia krijg ik niet mee.. “4 uur lang?! Ik ben niet gek…”.

Mia Blue

Anderen krijg ik ook niet zo ver. Nou, dan ga ik toch alleen. Naar Eye gaan vind ik een feestje op zich. Gelegen in het fijne Amsterdam Noord met uitzicht over ’t IJ. Het is mijn favoriete weer: regen. Helemaal goed voor een lange filmzit. Ik ga eerst naar de shop om wat mooie film-ansichtkaarten te scoren voor mijn kaartmolen. Daarna haal ik een dubbele koffie aan de bar, ik wil natuurlijk wel bijblijven.

Eye filmmuseum Eye Amsterdam

Over de film

Ik hang onderuit in een ruime stoel, koffie en nootjes binnen handbereik. Romantiek, hoepeljurken en drama spatten van het scherm. De film is helemaal 4K gerestaureerd waardoor alle beelden nog scherper zijn. Vivien Leigh speelt Scarlett O’Hara, de verwende Southern Belle die verwacht haar leven in luxe door te brengen. Wanneer de Amerikaanse Burgeroorlog de familie O’Hara ruïneert, zet Scarlett zet alles op alles om haar oude status te herkrijgen. Zonder scrupules werkt ze zich omhoog binnen de nieuwe orde die is ontstaan na de overwinning van de Noordelijken, die de slavernij (inzet van de burgeroorlog) hebben afgeschaft. Intussen loopt de stormachtige romance met voormalige playboy Rhett Butler (Clark Gable) loopt op de klippen.

Gone with the wind, behind the scenes

Deze foto’s kwam ik tegen op het web. Ik smul ervan:

Scarlett O'Hara Rhett Butler Gejaagd door de Wind, achter de schermen Victor FlemingHierboven is Scarlett/Vivian in gesprek met regisseur Victor Fleming. Voor haar rol in Gejaagd door de Wind (zoals de film in het Nederlands heet) heeft ze een Oscar ontvangen voor de Beste Vrouwelijke Hoofdrol, die ze hier op haar schoorsteenmanteltje zet 😉

Vivian Leigh Oscar

Ook zin in 4 uur lang Rhett & Scarlett? Check hier de agenda van Gone with the Wind in verschillende steden.