Over de oortjes van Apple is altijd veel te doen. Zo werden de AirPods in het begin vooral vergeleken met de opzetstukken van elektrische tandenborstels. Inmiddels is er geen ontkomen meer aan en zijn velen onder ons fan van de Apple doppen. En de nieuwe AirPods Pro doen nog een extra duit in het zakje, deze hebben namelijk noise cancelling!

Het is misschien wel de grootste upgrade van de nieuwe AirPods, de actieve ruisonderdrukking. Met noise cancelling worden luide geluiden van de buitenwereld weggefilterd, wat heel erg handig is als je bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig zit. Ook als je in een kantoortuin werkt en je even ongestoord wilt kunnen doorpakken, is noise cancelling ideaal.

AirPods 2019

AirPods Pro met ruisonderdrukking

Gewoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een grote koptelefoon die helemaal over mijn oren heen gaat. Dit heet over-ear. De nieuwe AirPods hebben siliconen dopjes die je oren volledig afsluiten. Dit is een zogenaamd in-ear-systeem. Gewoonlijk vind ik dit niet prettig zitten maar de nieuwe Apple oortjes zitten niet diep in het oor en geven dan ook geen verstopt gevoel. Door in het steeltje van de AirPods te knijpen kun je de ruisonderdrukking aan- of uitzetten. Terwijl ik thuis mijn oortjes uittest hangt Mia op de bank vlogs te kijken op YouTube. Via de AppleTV en deze staat lekker hard. Met de nieuwe AirPods in merk ik er echter weinig van en swing ik lekker door.

Verschillende maten siliconen dopjes

Apple levert drie maten siliconen dopjes mee, zodat je de AirPods op de maat van je oren kunt afstemmen. Via je iPhone of iPad kun je testen welke maat dopjes voor jou geschikt zijn. Standaard is de medium size op de oortjes bevestigd en deze blijken voor mij prima te werken. Hier lees je hoe je de test kunt uitvoeren.

Apple AirPods Pro

Nieuwe vorm

Een ander opvallend verschil van de AirPods Pro ten opzichte van de vorige modellen is de vorm en grootte van de case:

AirPods 2019

De nieuwe oortjes zijn net wat kleiner en korter en korter dan de oude modellen (foto links):

AirPods van Apple

Of ze goed blijven zitten? Met de AirPods 1 en 2 hadden Mia en ik al geen enkele problemen qua uitvallen. Maar door de nieuwe in-ear-rubbers blijven de AirPods 3 (Pro) zelfs nog beter zitten. Hoe hard wij ook met ons hoofd schudden, de oortjes blijven daar waar ze horen.

Je kunt de AirPods Pro niet zoals de 1 & 2 modellen bedienen door er op te tikken. Door in de steeltjes te knijpen kun je pauzeren (1x knijpen), de noise cancelling uitschakelen (ingeknepen houden) of het volgende nummer afspelen (2x knijpen).

nieuwe Apple oortjes

Conclusie

De algehele geluidskwaliteit is bij de AirPods Pro beter geworden. Deze kenner zegt erover: basgeluiden zijn bij het gebruik van deze doppen beter voelbaar, waardoor geluid iets meer ‘punch’ heeft. Die harde basgeluiden overstemmen echter nooit je muziek: de AirPods Pro bieden een gebalanceerd geluid, zonder dat je hele gekke dingen hoort. En dat geluid blijft zelfs op de hoogste volumes zuiver.

De nieuwe AirPods Pro kosten 279,- euro. Ik vind ze vooral fantastisch vanwege de fijne pasvorm en de goed werkende noise cancelling. Toch zullen ze tijdens een lange vlucht misschien niet mijn eerste keuze zijn, en dat heeft te maken met de actieve batterijduur van 5 uur. De AirPods kun je tussendoor niet aan een kabeltje hangen om ze op te laden, ze moeten dan echt even in de (draadloze oplaad)case. Maar ik weet nu al, in de trein zijn de doppen mijn nieuwe beste vriendjes.