Vijgen, ik ben er gek op. En gelukkig heb ik (Ilja) een hofleverancier: Bonnie. Haar vijgenboom levert bijna ieder jaar flink wat exemplaren. Genoeg om ook wat bij mij af te geven. Van de oogst van dit jaar maakte ik een vijgen frambozen crumble. En weet je wat het mooiste is? Vijgen zijn ook nog eens super gezond!

Hoezo zijn vijgen gezond dan?

Vijgen zitten vol met vezels. Goed voor de spijsvertering dus. En heb je een keer keelpijn? Eet een vijg. In vijgen zitten polymeren, ook wel slijmstoffen genoemd. Die smeren je keel. En dat is nog lang niet alles hoor. Vijgen zijn ook goed voor:

 • Je botten. In vijgen zit calcium en kalium. Daar krijg je sterke botten van.
 • Je cholesterol. De pectine in vijgen neemt slecht cholesterol op en voert het af.
 • Je bloeddruk. Daar zorgt de kalium ook nog voor.
 • Je hart. Vijgen bevatten omega 3 en 6 vetzuren. Die kunnen een hartinfarct voorkomen
 • En last but nog least. Vijgen verlichten PMS klachten. Dus is het weer die tijd van de maand? Neem een vijg 😉

vijg algemeen

Niet alleen de vijgen, ook de bladeren zijn gezond!

Een vijgenboom heeft echt prachtige bladeren. Niet alleen mooi om naar te kijken, ook met de bladeren kun je je voordeel doen. Door ze te drogen en er een gezonde thee van te trekken. En wat dacht je van forel uit de oven in een vijgenblad. Bonnie, volgende keer graag ook een handje vijgenbladeren afleveren! Voor nu houd ik het bij de vijgen zelf met een crumble die ook verder heel gezond is. Zonder suiker en zonder (room)boter.

vijgenbladeren

Ingrediënten crumble met vijg en framboos

 • 180 gr speltbloem
 • 80 gr amandelen, fijngehakt
 • 4 el honing
 • 80 gr havermout
 • 2 eieren
 • 4 el kokosolie, gesmolten
 • 5 verse vijgen
 • een bakje frambozen
 • rasp en sap van een halve sinaasappel

Recept crumble met vijg en framboos

Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng de speltbloem met de havermout, de amandelen, de gesmolten kokosolie, 3 el honing en de eieren. Roer goed door elkaar tot een kruimelig deeg. Bedek een kleine bakvorm met 3/4 van dit deeg, druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Druk het deeg aan de randen iets omhoog. Doe de vijgen in de blender met de frambozen, het rasp en sap van de sinaasappel en de laatste eetlepel honing. Giet de puree uit over de deegbodem en dek af met het overgebleven kruimeldeeg. Pak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.

gezonde vijgen frambozen crumble

Een beetje te gezond misschien?

Zit ik ’s avonds met het gezin te smullen van mijn taartje, zie ik mijn kinderen een beetje bedenkelijk kijken. “Is er iets?”, vraag ik. “Wat smaakt dit ehhhh… gezond?” Vrij vertaald: ze vinden het niet te vreten. Jammer zeg, moet ik hem helemaal alleen opeten 😉 Gelukkig maak ik vijgenhofleverancier Bonnie altijd blij met mijn restjes, en zij vind de vijgencrumble net als ik heerlijk.

vijgen-frambozen-crumble-met-room

Nu in de oven: bananenbrood met vijgen. Recept volgt, samen met recensie van mijn kritisch eetpubliek.