Een tijdje geleden hebben wij oesters gegeten. Gekocht bij de markt en thuis opgeleukt met heerlijke vinaigrettes. Toen ze op waren lag er in de keuken een hele stapel opengebroken oesterschelpen. Op het eerste gezicht niet heel aantrekkelijk. Maar, als je door de ruwe buitenkant kunt kijken, dan zie je hoe mooi de binnenkant is! Daar zijn genoeg DIY’S mee te verzinnen. Ik ben in de weer gegaan met servetten en heb van de oesterschelpen prachtige sierraden bakjes gemaakt (al zeg ik het zelf ;)).

diy oester benodigdheden

Wat heb je nodig?

  • Oesterschelpen
  • Witte verf (optioneel)
  • Mod podge
  • Servetten
  • Een kwast
  • Gouden verf (optioneel)
  • Een nagelvijl
  • Vernis

Voordat ik begin met de DIY probeer ik de schelpen een beetje te fasoeneren. Eerst laten weken in een sopje en vervolgens in de weer met een schuurspons. Best veel werk. Gelukkig kun je oesterschelpen ook gewoon bestellen. Dan zijn ze zelfs nog net iets mooier. Dus, heb je geen zin in het geschrob of hou je niet van oesters? Dan kun je bijvoorbeeld hier even kijken.

 

diy oester verven
oester servet

Stap 1: De basis

Alle oesterschelpen hebben een donkere vlek. Dit is waar de oester vast zat aan de schelp. Om die vlek een beetje te maskeren begin ik met een dun laagje witte verf aan de binnenkant van de oesters. Dit is geen must en deze stap kun je prima overslaan. Het is maar net waar je van houdt.

Stap 2: Pellen en plakken

Deze stap vind ik erg leuk! Je kunt oesters namelijk bekleden met servetjes. Hiervoor smeer ik eerst een laagje Mod Podge in de schelp. Ik merk dat het hierbij belangrijk is dat je de hele schelp goed bedekt.

Vervolgens pel je je servetje zodat er maar één laagje overblijft. Dit laagje is heel dun waardoor je de oester mooi egaal kunt bedekken. En dat bedekken is heel simpel. Je legt het velletje in de oester en drukt het goed aan. Over de randjes die uitsteken hoef je nu nog niet na te denken.

 

oesterschelp sierraden bakje
diy oester sierraden bakje

Stap 4: Vijlen

Als de Mod Podge is gedroogd en de servet niet meer plakkerig voelt kun je hem passend maken. Ik begin met het grootste deel weg te knippen. Nu is er nog een klein randje over. Hiervoor kun je een nagelvijl gebruiken. Vijl het overgebleven randje naar beneden. Deze zal nu perfect afscheuren omdat de rest van de servet vast zit. 

Stap 5: Finishing touches

De oesters zien er nu al heel leuk uit! Ik besluit er nog een gouden randje aan toe te voegen. Lekker over de top. Hiervoor gebruik ik gouden verf van de Action en een klein kwastje. Met dat kwastje kun je een mooi klein randje verven. Mijn verf was niet van de beste kwaliteit dus ik was pas na een laag of 5 tevreden. Maar, dan heb je wel wat. 

Ik geef hem nog een klein glimmertje met een laag vernis. En that’s it!

De makkelijke variant

Nadat ik twee oester heb beplakt met servetten heb ik nog 1 schelp over. Deze geef ik alleen een gouden randje en een flinke laag vernis. Super makkelijk en echt heel mooi! Dus, heb je geen servetten in huis? Dan is dit ook een goeie optie.