In onze tuin staat een giga vijgenboom. Elk jaar doet hij ons tientallen grote vijgen cadeau. Fantastisch, want dat vijgen gezond zijn, daar valt niet aan te twijfelen. In dit artikel zet ik 10 gezondheidsvoordelen van de vijg op rij.

Op het moment van schrijven van deze blog is het begin november. De bladeren vallen van de bomen, zo ook van onze vijgenboom. Veel vruchten zijn nog niet rijp, maar een aantal vijgen bungelen nog aan de takken, klaar om geplukt te worden. Ze zijn groot en het zijn er nog best veel. Ik kan ze lang niet allemaal nog bereiden, maar gelukkig biedt de vriezer uitkomst: ik snijd ze in stukjes en vries ze in. Zo kan ik ze nog een aantal maanden gebruiken, bijvoorbeeld geblend in een smoothie.

verse vijgen

Zijn vijgen gezond?

Als sinds 9000 voor Christus worden vijgen verbouwd. Je kunt ze gewoon wassen of schillen en direct uit het vuistje eten. Gedroogd zijn ze ook erg lekker. Van alle gedroogde fruitsoorten hebben vijgen zelfs de hoogste voedingswaarde. Een grote vijg weegt ongeveer 200 gram en heeft rond de 50 calorieën.

  1. Vijgen zitten vol met vitamines. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd, maar ook vitamine A, C en K komen voor in de vrucht.
  2. Een vijg bevat ook veel mineralen, denk aan kalium, magnesium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.
  3. Vijgen hebben veel antioxidanten. Antioxidanten beschermen je DNA waardoor verouderingsprocessen vertraagd worden.
  4. Vijgen zijn ook erg goed tegen hart- en vaatziekten en cholesterolproblemen.
  5. Ze helpen om botontkalking te voorkomen.
  6. Vijgen ondersteunen door de vele vezels je darmwerking.
  7. Mede door deze vezels helpen vijgen aambeien te voorkomen.
  8. Vijgen zijn rijk aan Omega-3 vetzuren wat kan helpen om je huid er stralend uit te laten zien. Vanwege de ontstekingsremmende stoffen in vijgen kan roodheid in de huid worden verminderd.
  9. Vijgen kunnen helpen om gewicht te verliezen. De vezels zorgen er namelijk voor dat je sneller een vol gevoel hebt, waardoor je minder eet.
  10. Een vijg bevat veel polyfenolen. Deze hebben een ontstekkingsremmende werking op het lichaam en kunnen bescherming bieden tegen kanker.

bron

verse vijgen

Ook de bladeren van vijgen zijn gezond

Een vijgenboom heeft echt prachtige bladeren. Niet alleen mooi om naar te kijken, ook met de bladeren kun je je voordeel doen. Door ze te drogen en er een gezonde thee van te trekken. En wat dacht je van forel uit de oven in een vijgenblad.

Recepten met vijg

Er zijn tal van recepten met vijgen te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze crumble met vijg en framboos?

vijgen gezond crumble

Of deze smoothie:

Gezonde smoothie met havermout en fruit

Ook lekker, deze gin tonic waarbij de vijg niet alleen de smaak- maar ook de sfeermaker is:

gin tonic recept met vijg

Kortom, zijn vijgen gezond?

Dat zijn ze dus zeker. Misschien is niet iedereen dol op vijgen, maar wij vinden ze hartstikke lekker 😉