Slapen met sokken aan? Mia doet niet anders. Ik raad het altijd af want ik ben (was!) in de veronderstelling dat het slecht voor je was. Toch is dit niet helemaal waar…

Mia heeft, net als ik, last van koude uiteindes. Onze neus, handen en voeten zijn al-tijd koud. Nu moet ik eerlijk bekennen dat het bij mij vele malen minder is geworden sinds ik de 50 ben gepasseerd en me middenin de overgangsperikelen bevind! Sokken in bed, ik moet er op dit moment niet aan denken. Ik vrees dat ik ze de volgende ochtend uit zou moeten wringen. Maar Mia’s koude voeten hebben er baat bij. Ze kan natuurlijk ook de radiator aandraaien. Maar we weten allemaal dat een slaapkamer goed geventileerd dient te worden en dat ’s nachts slapen met de verwarming aan niet een goed idee voor de nachtrust.

Een zuivere lucht in de slaapkamer

Om de kwaliteit en zuiverheid van de lucht in je slaapkamer goed te houden kun je allerlei maatregelen nemen. Dit zijn een aantal makkelijke en voor de hand liggende tips:

Ventileer je slaapkamer

Om je slaapkamer te luchten kun je het beste dagelijks minimaal een half uur de ramen openzetten. Dit zorgt voor een frisse en stabiele lucht in de slaapkamer. Ik doe dit altijd gelijk als ik wakker wordt. Een tijdlang was ik hier best voorzichtig mee, omdat ik “bang” ben voor muggen in de slaapkamer. Maar sinds een tijdje heb ik horren en nu laat ik het raam vaak zelfs de hele dag (en nacht!) op een kier.

Zet je slaapkamerdeur op een kier

Een tijdlang sliep ik met mijn slaapkamerdeur dicht. Dat kwam omdat Mia ouder werd en later dan mij naar bed ging. Met een dichte slaapkamerdeur hoorde ik haar niet naar boven komen en rommelen in de badkamer. Vaak werd ik dan middenin de nacht wakker en voelde letterlijk zuurstof tekort. Slaapkamerdeur op een kier dus! Je voorkomt op deze manier gelijk een verstopte neus in de ochtend. En ook condens op je ramen. Ook apparaten in de slaapkamer (wekker, televisie, telefoon die oplaadt) zorgen ’s nachts voor vervuiling van de lucht. Door je deur (en eventueel raam) open te zetten zorg je voor een goede luchtstroom.

graslelie in huis

Zet luchtzuiverende planten in je slaapkamer

Voor een frisse lucht kunnen luchtzuiverende planten ook goed helpen. Deze planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof en zuiveren op deze manier de slaapkamer. Niet alle planten zijn overigens geschikt voor de slaapkamer.  Maar met de graslelie zit je sowieso safe

Slapen met sokken aan slecht?

Nee hoor! Het blijkt dat slapen met sokken eigenlijk heel goed voor je nachtrust kan zijn. Het NRC heeft een tijdje geleden een onderzoek van de neuroloog Jan den Heijer van het Medisch Centrum Leeuwarden gepubliceerd. Hij is expert op het het gebieden van slaapproblemen en zegt dat het juist heel zinvol is om te slapen met sokken aan: “Warme voeten bevorderen het in slaap vallen.” Om goed in slaap te kunnen vallen, is het belangrijk dat de lichaamstemperatuur laag is en de huidtemperatuur hoog.

Op je zij slapen blijkt het gezondst voor de hersenen

Deze combinatie is juist niet goed:

Heb je ijskoude voeten en ga je dan slapen met sokken, dan bereik je eigenlijk  het tegenovergestelde effect. Ook Roy Raymann, slaapexpert bij Philips Research en secretaris van de Nederlandse vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek, heeft onderzocht wat het effect is van slapen met sokken:

“Mensen vallen eerder in slaap als de voeten warm worden door het dragen van de sokken.” Hij adviseert om in ieder geval niet met ijskoude voeten sokken te dragen en te gaan slapen. De kou wordt dan namelijk geïsoleerd en in dat geval kun je beter eerst je voeten op een warme temperatuur zien te krijgen.

Speciale bedsokken

Het is goed om bij het slapen met sokken aan ervoor te zorgen dat je sokken kiest die niet knellen. Dit komt je bloedsomloop namelijk niet ten goede en kan ook weer een averechts effect op lekker slapen hebben. Er zijn speciale bedsokken die een losse rand hebben en zijn gemaakt van zachte, fairtrade vilt. Wassen is niet nodig, de stof is als het ware zelfreinigend. Je vindt ze bijv. op bol.com.

slapen met sokken - bedsokken

bron hoofdafbeelding