Ben jij ook zo dol op het strand, no matter the weather? Kustplaatsjes, marktjes, boetiekjes?? Dan is Hauts de France jouw perfecte vakantiebestemming. Een voordeel: je bent er vanuit Nederland binnen no time! Onlangs hebben wij deze regio bezocht, om precies te zijn de plaatsjes Hardelot, Toquet en Wimereux in Hauts de France. 

Over Hauts de France

Hauts de France is een piepjonge regio in Noord Frankrijk. Hij bestaat pas sinds 2016. Toen werden Nord Pas de Calais en de Picardie samengevoegd. De regio is beroemd om zijn kust (de Opaalkust), met fijne zandstranden en ruige kliffen, maar ook om de natuurparken en de authentieke kustplaatsjes. En dat alles op ongeveer 400 km vanaf Utrecht. Prima roadtripje toch!

1.Hauts de France: Hardelot

Na een kleine 5 uur rijden (vanuit Haarlem) komen we aan in Hardelot bij onze eerste slaapplek. En dat is meteen een bijzondere. Bij Bain de Foret verblijf je in een prachtig chalet, midden in een bos. Binnen vind je alles wat je nodig hebt voor een heerlijk verblijf. Een slaapkamer met prachtig uitzicht op hoge dennebomen, een keukentje met alles er op en er aan, inclusief een kleine SMEG koelkast en een volautomatisch expresso apparaat. Buiten is al helemaal geweldig. Een mooi houten terras, met een leuk ‘hangnetje’ voor kinderen (en Bonnie). En als kers op de taart een  hottub. Na een heerlijk nachtje slapen, staat ons ontbijtje in een picnicmand klaar voor de deur. Helemaal opgeladen verkennen we Hardelot en omgeving.

Het kustdorpje Hardelot wordt vaak omschreven als charmant. En dat snappen we. Het is klein, bijna schattig te noemen. Het staat bekend als geschikte vakantieplek voor families. Wij zijn er in oktober, buiten het vakantieseizoen. Weinig kinderen, maar wel veel sfeer. Het is rustig, maar niet uitgestorven. De vele kleine boetiekjes zijn open en ook aan restaurants hier geen gebrek. Onze tips in en om het dorpje:

 • Librairie presse la fureur de lire Hardelot: Voor de liefhebber van boeken is dit een walhalla. Een winkel die werkelijk uitpuilt van de (strip)boeken, in kasten, op kasten, in stapeltjes op de grond. De eigenaar weet er zijn weg perfect te vinden. Vraag wat je wil en hij vist het op. Bonnie haalt haar hart op aan Franse stripboeken. Ik ga er de deur uit met 3 Franse kookboeken. 
 • O’delice Hardelot: De buitenkant is wat verweerd door de zee, de binnenkant is leuk en relaxed ingericht en het personeel heel aardig. We eten er natuurlijk vis, in bijzondere combinaties. Zeebaars met rabarberboter! Smullen. 
 • Chateau d’Hardelot: Dit kasteel is nog jong. De Engele kapitein Henry Guy bouwde er aan het eind van de 19e eeuw een landhuis in de vorm van een minikasteel, op de fundamenten van een veel ouder kasteel uit de 12e eeuw. Het kasteel wordt wel het Windsor van Frankrijk genoemd. Vanuit het kasteel kijk je op een prachtig meer, het etang des Miroirs (spiegelmeer) en het natuurreservaat Marias de Condette. Binnen kijken is leuk, buiten wandelen is zeker ook de moeite waard! Het natuurreservaat is moerasgebied, via paden en vlonders kom je langs mooie uitzichtpunten, waar je vast en zeker Franse vissers en vogelspotters tegen het lijf loopt. 

Hardelot Hauts de France
Hardelot Hauts de France
Hardelot
Hardelot Hauts de France
Hardelot hottub
Hardelot Chateau

 2.Hauts de France: Touquet

Touquet heeft voluit Le Touquet-Paris-Plage. Van oudsher geliefd bij de Britten, maar ook Parijzenaren vieren hier graag hun vakantie. De mondaine badstad heeft zo’n 6000 inwoners, maar ontvangt in de zomer zo’n 250.000 vakantiegasten! Ook een veel geziene gast: Brigitte Macron. Het meeste bewaakte huis in Touquet is van haar en ook de president zelf is er een paar keer per jaar. De vuurtoren en de Sint-Jeanne d’Arc-kerk zijn de meest bekende bezienswaardigheden, maar er is zoveel meer. Onze tips:

