Sinds ik een paar jaar geleden de noise cancelling koptelefoon ontdekte, ging er een wereld voor me open. Nou ja, eindelijk was er een goede manier om me van de wereld af te sluiten! Want met deze koptelefoon kan ik de geluiden die ik als misofoon zo vervelend vind, wegfilteren. Zo wordt genieten van favoriete muziek, podcasts en luisterboeken extra fijn.

Van misofonie had mijn oma ook al last. Je moest het niet wagen om een appel bij haar in de buurt te eten, want dan had je de poppen aan het dansen. Ook een enkele oom, tante, neef en nicht hebben er last van. Net als ikzelf, en in tot dusver mindere mate, ook mijn dochter. Misofonie, It runs in the family.

Wat is misofonie

Letterlijk betekent misofonie haat tegen eetgeluiden. Kijk, bijna iedereen vindt het geluid van iemand die chips eet wel vervelend. Maar bij mensen met misofonie gaat het verder. Die worden letterlijk gek van binnen van dit soort geluiden. Niet alleen van de geluiden zelf – dat zijn er overigens veel meer dan alleen eetgeluiden – maar ook van de kans dat dit soort geluiden gaan plaatsvinden. Een persoonlijk voorbeeld. Ik kan naar de bioscoop gaan, maar in de bioscoop zelf ben ik vervolgens alleen maar bezig met: als er maar niet iemand naast me gaat zitten met een krakend zakje drop (krakende zakjes bijvoorbeeld, daar kan ik absoluut niet tegen). Een ander voorbeeld. Voor mijn werk reis ik met de trein. Als ik alleen al iemand zie die een bakje yoghurt tevoorschijn haalt, word ik al gek. Ik kan dan alleen maar denken: hoe haalt ze het in haar hoofd! Eten in de trein. Doe dat lekker thuis!! Laatst zat ik naast een man die niet 1, maar 2 appels met heel veel geluid naar binnen zat te werken. Als blikken konden doden…

Misofonie in de treinMisofonie in de trein

Noise cancelling koptelefoon tegen misofonie

Hoe iemand misofonie ervaart, dat is natuurljk heel persoonlijk. Wat bij mij goed helpt tegen de prikkels is het gebruik van mijn noise cancelling koptelefoon. Ik vind mijn collega’s ontzettend lief, maar als ze nootjes, wortels, paprika of appels gaan eten. Of met een lepel tegen een soepkom tikken of krakende zakjes gebruiken, dan zie ik ze liever gaan dan komen. Ik besef dat het mijn probleem is en daarom heb ik mijn koptelefoon binnen handbereik. Ik zet een muziekje op, zorg dat de betreffende collega buiten mijn blikveld valt, en dan heeft niemand last van elkaar.
Hetzelfde geldt voor de trein. Hoewel ik daar extra maatregelen voor heb genomen. Zo reis ik alleen nog maar 1e klas – dan betaal ik maar wat meer – en zoek ik een rustig plekje (sws 2-zitter) in de stiltecoupé. Het liefst reis ik met de sprinter 1e klas. Deze coupe is over het algemeen rustiger (zal per traject natuurljik verschillen). Ik neem plaats op een tweezitter, zet mijn koptelefoon op en vertrek, in mijn eigen wereld.

apple AirPods max

De Apple Airpods Max

Sinds kort heb ik een nieuwe noise cancelling koptelefoon: de Airpods Max van Apple. Deze headset heeft supergoede noise cancelling en ziet er ook nog eens prachtig uit. Omdat ik al mijn apparatuur van Apple heb werkt hij perfect samen met m’n verschillende devices. Overigens ben ik van de gewone AirPods Pro ook een groot fan hoor. Die zijn lekker handzaam op de sportschool. Een uitgebreide en eerlijke review van de Apple Airpods Max lees je hier. Ik ben er in ieder geval ontzettend blij mee. Hij kost wel iets meer, maar dan heb je ook wel wat.

apple AirPods max

Noise cancelling koptelefoon tegen misofonie?

Laat die mensen met de appels maar komen, ik heb mijn eigen Apple 🙂