 • De markt van Touquet: een overdekte markt waar je groenten, vlees en vis kunt kopen van lokale producenten. Denk aan zelfgemaakte confiture, honing uit de streek, oesters, coquilles en meer. Niet zo’n foodfan? Ook voor kleding en huishoudartikelen kun je hier terecht. Bonnie heeft het nog steeds over tomaatjes van deze markt. In mijn keuken hangt een gezellige Franse theedoek.
 • Cafe des Sports: Een historische brasserie, ze serveren hier al sinds 1911 Franse specialiteiten. De tafeltjes staan hier dicht op elkaar, geen centimeter blijft onbenut. Beroemdheden zaten hier aan tafel. Misschien is de bediening daarom wat arrogant. Laat je daar niet teveel door afleiden, want het eten is heerlijk. De moules marinières (gemarineerde mosselen) zijn eenvoudig maar zo lekker. Met een megaschaal friet. Lekker Frans wijntje erbij en klaar ben je. Heb je nog ruimte? De Crêpe Suzette schijnt hier geweldig te zijn. Ging er bij ons niet meer in.
 • Table e porcelain: Net achter de markt vindt je deze beetje rommelige kookwinkel met fijne aanbiedingen. Potten, pannen, servies, bakvormen, alles is hier te koop. Achterin de winkel een groot rek met sale. Daar vis ik een geweldig pan uit het rek. Bij de kassa staan we te twijfelen over een prachtige crêpepan met houten handvat. Niet gedaan en daarna natuurlijk spijt. Dus zit er maar 1 ding op: we moeten terug!

 

Touquet
Touquet
Touquet Marquet

3. Hauts de France: Wimereux

Ik weet niet zo goed hoe ik Wimereux recht kan doen. Wat voelde ik me hier op mijn plek! Niet te groot, niet te klein. Leuke winkelstraatjes met heerlijke winkeltjes. En het publiek, te leuk. Mondaine fransen met prachtige kleding, gemixt met surfende hipsters. Ook de restaurantjes zijn een mix van hippe tentjes en sjieke restaurants. Naast deze top 4 is er nog zoveel meer!

  • La Goelette: het enige huis met een balkon, direct aan de boulevard, met uitzicht op zee. La Goelette heeft het allemaal. Drijvende kracht is Marie, die deze chambre d’hote runt met zoveel charme dat je je er direct thuis voelt. Ontbijten doe je hier met uitzicht op zee. In de ‘huiskamer’ kunnen de gasten een drankje drinken en zich vergapen aan de bonte kunstcollectie aan de wand. Bij het ontbijt krijgen we van Marie een gekookt eitje, maar dan op z’n Frans. Met sneetjes beboterd stokbrood, die je in het eitje doopt. Hier komen wij zeker nog een keer terug.

 • Titaibi: Een klein boetiekje in de winkelstraat van Wimereux, met een uitgesproken collectie die net even anders dan anders is. Niet goedkoop, wel heel leuk. Oversized sweaters met bonte prints, leuke bloesjes met pofmouwen, gewatteerde lange gilets. Maar ook leuke accesoires, zoals sjaals en sieraden. Ga hier niet te vaak naar binnen, want niks kopen is onmogelijk.
 • L’Aloze: een brasserie in hotel Atlantic, aan de boulevard. Hier komt het wat sjiekere publiek. Niet opgeprikt, maar wel gekleed voor een avondje uit. Reserveren is een must, L’Aloze is populair. Starten met een aperitif is een aanrader. De menukaart staat vol lekkernijen, de wijn is heerlijk. Een avondlang tafelen lukt hier prima. En dat is ook precies wat we deden.
 • La Derive: Een tent naar mijn hart. Beneden een klein kroegje met terras waar de surfers een drankje doen als de golven zijn gaan liggen. Hier drink ik voor het eerst Corona van de tap. Op de eerste verdieping kun je eten. Hier krijg je geen kaart, maar een krijtbord naast je tafel om je eten uit te kiezen. Ik ga voor de eendenborst en dat is een goede keuze. Mals met een zoetkruidige saus. En heerlijke frieten! De sfeer is relaxt en het personeel heel vriendelijk. Een perfecte afsluiter van ons reisje!

 

Hauts de France
Titaibi Wimereux
Hauts de France Wimereux
La Goelette Wimereux
Ontbijt bij La Goelette
La Goelette uitzicht

Naast deze 3 kustplaatsen heeft Hauts de France nog meer te bieden. Als je van koken houdt dan houd je vaak ook van bijzondere ingredienten. De Franse supermarkten zijn dan een must see (must-do eigenlijk). Ga niet naar een gewone supermarkt, maar naar een hypermarche. Onze auto puilt uit van de boodschappentassen. Kruiden, koekjes, drankjes en Franse mayonaise. En als het op is, dan gaan we gewoon weer terug 😉

Leuk met kinderen is Nausicaa in Boulogne sur Mer, het grootste aquarium van Europa. We kijken onze ogen uit! Ruesachtige pijlstaartroggen, betoverende kwallen en vrolijk gekleurde visjes. Je kan het aquarium van alle kanten bekijken en dat levert steeds weer een verrassing op.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonnie Dubois (@bonniedubois)

Voor de beautyshoppers: bezoek een Franse drogist, liefst een grote! Wat een aanbod. Veel producten op natuurlijk basis, bekende en onbekende merken en vaak net even wat goedkoper dan bij ons. Nog meer tassen in de auto!

Op de terugweg zijn we al bezig met het plannen van ons volgende bezoek aan Hauts de France. Liefst nog wat langer dan het kleine weekje dat wij er waren. En dan weer heen met een volle portemonee en een lege auto en blut terug, maar rijk aan Franse heerlijkheden.